Estland er Europas digitale hovedstad

iEuropa i Estland

Estland er et land vi snakker, hører og leser lite om. Kanskje har man besøkt Tallinn på helgetur eller hørt drypp av debatten om hvorvidt landet bør klassifiseres som Norden eller ikke. Få er derimot kanskje klare over at det er et land som ligger helt i toppklasse der gjelder digital utvikling og transformasjon. Estland er best i klassen i Europa.

I Estland kan du starte en bedrift, få resept fra legen og stemme i valg – alt uten å forlate sofaen. Mens mange europeiske land fortsatt sliter med printere og signaturer, har Estland digitalisert nesten hele hverdagen. Selv kaller de seg «verdens mest avanserte digitale land». Veien dit har derimot ikke blitt til av seg selv. Tittelen har de oppnådd gjennom en årrekke med politisk vilje og arbeid.

Etter tiår under sovjetisk styre, var Estland ved uavhengigheten i 1991 et land med svak infrastruktur og lite utviklet byråkrati. Arven ifra Moskva var i stort en tungvint og gammeldags papirløsning på byråkratiet. Estland var også et fattig land med lav BNP etter fallet av Sovjetunionen. Å gjenoppbygge en tung og analog offentlig administrasjon var verken ønsket eller økonomisk mulig.

Estiske myndigheter valgte å satse på moderne teknologi som fundament for statsapparatet. Digitale innovasjoner ble en bærebjelke i landet. Sentralt stod det offentlige datautvekslingsystem X-road, som kobler sammen databaser og systemer fra etater som helsevesen, skatteetaten, politiet og banker. Disse systemene ga landet en digital ryggrad og muliggjorde for et alternativ til en papirbasert, dyr og unødvendig administrasjon.

Internett ble også raskt rullet ut, og datakunnskap ble prioritert i skolen. Allerede i 2000 ble internettilgang erklært en menneskerett i landet. Fattige bønder som ikke hadde telefoner under Soviet, ble snart koblet på et landsdekkende internett. Den tidlige strategien og satsningen la grunnlaget for det som senere skulle gjøre Estland til en digital pionér.

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

I dag er Estland blitt et foregangsland i Europa med papirløs forvaltning, elektroniske valg og en teknologisk innovasjonskultur. Resten av verden ser til nettopp det lille landet i Baltikum for digital teknologi og utvikling. Det er ikke mange andre land som lar sine borgere stemme i kommune-, parlaments- og EU-valg digitalt på nett.

Estland er heller ikke bare digitalt innad, men har også eksportert sin digitale stat gjennom e-Residency. Programmet lar borgere fra hele verden bli "digitale estlendere" og starte EU-baserte selskaper uten å bo der. Det har gjort landet attraktivt for globale gründere. Det er kanskje ingen tilfeldighet at Skype ble utviklet nettopp i Tallinn.

Det virker som et naturlig valg at Europas digitale hovedstad også huser NATO sitt senter for digital krigføring. Her sitter eksperter fra EU sine medlemsland og samarbeider om å forsvare det digitale Europa mot trusler som ikke nødvendigvis kommer med tanks og soldater. De bygger opp et forsvar mot virus, desinformasjon og datainnbrudd. Estland vet godt at avstanden til nabolandet Russland har blitt kort, både fysisk òg digitalt.

Det lille landet i Baltikum arvet kanskje et teknologisk etterslep i fra Moskva, men det skal man se langt etter i 2025. Nå er det e som rår i Estland - e-resept, e-skole, e-stemmegivning. Et e-liv i sentrum.

Eira Cornelia Harvik-Wright

-

Eira har tatt sin mastergrad i Praha, der hun dedikerte sin masteroppgave til EØS-midlene.

Det siste året har hun bodd og jobbet i Brussel ved EFTA-hovedkontoret, nettopp med EØS-midlene. I Brussel har hun fordypet seg i det der gjelder Polen.

Hun har også jobbet som praktikant ved Norges ambassade i Praha. Eira skriver hovedsakelig om EØS, tsjekkisk og polsk politikk.

Neste
Neste

Et situationship på vei mot romanse?