ForbrukerHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reise

Tyske julemarked

Tyske julemarked

Tross økte priser på nesten alt er julemarkedssesongen godt i gang i hele Europa, ikke minst i Tyskland der tradisjonen startet.

iEuropa i Køln:

Det er så mange som 2500-3000 julemarkeder spredt utover landet hvert år. Juletrær, glühwein (Tysklands versjon av gløgg), brente mandler og ikke minst turister fyller gatene hver eneste dag i desember. Julemarkedene er en gammel tradisjon her i Tyskland, og markedet i Dresden ansees som det eldste, og stammer helt tilbake til 1400-tallet. De øvrige markedene utover landet har røtter tilbake til 1500- og 1600-tallet.

Det er noe uklart om disse markedene var for julestemningens skyld eller bare en religiøs markering av høytiden. Derimot kan man med sikkerhet spore de mer stemningsorienterte (og materialistiske) markedene tilbake til 1930-tallet, så denne tradisjonen er gammel. Køln har ikke vært noen hovedstad for disse markedene før i nyere tid, og de har bare siden 1990-tallet hatt flere store markeder i byen. Det største markedet er ved Kølnerdomen med 150 boder, og arrangørene regner med at over 4 millioner besøkende vil komme i løpet av den ene måneden de er åpne. Dette er altså «big business» og veldig populært både for tyskere og utenlandsturister.

Norge har så smått begynt å få noen julemarkeder i de store byene, men jeg kan ikke huske noen julemarkeder i Norge i min barndom. Jeg har blitt spurt ganske ofte nå hvordan de norske markedene er, og hva som er den mest populære julemarkedsmaten i Norge. Jeg får alltid en skuffet grimase tilbake når jeg sier vi ikke har dem. Det kan jo godt hende folk vokste opp med det lokalt, men for meg var ikke julemarked en greie så jeg deler kun kunnskap fra mitt liv med disse tyskerne.

Jeg forteller de heller om juletrefest og julegrantenning, noe jeg alltid har synes vært veldig koselig i en kanskje snøfylt, mørk desember. Men dette høres rett og slett ganske kjipt ut sammenlignet med en hel måned med markeder. Så å si alle tyske byer og bygder setter opp marked, og jo mindre sted du er på jo mer lokale er varene. En 30 minutters kjøretur utenfor Køln bor mine huseiere, og de deltar med egen bod på det lokale markedet i deres bygd. Etter mitt besøk der fikk jeg se kontrastene på de store kommersielle markedene og de små lokale.

 

Mat og drikke:

Alle julemarkeder selger mat og drikke, og her i Køln hvor markedene er så store er det masse å velge mellom.

Tradisjonell mat som reibekuchen (fritert revet potet med epledip) og käsespätzle (eggepasta i ostesaus) ser jeg overalt, belgiske vafler er også ganske populært, og det beste jeg har spist så langt denne desember: brente mandler. Du får også pommes frites mange steder (helst med majones), diverse godteri og crêpes. I tillegg selger de så klart glühwein, som du på de større markedene kan få både hvit, rød, og rosé, samt kakao (med eller uten amaretto), varm punsj, og andre varme drikker.

Jeg så til og med noen som solgte gløgg (med alkohol), men det var ganske skuffende og uten nøtter/rosiner, så jeg fikk informert de rundt meg om at dette ikke var en autentisk opplevelse av den skandinaviske drikken.

På det mindre markedet var det ikke så mye å velge mellom, de før nevnte reibekuchen og belgiske vafler var å få. I tillegg hadde de så klart både glühwein og kakao. Som en ekstra bonus var kundeservicen på det lokale markedet helt fantastisk da det virket som om bygdas beste bestemødre hadde samlet seg for å gi vafler og kaffe til folket. Praten satt lett, og de var ikke vonde å be når barnet foran meg i køen ville ha ekstra krem på kakaoen.

 

Bodene:

Markedene er fulle av boder, det er liksom hovedpoenget med hele markedet, men som jeg har nevnt før, tyskerne har mange anledninger til å drikke. I desember byttes karnevalets pubcrawl ut med julemarkedes glühwein-vandring, så mange drar dit kun for alkoholen. Bodene er likevel svært populære, og består i å selge lokale varer.

Jo mindre marked, jo mer lokale blir varene. I Køln har jeg sett alt fra lamper, smykker og klær, til spikkede fløyter og inngraverte drikkeglass. Noe for enhver smak, og så klart mye julepynt. Det er mye lokal-/regionalvarer, og flere selvstendige selgere, men likevel en del som virker masseprodusert.

På det mindre markedet utenfor Køln fikk jeg se varene mine huseiere solgte. Man kunne kjøpe hjemmelagde bivokslys og hjemmestrikkede sokker, selvmalt julepynt og selv-stappede og strikkede kosedyr. I bodene rundt dem var det også en klart mer familieorientert kultur, og flere boder hadde selgere fra flere generasjoner.

 

Underholdningen:

På det største markedet ved Kølnerdomen har de en stor scene for store opptredener, og spesielt i helgene er det profesjonelle opptredener med artister og band der.

Levende musikk på julemarkedet. Foto: Ida Henjesand

Her er det også et mer lokalt preg selv på hovedmarkedet, hvor både barnekor og lokale dansestudio får opptre. Det er ganske stor produksjon og stort publikum. På andre markeder er det også tidvis levende musikk. Det er også flere karuseller for både små og store, og markedet i gamlebyen setter hvert år opp en skøytebane på tross av at det aldri snør i Køln. Ganske imponerende spør du meg, og en sikker turistattraksjon.

På det mindre markedet var stemningen mindre kommersiell. Det som så ut til å være bygdas trubadurer satt i hvert sitt telt med hvert sitt instrument og en sanger. De var veldig flinke og ga en individuell konsert til store og små på markedet, med høy julestemningsfaktor. Selv om det var færre boder her og ingen annen organiserte aktiviteter var det mange grupperinger av venner og familie, og rom for folk til å ta det med ro og slå av en prat med de man kjenner.

Skøytebane i gamlebyen. Foto: Ida Henjesand

Om jeg må velge så er de største markedene de peneste å se på, men for mest julestemning vil jeg gjerne tilbake til det lille markedet i skråningen der bestemor serverer deg kakao, naboen synger «Its beginning to look a lot like Christmas», og alle bygdas hunder har lyst til å hilse på deg. Når det er sagt så kan man virkelig ikke ha en dårlig opplevelse på noen av disse markedene – de er perfekte for den gode julestemningen.

Men hold deg unna fredag, lørdag og søndag kveld. Da er det like mye folk som på en Karpe-konsert.

 

 

Foto: Ida Henjesand

Publisert: 12. desember 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *