Skatt på eiendom: Ny løsning på boligkrisen i Tsjekkia?

iEuropa i Tsjekkia

Tsjekkia står midt i en boligkrise som bare ser ut til å tilspisse seg. Skyhøye boligpriser, økende boliglånsrenter og lav tilgang på boliger har gjort det stadig vanskeligere for vanlige tsjekkere å sikre seg et hjem. Midt i krisen trer tidligere statsminister Andrej Babiš igjen frem med et spansk-inspirert forslag: en eiendomsskatt rettet mot utenlandske kjøpere.

Dette er ikke første gang Babiš vekker oppsikt, og det blir neppe siste. Han har lenge vært kjent for sin populistiske retorikk og har ofte blitt kalt "den tsjekkiske Donald Trump". Som både milliardær og statsminister fra 2017 til 2021, har han vist en evne til å dra nytte av nasjonale utfordringer for å bygge politisk støtte. Dette i kjent populistisk stil. Nå har han kastet seg inn i boligdebatten med et forslag som tar sikte på å redusere utenlandske eiendomsinvesteringer.

De siste årene har boligmarkedet i Tsjekkia, særlig i hovedstaden Praha, blitt preget av økende etterspørsel og knapp tilgang. Det trengs gjennomsnittlig 14,3 brutto årslønner for å kjøpe eiendom i hovedstaden, som betyr at Praha kun ser seg slått av Amsterdam og Bratislava. Landet samlet kommer på andreplass over dyreste land i EU å kjøpe eiendom og følgelig presses mange tsjekkere ut av markedet.

Babiš har nå uttalt at han, om han blir valgt som statsminister på ny, skal innføre en ny form for eiendomsskatt. Det nye forslaget går ut på å innføre en 100 % skatt på eiendom kjøpt av personer fra land utenfor EU som ikke selv bor i boligene.

Spania blir pekt på som foregangsland, da de selv har sett store utfordringer der gjelder leiemarkedet, turister og Airbnb-utleie. Landet, med statsminister Pedro Sánchez i spissen, vil innføre en skatt på lignende eiendomskjøp gjort av ikke-europeere. Til tross for svært sprikende ideologisk standpunkt mellom Babiš og Sánchez, får spanjolen støtte i påstanden om at utenlandske investorers spekulative eiendomskjøp har økt boligkostnadene og gjort det vanskeligere for lokalbefolkningen.

Ifølge Babiš vil skatten, hvis han kommer tilbake til makten, innføres for både kjøp av hus, leiligheter og eiendom. Direkte sitert har nylig sagt at “Altfor ofte kjøper utenlandske kjøpere tsjekkisk land ved å bruke tvilsomme økonomiske kilder”. En slik skatteinnføring på eiendom vil gjelde for britene, men også for ukrainere, hviterussere og russere.

Selv om den tidligere tsjekkiske statsministeren historisk har vært opptatt av skattekutt, argumenterer han nå for en mer selektiv strategi der ønsket er å håndtere det økende boligproblemet og samtidig skjerme arbeidende tsjekkere fra økte skatter. Han har også brukt forslaget som en anledning til å kritisere den nåværende regjeringen under Petr Fiala for det han beskriver som “ineffektive tiltak og unødvendige skatteøkninger”.

Boligkrisen i Tsjekkia er en kompleks utfordring som krever omfattende og balanserte tiltak.Boligmangel til tross, spesielt i Praha, har eiendomsskatten generelt holdt seg lav. Det har lenge bidratt til å gjøre Tsjekkia attraktivt for spekulative eiendomsinvesteringer. Babiš’ forslag om en målrettet eiendomsskatt kan kanskje dempe presset fra utenlandske investorer, men jeg tror ikke den løser den underliggende mangelen på boliger eller de høye kostnader som mange tsjekkere står overfor.

Hvordan Tsjekkia håndterer denne situasjonen, vil ikke bare definere boligmarkedets fremtid, men også vise hvilken retning landet tar i møte med økende økonomiske og sosiale ulikheter. Det som er sikkert, er at både regjeringen og politiske ledere må levere konkrete løsninger – før boligdrømmen forsvinner for stadig flere tsjekkere.

Eira Cornelia Harvik-Wright

-

Eira har tatt sin mastergrad i Praha, der hun dedikerte sin masteroppgave til EØS-midlene.

Det siste året har hun bodd og jobbet i Brussel ved EFTA-hovedkontoret, nettopp med EØS-midlene. I Brussel har hun fordypet seg i det der gjelder Polen.

Hun har også jobbet som praktikant ved Norges ambassade i Praha. Eira skriver hovedsakelig om EØS, tsjekkisk og polsk politikk.

Forrige
Forrige

Queen V

Neste
Neste

Make Europe Great Again?