HistorieHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reisePolitikk

Ingen russere i våre gater?

Ingen russere i våre gater?

Flere EU-medlemmer ønsker å fjerne muligheten for russere til å dra på ferie i EU, men møter motstand blant tungvekterne i unionen.

iEuropa i Vilnius:

De siste ukene har det rast en debatt i EU om hvorvidt unionen skal sette en fullstendig stopper for turistvisa til EU for russiske borgere. I hovedsak er det landene som grenser til Russland, de østlige og de nordiske, som har vært forkjempere for dette, mens andre land som Tyskland og Frankrike har strittet imot. Likevel har medlemmene landet på et – om enn foreløpig – kompromiss, der avgiften for å søke visum er mer enn doblet og standard behandlingstid økes fra ti til femten dager.

Visumnekten føyer seg inn i rekken av sanksjoner og restriksjoner som har blitt påført Russland og det russiske folk i etterkant av Putins morderiske invasjon av Ukraina 24. februar. Selv om alle er enige i at sanksjoner trengs i kombinasjon med økonomisk og militær støtte til Ukraina, har det vært bemerkelsesverdig stille rundt virkningen av de forskjellige sanksjonene og hvor langt de skal gå. Tidligere har omtrent rubbel og bit av sanksjoner blitt vedtatt enstemmig, men det aller mest overraskende er at alt dette har skjedd tilsynelatende uten særlige motstemmer, verken fra politikere eller fagfolk.

En av de som har forsket mest på bruk av økonomiske sanksjoner er Nicholas Mulder, historiker ved Cornell-universitetet. Da han gjestet podkasten til New York Times-journalisten Ezra Klein (The Ezra Klein Show) 1. april, uttalte han at vi har lite peiling på hvordan sanksjoner mot Putin og Russland kommer til å slå ut. Han mener at sanksjonene har påvirket økonomien negativt, selv om vestlige ledere har vært tilbakeholdne med å ramme Putin der det gjør mest vondt, nemlig i olje- og gassnæringen.

T-skjorte i Russland. Foto: Knut Øye Brandsås

Likevel advarer han om at de sterke sanksjonene i all hovedsak rammer sivile russere som allerede har det tøft. Mange har nok sittet med et håp om at russerne skulle gjøre opprør og velte sin despot, men hittil er det få tegn til at det kommer til å skje. Som et siste tankekors, minte Mulder om at vi må passe på så vi ikke får en situasjon som under andre verdenskrig. Japan ble presset så hardt opp i et hjørne av økonomiske sanksjoner at de ikke så noen annen utvei enn å lange ut mot USA og deres allierte, noe som førte til angrepene mot Pearl Harbor. Alle er kjent med at Putin sitter på skumlere angrepsmuligheter enn det Japan gjorde da. Uansett, det er selvsagt ikke visumnekten som blir dråpen.

Et viktig moment som alltid må ligge fremst i pannebrasken til beslutningstakerne når det gjelder sanksjoner ovenfor Russland, er om de kan slå ut motsatt av intensjonen. Hvis russere nektes turistvisum, vil det ha noen effekt, og vil den i så fall være positiv eller negativ? Noen vil argumentere for at det er det samlede trykket av sanksjoner som er det viktige, og at enkelte sanksjoner som denne ikke er fruktbart å bruke mye tid på å diskutere. Andre vil si at det kan være med på å fôre propagandamaskineriet til Putin, og gi ham nok et påskudd for å si at Vesten hater Russland og russere.

Vinterpalasset i St. Petersburg. Foto: Knut Øye Brandsås

Likevel skal man ikke glemme symbolikken og det som kanskje kan være en mer sosial sanksjon denne gangen. Det er vanskelig å være uenig med Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod når han sier at det er provoserende å se russiske menn sole seg på strender i Sør-Europa mens ukrainske menn må kjempe for sin frihet.

Samtidig er et annet ganske underkommunisert poeng at de fleste som drar på ferie – særlig strandferie – er folk som allerede har til salt i grøten. Sånn sett er det ikke de russerne som allerede sliter tyngst som må bære børen av redusert reisevirksomhet. Likevel bør det nevnes at de tre baltiske landene har betydelige russiske minoriteter, og at reising mellom disse landene og Russland vanligvis ikke er av paraplydrinkkarakter. I så måte er det et paradoks at Tyskland og Frankrike ikke vil ha visumnekt, mens de baltiske landene og Polen stengte grensene sine for russiske turister fra 19. september. Så får tiden vise om russere i badedrakt vil flokke seg foran Kreml for å demonstrere.

 

 

Foto: Knut Øye Brandsås

Publisert: 29. september 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *