ForbrukerHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reise

Tyskland og alternativ medisin

Tyskland og alternativ medisin

Mens noen nordmenn mener prinsesse Märtha Louise burde miste prinsessetittelen etter de kontroversielle utspillene om alternativ medisin fra hennes forlovede Shaman Durek, er tørsten etter alternativ medisin, spesielt homeopati, nesten umettelig i Tyskland.

iEuropa i Køln:

Som utlending er det rart å se at flere apoteker i tyske storbyers travleste gater, kun selger homøopatiske og andre alternative legemidler. I tillegg til dette har jeg funnet ut at man kan gå til egne homøopatiske “leger”, der flere av dem har vanlig legeutdanning i tillegg til spesialisering innen homeopati. Helseminister Karl Lauterbach har gått sterkt ut mot homeopati med et utspill om at midlene har ingenting i et vitenskapsbasert helsesystem å gjøre, og han ønsker å fjerne homeopati fra det offentlige helsevesenet i Tyskland. Det kan bli vanskelig.

Homeopati ble oppfunnet i Tyskland på 1800-tallet av Samuel Hahnemann og baserer seg på at likt kurerer likt. Dette går i bunn og grunn ut på at et stoff som kan fremkalle symptomer hos et friskt menneske, kan fjerne de samme symptomene hos en syk pasient. For eksempel begynner tårene å renne hos alle når man kutter opp løk, og derfor blir løk brukt som homøopatisk medisin for en allergiker. Preparatet skal dermed stimulere kroppen til å lege seg selv.

Også i Norge selges homøopatiske legemidler på apotek, men de brukes i mye mindre grad i Norge enn i Tyskland. Homeopati er i liten grad akseptert innenfor kunnskapsbasert medisin, og forskning tyder på at homøopatiske preparater ikke har noe annet enn placeboeffekt. Problemet med den store anerkjennelsen av homeopati er ikke at stoffet er farlig, men heller at det kan føre til at folk velger homøopatiske legemidler over kliniske legemidler, og økt utbredelse øker faren. Dette så vi under koronapandemien da det tyske helsevesenet skapte overskrifter da det ble oppdaget at et av Berlins ledende sykehus hadde gitt koronapasienter homøopatisk behandling fra etterlevningene til en meteoritt. Behandlingen fungerte ikke.

Et tysk apotek som promoterer homeopati. Foto: Synne Østerlie

Det tyske samfunnet stoler på homeopati, og tre fjerdedeler av den tyske befolkningen vil ha homeopati innlemmet i helsesystemet. I 2020 hadde homøopatiske produsenter en samlet inntekt på opp mot 750 millioner dollar i landet, og rundt halvparten av den tyske befolkningen har brukt homøopatiske legemidler. Til tross for økende bevis for at homeopati ikke fungerer, dekker den tyske offentlige helseforsikringen noe av kostnadene om du ønsker å bruke homeopati. Mer enn 7000 av landets 150 000 leger spesialiserer seg i praksisen, og blant de som ikke gjør det er det heller ikke uvanlig å anbefale homøopatiske legemidler ved siden av konvensjonell medisin. Det homøopatiske miljøet kom også med utspill om at covid-19-vaksinene var verre enn selve koronaviruset, at masker ikke var nødvendig og at homeopater burde jobbe på intensivavdelingene. Forkjærligheten for såkalt “naturmedisin” kan ha noe å gjøre med den lave vaksinedekningen i Tyskland.

Så hva kan være grunnen til at homeopati er så populært i Tyskland? For å svare på dette må man gå inn i den homøopatiske historien. Som sagt ble homeopati oppfunnet i Tyskland på 1800-tallet, og økte sakte, men sikkert i popularitet før behandlingsformen under Nazi-Tyskland fikk offisiell anerkjennelse som medisin. Homeopati var en del av det som skulle bygge opp et nytt sterkt tysk folk, og lederen for helsepolitikken til nazistpartiet NSDAP var homeopat. Siden behandlingsformen ble oppfunnet av en tysker, ble den ansett som en del av “Neue Deutsche Heilkunde” (den nye tyske medisinen) som jobbet for å fremme tysk medisin, og lite er vel mer tysk enn en behandlingsform som ble oppfunnet i Tyskland.

Etter krigen ble behandlingsformen mindre populær, men den fikk økt popularitet igjen på 1970-tallet blant unge som var imot etablissementet. Dette resulterte i at det tyske parlamentet i 1978 bukket under for presset fra industrilobbyister og gjorde et unntak for homeopati fra å bli testet for virkning før midlene ble godkjent til medisinsk bruk.

Det ser derimot ut til at populariteten begynner å snu. Siden 2016 har salget av homøopatiske produkter falt med 12 prosent. I tillegg til dette har den medisinske foreningen i Bremen nektet helseansatte å spesialisere seg i homeopati, og minst ni andre tyske stater har fulgt etter. Kanskje er dette starten på slutten for det homøopatiske eventyret i Tyskland. Det får tiden vise.

 

 

 

Foto: Synne Østerlie

Publisert: 21. november 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *