Tiranas blå EU-flagg
iEuropa i Tirana
Nylig ryddet jeg i gamle PC-notater og kom over et lengre reisenotat jeg skrev godt plassert i mitt trange midtsete på Ryanair, på vei hjem fra en vennetur til Albania. Jeg skrev litt om EU og mine tanker om byens syn på en Balkan-utvidelse. Jeg har alltid et notat på mobilen min med artikkelideer og tanker. Det var gøyalt å lese igjen hva jeg tenkte timene etter jeg forlot landet - så her får dere min reiseskildring av tiden i den overraskende kulturelle og kunstneriske byen Tirana.
Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright
Akkurat nå sitter jeg på flyet på vei hjem til Brussel fra en ferietur til Albania. Tenkte det var fint å skrive ned noen tanker mens jeg venter på at flyet skal ta av. Dette landet har imponert meg: Lange strender, historiske fjellandsbyer og småfantastisk Balkan-kaos. At det står på nett at det finnes en buss, og det til en satt tid, har jeg igjen lært å ikke ta for god fisk. Bussene kommer, bussene kommer kanskje ikke. Taxi kommer, men taxi bryter fort ned og ryker. Likeså er tallerkenen med mat overfylt av deilig grillet kjøtt og naturlandskapet er vakkert.
Jeg har besøkt Vlore, Gjirokaster og Tirana. Sistnevnte overrasket meg veldig (les dette med positivt fortegn). En by i utvikling som setter kunst og modernisering i sentrum, blandet med et ønske om å bli tatt inn i EU-varmen. Før jeg satte foten min her var Albania et noe fremmed land for meg, og jeg visste derav ikke hva jeg skulle forvente. Jeg hadde sett en del Instagram-videoer om strandliv og hørt om den voksende charterkulturen. Det som derimot er tydelig på flyturen hjem nå, er landets store ønske om å bli med i EU.
I Tirana vaier EU-flagget stolt. Mange EU-flagg. Vi hadde dessverre ikke nok timer til rådighet her i Tirana, men slang oss på en klassisk «free walking-tour» (som er et generelt reisetips jeg alltid har, uavhengig av by). Guiden vår fortalte entusiastisk om hvordan Albania vil bli med i EU, men også om hvor vanskelig dette målet er å oppnå. «Andre land vil ikke ha oss med på grunn av misunnelse», forklarte han da en av de italienske turistene spurte om hvorfor Albania ikke er med i unionen. Hun var fornøyd med det lite nyanserte svaret, men virket skuffet over andre lands holdning.
Guiden så seg etter hvert nødt til å legge til at det også er på grunn av demokratiske utfordringer, korrupsjon og likestilling. Som lokal var synet hans at disse faktorene er grunnen til at Albania, så langt, ikke har blitt tatt imot i Brussel med åpne armer. Dette syntes jeg var et mer nyansert svar – og dette bildet er også mer riktig. Albania er ikke medlem av EU på grunn av utfordringer knyttet til demokratiske reformer, korrupsjon, likestilling, og organisert kriminalitet. Selv om landet har gjort fremskritt, oppfyller det ennå ikke de nødvendige kravene for medlemskap. Økonomisk utvikling og politisk stabilitet er også viktige områder som Albania må forbedre før de kan bli en del av fellesskapet. Likevel er det viktig å påpeke at byen som i så mange år var isolert fra omverdenen, har tatt steg for å integrere seg i det internasjonale landskapet.
Det var tydelig hvor opptatt landets statsminister Edi Rama er av kunst. Rama er selv kunstner og i Tirana ruver det nå store høyblokker med kunsteriske særpreg. I bysentrum kan du skimte høyblokker i alle slags farger og fasonger – og nye blokker bygges i konturene av landsheltens fjes. Kunst og kultur blir brukt som et tydelig element i kampen for EU-medlemskap. Fransk kulturuke ble arrangert samtidig som vi var der, og en «International street food festival» ble også holdt midt i byen. Guiden vår fortalte at matfestivalen var arrangert som en symbolsk støtte til «EU days» 9. mai. Sistnevnte kan jeg ikke bekrefte selv, men det var spennende hvor opptatt han var av EU og byens internasjonale dimensjon.
Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright
Et av hovedinntrykkene fra det korte besøket til hovedstaden er altså landets sterke ønske om å vise at også de er en internasjonalt rettet by - en by som verdsetter samhold og samarbeid på tvers av landegrenser. Jeg så flere EU-flagg og EU-symboler i Tirana enn i Brussel. Det blå og gule flagget sammen det ruvende røde flagget med en praktfull svart ørn. Dette viser hvor dypt ønsket om å bli en del av EU stikker, og hvor mye innsats som legges ned for å oppnå dette målet. Tirana er en by i endring, en by som ser fremover, og som ønsker å være en del av det europeiske fellesskapet.
Selv om Albania har oppnådd status som kandidatland i 2014 og har gjort fremskritt på flere områder, gjenstår det likevel fortsatt betydelige utfordringer før landet kan bli medlem av EU. EU overvåker utviklingen nøye, og fremgangen mot medlemskap avhenger av hvor raskt og effektivt Albania kan implementere de nødvendige reformene. Politikerne i landet må derimot utvilsomt blitt glade da de og unionen innledet de første offesielle medlemskapssamtalene i 2022.