Hva skjer i Europa?InnsiktKultur og reise

Er snus mer bekymringsverdig enn hasj? – Lover og regler i Nederland

Er snus mer bekymringsverdig enn hasj? – Lover og regler i Nederland

For 5 måneder siden ble det ulovlig å kjøpe snus grunnet økt nikotinbruk hos unge i Nederland. Samtidig har nederlandske Coffee shops fremdeles lov til å selge cannabis til befolkningen. Er dette fordi snus er mer bekymringsverdig enn hasj?

iEuropa i Nederland:

De siste årene har det blitt svært populært blant unge i Nederland å bruke snus, som et alternativ til røyking. Det har lenge vært lov å selge nikotinposer, det vil si hvite snusposer som for eksempel Epok. Det er derimot ikke lov å selge snus med tobakk i, altså brun snus. For 5 måneder siden ble det ulovlig med alt salg av snus, fordi det bidro til økt nikotinbruk blant unge.

Det er alltid interessant å se reguleringen av lover som dette i spill, spesielt når landet har flere lover som tillater andre langt mer «påvirkende» stoffer enn nikotin. Disse lovene kan sies å være motsigende da de forbyr snus, men likevel «lovliggjør» cannabis. Slik jeg har forstått det, er bakgrunnen for dette forbudet å skåne unge fra å bli avhengig av det.

Nederland har fortsatt et stort problem med unge som røyker. Tobakksrøyking kan sammenliknes med alkohol, og hvor stor skade det gjør på kroppen. I nærmeste fremtid vil det nok ikke bli forbudt å kjøpe alkohol, ettersom det er en mer integrert del av samfunnet enn både tobakk og cannabis. I Norge derimot har vi klart å redusere antall røykere i stor grad over de siste årene, mens antall snusbrukere fortsetter å øke også her til lands. Det interessante med Nederland er jo at cannabis er mer godtatt i samfunnet enn snus.

Nederland, og spesielt Amsterdam er kjent for sine Coffee shops, hvor en får kjøpt «lovlig» cannabis. De fleste tror at det er lovlig, men det er det altså ikke. Det er ikke lov å selge cannabis fra coffee shops i Nederland, men de straffer ikke coffee shops som holder seg til reglene om å ikke selge mer enn 5 gram per person, ikke selge sterkere rusmidler, ikke selge cannabis til mindreårige, ikke promotere rus og ikke salg av alkohol i butikken. Under disse reguleringene vil de ikke bryte loven om å selge cannabis.

Regjeringen bestemmer også hvor mange coffee shops som er lovlig i et område, og eventuelt hvordan de skal plasseres. Dette gjøres for å skapet et mer «lukket» miljø. Fra og med 2013 ble det også pålagt å ha nederlandsk oppholdstillatelse for å kjøpe produkter i coffee shops, men mange følger ikke denne loven.

Selv om kjøp av cannabis i teorien ikke er lovlig, har det blitt gjort tiltak for å avkriminalisere kjøp av cannabis i små mengder. Selger en kiosk snus derimot, kan regjeringen stenge ned kiosken fordi de selger ulovlige varer i landet. Kanskje litt motsigende? Men så har vel kanskje cannabis vært her lengre enn snus, og er mer implementert i samfunnet.

 

 

Foto: Vaping360, via Flickr

Publisert: 2. desember 2022

Share this post

About the author

1 comment

  1. Nå har faktisk tobakk et høyere skadepotensiale enn cannabis, så det er ikke helt usammenhengende. For ikke å nevne som et alternativ til alkohol, som er ekstremt farlig i forhold. Dette er også grunnen til at vi ser legalisering komme med stormskritt i EU land. Jeg ser det sannsynlig at dette kan bli alminnelig salgbar vare på tvers av unionen innen senest i løpet av neste tiår.

    Norge er dessverre akterutseilt også her, med en ekstremt restriktiv og stigmatiserende politikk rundt alternativ rus, og dermed også Europas klart dødeligste statistikk. Ingen andre europeiske land har like mange dødsfall som følger av forbudte rusmidler som oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *