ForbrukerHistorieHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reisePolitikk

Tsjekkiske problemer i Frankrike

Tsjekkiske problemer i Frankrike

I januar 2023 er det presidentvalg i Tsjekkia – forståelig nok en stor begivenhet, og kanskje er det spesielt viktig i en turbulent europeisk tid. Resultatet vil trolig avgjøre hvilken politisk kurs Tsjekkia vil legge seg på, og hvordan landet vil forholde seg til de mange anti-demokratiske sjokkbølgene i nabolandene. Dette til tross for at presidenten er, i som mange andre land, en figur av stort sett symbolsk og seremoniell karakter.  

iEuropa i Tsjekkia:

En av kandidatene som ønsker å stille til presidentvalg er Andrej Babiš, Tsjekkias tidligere statsminister. Dette er mannen med kallenavnet «Tsjekkias Donald Trump» og som tidligere valgte et profilbilde på sosiale medier av seg selv med rød caps med teksten «Silné Česko» («Sterkt Tsjekkia»). Parallellene til Trumps kjente «Make America Great Again»-caps kan verken kalles tilfeldige eller uunngåelige. Babiš er også svært rik, med et konglomerat-nettverk som strekker seg bredt utover i landets politiske landskap. Norske medier har til og med tidligere omtalt mannen som «styrtrik», og han ligger godt plassert på listene over landets rikeste menn. Jeg skrev utdypende om han her for de som ønsker å friske opp minnet. Den gangen skrev jeg for eksempel at Babiš, som da var statsminister, til stadighet var etterfulgt av skandale. Dette har verken snudd eller forbedret seg siden sist, til tross for at han tapte i siste parlamentsvalg. Nå er han, mens han prøver å bli landets president istedenfor, gjenstand for kritikk også utenfor Tsjekkias egne landegrenser.

Presidentboligen i Praha. «Kanskje Babiš’ nye hjem utenfor Frankrike?» skriver Eira Cornelia Harvik-Wright fra Praha. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Denne gangen har problemene rundt den tidligere statsministeren oppstått i Frankrike. Franske påtalemyndigheter har åpnet opp etterforskning av Babiš, da han er mistenkt for hvitvasking av penger etter villakjøp i Sør-Frankrike. Forretningsmannens og politikerens huskjøp var opprinnelig gjenstand for oppmerksomhet i etterkant av Pandora Papers-lekkasjen, som var først ute med å lekke informasjon om kjøpet. Pandora Papers-dokumentene avslørte at den tidligere tsjekkiske lederen hadde unnlatt å oppgi en rekke skallselskaper som ble brukt til å kjøpe fransk eiendom til flere millioner euro. Huskjøpene, blant annet en storslått villa med egen helikopterplass, ble videre skjult for franske myndigheter. Én av villaene er attpåtil omtalt som et slott på den franske rivieraen, og trolig skal kjøpet ha blitt utført av et selskap i Monaco med offshore-enhet i USA. En slik kjøpsstruktur kan falle inn under begrepene skatteparadis og skatteunndragelse. Selv om den generelle regelen sier at det ikke er ulovlig å opprette en offshore-bankkonto, er det ulovlig å benytte seg av slike muligheter for å unngå skatteforpliktelser.

Prosessen var kompleks og involverte i tillegg til skatteparadiser blant annet store pengeoverføringer til Monika Babišová, Babiš’ kone. Babišová skal ha overført midlene videre til Babiš’ ulike selskap senere samme dag. Overføringene har gjentatte ganger fått oppmerksomhet i det tsjekkiske nyhetsbildet. Babiš har derimot påstått at Pandora Papers-avsløringene om hans franske villaer ble produsert som en svertekampanje av hans politiske motstandere. Med andre ord nekter Babiš for å være skyldig i enda en skandalehistorie. Han har prøvd å dempe kritikken ved å påstå at alle hans boligkjøp ble gjort etter boken, gjentatte ganger. Franske myndigheter er derimot ikke overbevist.

Babiš er ikke offisielt en presidentkandidat enda, men han er i full gang med valgkampanje og det skal bli spennende å se om denne pågående etterforskningen vil sette kjepper i hjulene i hans plan om å bli ny nasjonal leder. Det gjenstår å se hva franske myndigheter konkluderer med i saken, men lite har stoppet Babiš tidligere – en mann som har greid å prelle av seg det meste av kritikk og skandale. Kanskje redder hans sterke nettverk og (veldig) store rikdom han igjen?

 

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert: 14. september 2022

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *