Video

Europeisk integrasjon

Etter andre verdenskrig har europeiske land blitt stadig mer integrert økonomisk og politisk. Dette gjelder også Norge. Idéen var opprinnelig rettet mot å skape økonomisk og å forhindre konflikt mellom landene. Lær mer om dette i den korte videoen under.

 

EØS-avtalen

Om du bare har ett minutt og 45 sekunder til rådighet om hva EØS er kan vi anbefale denne videoen fra Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

 

Brexit

Fire og et halvt år etter at Leave-siden fikk et flertall i den britiske folkeavstemningen ble Brexit til virkelighet. Hør mer om avtalen mellom EU og Storbritannia her.

 

EU-institusjoner

EU-kommisjonen, Europaparlamentet og EU-rådet (ministerrådet). Det kan være vanskelig å få oversikt over EUs institusjoner. I videoen under tar CNBC International en gjennomgang.

 

Valg til Europaparlamentet

Dersom Norge var EU-medlem ville vi også hatt stemmerett i Europa. Her får du kjapp innføring i hvordan valg til Europaparlamentet fungerer.

 

European Green Deal / EUs grønne giv

EU har en ambisiøs plan for hvordan Europa skal bli verdens første klimanøytrale kontinent innen 2050. Planen har stor betydning for oss i Norge, ettersom Norge har tilsluttet seg EUs klimamål for 2030 og vi vil ha et tett samarbeid med EU også i fremtiden.

Her er EU-kommisjonens presentasjon av planen, som senere har blitt vedtatt.

I videoen under blir EUs Green Deal forklart i litt mer detalj.

 

EU-lover i Norge

I denne videoen forklares hvordan en lov i EU blir til en lov i Norge.