Hva skjer i Europa?Innsikt

«Letzte Generation» – tysk klimakamp

«Letzte Generation» – tysk klimakamp

Tysk klimakamp og konsekvensene av sivil ulydighet.

iEuropa i Berlin:

Miljøorganisasjonen «Letzte Generation» («Siste Generasjon») har det siste året skapt overskrifter i tysk medielandskap med sine ekstreme og symboltunge aksjoner. Nå ber tysk politi om strengere konsekvenser for klimaaktivister som bidrar til sivil ulydighet i samfunnet. Man trenger imidlertid ikke å sympatisere med aktivistene for å undre seg over hvilke tiltak som er mer ekstreme – klimaaktivistenes eller myndighetenes?

Veiblokkering og vandalisering
Klimabevegelsen har blitt svært kjent den siste tiden for å ha blokkert bilveier og rullebaner på flyplasser, samt gjort hærverk på kunstgallerier. Blant annet fikk Claude Monets «Høystakk» skader etter at medlemmer av gruppen i oktober smurte potetmos utover maleriet i Potsdam. Mediestuntet føyer seg i rekken av lignende aksjoner utført andre steder på kontinentet. Tidligere i år ble van Goghs «Solsikker» og Edvard Munchs «Skrik» forsøkt vandalisert av klimaorganisasjoner fra samme nettverk, under navnene «Just Stop Oil» og «Stopp Oljeletinga».

Gruppen har også gjort seg bemerket for å lime seg til bakken og blokkert veier i protest for klimaet. I november i fjor døde en syklist etter en veikollisjon i Berlin. Medlemmer av Letzte Generation hadde limt seg fast til bakken og hindret dermed fremkomsten av nødvendig medisinsk utstyr. I dagene som fulgte raste debatten om hvorvidt miljøforkjemperne kunne tillegges helt eller delvis skyld for kvinnens bortgang.

Trussel mot staten?
Det er disse og lignende aksjoner som nå har skapt furore i Tyskland. Forrige uke gjennomførte tysk politi razzia mot elleve klimaaktivister i Letzte Generation. Dette i forbindelse med en aksjon mot oljeraffineriet PCK Schwedt i april i fjor, hvor aksjonister lenket seg fast inne på området og midlertidig stanset leveransen. Ransakningene ble utført på tross av at Thomas Haldenwang, president i BfV – den tyske sikkerhetstjenesten – i november avviste påstandene om at organisasjonen utviklet seg i en ekstremistisk og truende retning. Rikskansler Olaf Scholz på sin side, har tidligere anklaget bevegelsen for «farlige» og «ubegripelige» taktikker.

Hvem er Letzte Generation?
Letzte Generation er en tysk klimabevegelse som er del av et større internasjonalt nettverk for klimaaktivisme. Den tyske klimabevegelsen tyr til sivil ulydighet og offentlig publisitet i kampen for klimaet. Kjernebudskapet ligger i gruppens navn: den siste generasjonen. Om ikke vi, hvem? Om ikke nå, når?

I et åpent brev til regjeringen i fjor høst la organisasjonen frem krav om innføringen av en nasjonal 9-euro billett, og en øvre fartsgrense på 100 km/t på tyske motorveier. Avslutningsvis skrev organisasjonen at dersom de ikke fikk en respons innen 7. oktober, ville de fra og med 10. oktober på ny ta til gatene og skape «maksimal offentlig forstyrrelse».

“Kriminaliseringen av protestaksjoner kan regnes som et angrep på ytringsfriheten – individets rett.”

Ekstreme tiltak
Det er vanskelig å ikke sympatisere med klimaforkjemperne, selv om man ikke nødvendigvis er enig med midlene de benytter. Medieoppslagene kan ofte få det til å virke som en større bevegelse og -trussel mot den tyske sikkerheten enn hva realiteten egentlig er.

Diamantsykkelen: et symbol på byens klimabevisste innbyggere. Foto: Sunniva Sagevik

På utstillingen «Berlin Global» på Humboldt Forum, er det dedikert en egen seksjon til Berlin som «subidentitetens» og opprørernes by. På en plansje ved siden av en diamantsykkel – et symbol på byens klimabevisste innbyggere – står det at det årlig finner sted nærmere 5000 aksjoner i Berlin, tilsvarende tolv om dagen. Kvantitet over kvalitet altså.

De fleste protester går under radaren, også de som innebærer sivil ulydighet. Det er en problematisk utvikling dersom myndighetene innfører strengere bot- og straffesystemer for protestbevegelser. Desto mer faretruende er det at diskusjonen ikke ser ut til å engasjere tyskere flest, men i stedet foregår uten stor motstand. Kriminaliseringen av protestaksjoner kan regnes som et angrep på ytringsfriheten – individets rett.

For litt siden var jeg og besøkte en kompis i Praha. Ruvende på Metronomen i Letna Park – en liten høyde i sentrum – hvor Stalin en gang sto og speidet over byen, hadde klimaaktivister installert en åtte meter høy digital klokke. Installert i forbindelse med Frihetsfestivalen talte klokken ned tiden som gjensto før irreversible klimaendringer inntreffer. Klima og frihet anses der som to gjensidig avhengige prinsipper. Paradoksalt nok inndras den samme friheten, og friheten til å kjempe for sådan, nå i Tyskland.

Nedtellingen sto der som et isolert symbol for katastrofen som vil komme. Et mektig symbol. Like fullt kun et symbol så lenge handling uteblir.

Kan man klandre klimaaktivister for å brøle så høyt som de gjør, eller forsøkene deres på sådan, når de tilsynelatende kun brøler for døve ører?

 

 

 

Foto: Maximilian Moench og Sunniva Sagevik

Publisert: 5. januar 2023

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *