Presidentvalget er i full gang i Tsjekkia, og det er samtidig landets tredje direkte president-valgkamp etter grunnlovsendringer i 2013. Hvem som blir valgets vinner er enda ikke sikkert, men én ting vet vi: to av de ledende kandidatene er en general og en Trump-oligark.
iEuropa i Praha:
Miloš Zeman, Tsjekkias nåværende president skal erstattes av en ny og yngre leder. Han har sittet i to femårsperioder og kan derav ikke stille igjen. Russland- og Kinavennlige Zeman er derimot ikke bare gammel, men med så mange helseutfordringer at gjenvalg neppe var mulig uansett. Han både drikker og røyker mye, og skal med skrumplever nå være avhengig av rullestol. Noen av oss husker kanskje bildene av covid-postive Zeman, sittende i rullestol, rullet ut i glassbur? Flere har også sett frem til et presidentbytte. For selv til tross for en noe symbolsk posisjon, har Zemans sterke pro-russiske relasjoner skapt mye negativ omtale de siste månedene, som følge av Russlands krig i Ukraina.
Valgkampen har pågått i en god stund nå. Hver dag på vei hjem fra jobb og forelesning har jeg sett valgboder og utdeling av valgkampmateriale. I lik stil med norske storbyer har det vært nesten umulig å overse at et valg er på gang. Hadde jeg forstått språket hadde det vært interessant å få en følelse av kandidatenes tilhengere, og lettere lodde den politiske stemningen i befolkningen.
13. og 14. januar startet valget og valgurnene åpnet landet over. I tsjekkisk demokratisk stil krever første runde mer enn 50 prosent stemmer til én kandidat for å ha en klar og umiddelbar vinner. Tsjekkerne gikk derfor sist uke til valgurnene for sin første avstemning, i usikkerhet om hvorvidt det skulle bli flere stemmerunder eller ikke. Det har vært spesielt tre lovende kandidater i årets valgrunde – og det er egentlig kun disse som har fått bred dekning i det internasjonale mediebildet.
To av de ledende kandidatene har lenge vært general Petr Pavel, en pensjonert hærsjef med lang og betydningsfull NATO-karriere, og Danuše Nerudová, rektor ved Mendel University i Brno.
Nerudová har vært tydeligst i sin politikk for liberale rettigheter, og ville som i mange andre demokratiske land, vært landets første kvinnelige leder. Av samtaler med mine kollegaer og tsjekkiske venner fremkommer hun som favorittkandidaten blant flere av landets yngre velgere. Pavel, som var tidligere formann for NATOs militærkomité, har på sin side hatt tydelige negative holdninger til russisk krigføring. Videre vil han, som sin fremste hjertesak, redusere det voksende sosiale gapet i landet og utjevne «forskjells-Tsjekkia».
Den mest kjente kandidaten er derimot utvilsomt Andrej Babiš, den myteomspunnede tidligere statsministeren: Mannen som både er én av landets rikeste menn og som til stadighet er etterfulgt av både skandale og etterforskning. Babiš lirer likevel av seg det meste av kritikk og har derfor, parallelt med sin politiske stil, ofte blitt sammenlignet med den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump.
Babiš har i årets valg siktet på å bytte ut sin tidligere statsministerrolle med presidentskap. Han er ingen storfavoritt i Praha by, men vinner heller stemmer i mer rurale strøk og blant den eldre befolkningen. Merk for eksempel hvordan han er kjent for direkte pengeutbetalinger til de eldre.
Etter første valgrunde ble det ingen klar vinner med over halvparten av stemmene, i likhet med presidentvalgene i 2013 og 2018. Mogulen Babiš fikk 35,0 prosent og generalen Pavel 35,39 prosent, mens økonom Danuše Nerudová kom på tredjeplass med 13,92 prosent. Babiš og Pavel står derfor igjen som de to siste mulig vinnerne før neste valgrunde 27. og 28. januar. The Economist skrev nylig at «Den neste tsjekkiske presidenten enten vil være en Trump-oligark eller en general». Resultatet ved første valg var svært jevnt for de to mennene, og jeg kommer derfor til å følge nøye med den kommende uken.
Til tross for en symbolsk posisjon, er dette ingen maktfri stilling. Det virker som om det nå står mellom en pro-EU kandidat og en anti-EU kandidat. Valget vil derfor utvilsomt ha store internasjonale konsekvenser for den politiske linjen Tsjekkia ønsker å legge seg på. En internasjonalist mot en nasjonalist. Tsjekkia vil uansett straks få en ny leder og det historiske «Praha Slott», som så vakkert pryder utsikten i bysentrum, vil snart få en ny beboer.
Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright
Publisert: 26. januar 2023