HistorieHva skjer i Europa?PolitikkUng i Europa

Regnbuefarger i Sentral-Europa

Regnbuefarger i Sentral-Europa

Å lese om skyting i Bratislava på et homofilt utested vekker vonde parallelle følelser til skytningen i Oslo i sommer – paralleller som er så klare og uunngåelige. Det ble skrevet om en «trolig radikalisert mann» med våpen – en mann som vilt skøyt rundt seg med ett klart mål: å drepe homofile. Det er brutalt og vondt å lese om. Enda mer brutalt å vite at det igjen var det mennesker som måtte bøte med livet på grunn av deres seksuelle legning.

iEuropa i Praha:

Deler av Sentral[1]– og Øst-Europa er ikke kjent for å være fristeder for homofile. Her er rettigheter ingen selvfølge, og LHBT+-mennesker undertrykkes og motarbeides. Du trenger ikke lete lenge før du finner historier om «homofil-frie» soner i Polen. Les for eksempel om byen Kraśnik – en liten by med litt over 32 000 innbyggere, gamle ruiner og vakker natur. Likevel også en by som i 2019 erklærte seg som fri for homofile, et vedtak som understreker den illiberale demokratiske retningen i Sentral-Europa. Les mer om utviklingen i Polen her.

Vi kan også lese om homofil undertrykkelse i nabolandet Ungarn, ledet av den proklamerte illiberalisten Victor Orbán. Der er forbudet mot likekjønnede ekteskap nedfelt i landets nyeste grunnlov. Videre eksiterer det et forbud mot kjønnsstudier fra universitetets læreplaner og fjerning av retten til å endre identitetspapirer basert på endret kjønn. Ungarn har forbudt «promotering» av homofili, hva nå det skal bety. Det er i alle fall et land som ikke omfavner mangfold.  Og litt sånn har det vel blitt i store deler av Sentral-Europa – et sted der skeive ikke er velkomne.

Eira på ambassaden i Praha. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Likevel ønsker jeg å prøve og belyse noen andre sider av landskapet her nede på kontinentet. Jeg vil med andre ord prøve å skape noe optimisme om at et fargerikt regnbuelandskap kan bli mulig. Ikke akkurat nå, men kanskje i fremtiden. For Tsjekkia er ikke like restriktive som sine naboland.

Det var stort å delta i en enorm Pridefestival i Tsjekkia i sommer. Her, midt i hjertet av Sentral-Europa skrev media om et oppmøte på om lag 60 000 mennesker i paraden. Det betyr at arrangementet tiltrakk seg mer eller mindre like mange som årets Prideparade i Oslo – en metropol for liberale rettigheter og frie livstiler. Arrangementet viste en betydelig støtte blant mange av byens innbyggere. Flere spår videre en mer liberal tsjekkisk politisk utvikling i årene som kommer. Kanskje det nettopp er lov å være smått optimistisk for fremtidig utvikling?

I skrivende stund er jeg også på vei til en stor demonstrasjon i sentrum av Praha. Ulike LHBT+-organisasjoner arrangerer «Together Against Violence» hvor det er forventet et oppmøte på opptil 10 000 mennesker. Jeg har derimot en følelse av at det kan bli enda flere der, tatt i betraktning oppmøtet på Pride i sommer. En av de som også kommer er Roman Samotný, eieren av den homovennlige baren Tepláreň i Bratislava, Slovakia, der to unge menn nylig ble skutt og drept like utenfor.

Jeg skal på ingen måte påstå at Tsjekkia er kommet veldig langt på vei der gjelder homofile rettigheter. Likekjønnet ekteskap er for eksempel enda ikke lovlig. Presidenten er heller ikke kjent for noe utbredt støtte der han til stadighet uttaler ting som at «homofile er motbydelige». Det er en lang vei igjen å gå. Likevel er det verdt å bemerke seg at det skjer en endring her, og at deler av befolkningen uttrykker et tydelig ønske om endring. Jeg er spent på arrangementet mot vold i kveld og spent på hvor mange som møter opp for å stadfeste sin støtte – jeg håper at det blir mange.

 

[1] Store Norske Leksikon: FNs statisikkdivisjon bruker fortsatt en definisjon av Øst-Europa som er nærmest identisk med Warszavapakten under den kalde krigen. Mange andre internasjonale organisasjoner, som OECD og EU, bruker den samme inndelingen som FN, men kaller området for Sentral- og Øst-Europa isteden. CIA World Factbook kaller kun tidligere sovjetstater i Europa for Øst-Europa, og bruker begrepene Sentral-Europa og Sørøst-Europa om resten. De selverklærte grensene for Sentral-Europa strekker seg nå fra Polen og Tsjekkia i vest til Ukrania i øst. Gitt de flytende grensene mot øst og den åpenbare likheten med vestlige definisjoner av Øst-Europa, kalles derfor ofte dette området nå Øst-Sentral-Europa.

 

 

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert: 14. november 2022

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *