Tsjekkia - Israels bestevenn i Europa?
iEuropa i Tsjekkia.
Historiske røtter og internasjonale studenter preger Israel-debatten i Praha
Hamas’ angrep har gjort inntrykk i Tsjekkia. Nå splittes studentmiljøet i landets hovedstad.
Den forgylte fasaden ligger som en krone der oppe på taket av Prahas nasjonalteater. Byggets murer ruver mektig over Voltava, elven som deler Tsjekkias hovedstad i to. Ved inngangen til teaterets billettkontor henger det tre flagg; et tsjekkisk, et ukrainsk og et israelsk. Sammen med den siste tidens utvikling i Midtøsten har den tradisjonelle tsjekkiske sympatien med Israel bidratt til å sette debattmiljøene blandt Prahas studenter i helspenn.
Støtten til de israelske jødene har røtter som trenger dypt ned i tsjekkisk historie. Thomas G. Masaryk, den første presidenten av det uavhengige Tsjekkoslovakia, var en uttalt kritiker av den stigende antisemittismen i Europa på begynnelsen av 1900-tallet. Da Israel ble opprettet i 1948 var Tsjekkoslovakia et av de første landene som anerkjente den jødiske staten. Før kommunistene grep makten var landet også blant de ytterst få som var villige til å selge våpen til Israel. Under kommuniststyret mistet Tsjekkoslovakia i stor grad kontroll over egen utenrikspolitikk, og lå under sterkt press fra Sovjetunionen. Dette innebar å følge Moskvas linje og dermed samarbeide med Israels motstandere i Midtøsten. Etter kommunismens fall i Sentral-Europa i 1989 steg imidlertid sympatien med Israel nok en gang.
Tsjekkiske politikere har også i nyere tid vist sterk støtte til Israel. Da FN i 2012 stemte over Palestinas status som «observerende ikke-medlem» i forsamlingen, var Tsjekkia det eneste europeiske landet som støttet Israel og stemte imot. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har omtalt den tsjekkiske staten som «Israels beste venn i Europa». I 2021 nådde dette vennskapet et nytt høydepunkt, da tsjekkernes frittalende og populistiske statsminister Andrej Babis åpnet et offisielt ambassadekontor i Jerusalem. Med det ble Tsjekkia EU-land nummer to til å etablere diplomatisk representasjon i den historiske byen, bare slått av Ungarn.
I 2021 ble statsminister Babis erstattet av den mer moderate konservative politikeren Petr Fiala. Sympatien med Israel har likevel stått fjellstøtt, hos ledende politikere såvel som hos store deler av den tsjekkiske befolkningen.
Allerede innen den første uken etter Hamas’ angrep hadde en sum på over 800 000 tsjekkiske koruna (tilsvarende rundt 370 000 norske kroner) blitt samlet inn fra tsjekkiske donorer til gjennoppbygging av rammede israelske områder. Den 12. oktober uttalte statsminister Fiala at Tsjekkia i løpet av de neste månedene vil flytte hele sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem i solidaritet med Israel. Beslutningen anses som kontroversiell av mange kritikere. Om Fialas løfte holdes vil det nemlig gjøre at Tsjekkia kun blir andre NATO-land som har hele sin offisielle diplomatiske representasjon i Jerusalem fremfor i Tel Aviv – der har bare USA kommet tsjekkerne i forkjøpet.
Det er imidlertid langt ifra alle som støtter regjeringens pro-israelske politikk. Særlig i de internasjonale studentmiljøene er stemningen på bristepunktet. Debattmiljøet i sosiale medier har hardnet dramatisk etter Hamas’ angrep og Israels militære reaksjon, og mange studenter forteller om en stemning på frysepunktet i universitetskorridorene mellom pro-palestinske og pro-israelske studentmiljøer. Dekaner ved Prahas fakulteter maner på universitetenes nettsider febrilsk til respekt og moderasjon blant sine studenter. Oppfordringer om gjensidig toleranse til tross: harde ord og sterke politiske meninger deles flittig fra meningsmotstandere på begge sider av debatten.
Søndag 15. oktober ble det avholdt en pro-palestinsk demonstrasjon på den historiske Wenceslaus-plassen i hjertet av Praha. Blant de fremmøtte var det et stort innslag av internasjonale studenter. Initiativtakere bak demonstrasjonen var organisasjonen «Not in our name! - Initiative for a Just Peace in the Middle East», som krever umiddelbar opphøring av bruk av vold fra alle parter i konflikten. De fredelige protestene var under tett oppsyn av flere titalls politibetjenter, som sto klare til å avbryte demonstrasjonen dersom de følte sikkerheten ikke lenger kunne ivaretas. I tiden etterpå har flere store demonstrasjoner blitt gjennomført over hele Praha.
Med sin plassering i midten av Europa har Praha de siste årene utviklet et rikt internasjonalt studentmiljø tydelig preget av studenter fra både Israel og arabiske land. Nå holder de pusten mens de venter på at intensiteten i konflikten mellom Israel og Palestina skal avta. Det kan ta lang tid.