Hva skjer i Europa?InnsiktKultur og reiseStudierUng i Europa

Erasmus Mundus – en kulturell smeltedigel

Erasmus Mundus – en kulturell smeltedigel

Få nordmenn tar en grad eller et semester i utlandet, og tallet er mye lavere enn regjeringens ambisjon. Det er synd, fordi man sitter igjen med så mye nyttig akademisk kunnskap og kulturell forståelse i etterkant, og mulighetene er utallige. En av disse mange mulighetene er Erasmus Mundus, et unikt EU-program med høyt akademisk nivå og integrasjon.

iEuropa i hele Europa:

Mange, inkludert meg selv, har kjent på ufullstendig informasjon når det kommer til utdanning i utlandet. Det føles ofte som at det ikke blir vektlagt av norske utdanningsinstitusjoner, og at rådgivningen i mange tilfeller ikke er tilstrekkelig god. På samme tid er det selvsagt vanskelig å skulle vite alt om hva som finnes i utlandet og hva som skulle passe for akkurat deg; det er jo et mylder av land og utdanninger der ute. Et konsept jeg skulle ønske jeg visste mer om da jeg vurderte å studere i utlandet, er Erasmus Mundus.

Erasmus Mundus er masterprogrammer som går på tvers av land og universiteter. Disse programmene har altså et særlig høyt nivå av integrasjon, noe som går hånd i hånd med EUs ånd. Samtidig kan unge fra hele verden søke på disse programmene, også på stipendene som tilbys. Det fører til at Erasmus Mundus-programmene tilrettelegger for en helt unik sammenblanding av mennesker fra over hele verden, uavhengig av familiens lommebok eller statlige støtteordninger, slik vi fra Norge er bortskjemt med.

Vilnius, Litauen – startbyen for Erasmus Mundus-programmet. Foto: Knut Øye Brandsås

Kjæresten min fikk nettopp tilbud om et slikt masterprogram i «Social Work with Children and Youth», og det har virkelig fått øynene mine opp for dette fantastiske systemet. Programmet starter i Vilnius, Litauen, og vil ta henne via Riga, Latvia og Ruzomberok, Slovakia fram til det siste semesteret i Lisboa i Portugal. Fire semester på fire forskjellige steder som gir en helt unik mulighet til å både se, oppleve og bli integrert i hver by man skal bo i. Man får en smak av mange forskjellige kulturer og naturopplevelser. Fra innlandet i Vilnius til Østersjø-kysten i Riga til fjellene i Ruzomberok til varme temperaturer og Atlanterhavs-kysten i Lisboa.

Den kulturelle forståelsen man får ved å delta i slike masterprogrammer, kan nesten ikke understrekes nok. I min samboers klasse, er de kun to personer fra Europa; resten kommer fra over hele verden! Man får møte – og ikke minst får man en fusjon av – mange veldig ulike kulturer som skal gå godt sammen og som skal samarbeide og bli gode venner over to år. Det gir en mulighet til å møte mennesker fra land man så vidt har hørt om tidligere, og mange svært autentiske og unike historier og synspunkter som kan divergere fra ens egne. Mange av disse menneskene kan være ganske forskjellige fra de som du og jeg har møtt, når vi har studert utenlands, og det er en spesiell grunn til det.

Selv om man raskt møter mennesker fra mange land så fort man begynner å studere i Europa, er det som oftest ganske dyrt å studere ved de fleste universiteter på kontinentet. Det gjør at de som ikke kommer fra land med studiestøtteordninger, gjerne er helt avhengige av å ha foreldre eller annen familie med nok kapital til å betale for både skolepenger og daglige levekostnader. Med andre ord kommer de fleste studentene fra familier som har nok til salt i smøret, for å si det mildt.

Selv om mange jeg selv har møtt er herlige mennesker, er det ikke til å stikke under stol at de gjerne kommer fra en klasse eller samfunnslag som skiller seg fra den gjengse innbygger fra deres eget land. Det har kanskje ikke så ekstremt mye å si om man for eksempel kommer fra Norge eller andre nordiske land – veldig få land i verden har like lave ulikheter som Norge – men i en god del land er det en grotesk forskjell på de rike og resten av befolkningen.

Dette sier jeg ikke for å ta noe fra de jeg har møtt, ikke i det hele tatt, det er ikke bare penger som betyr noe når man skal bedømme hvor heldig man har vært i livets lotteri, men det sier noe om hvor representative disse personene er for de landene de kommer fra. Det er i denne sammenhengen stipender er så ufattelig viktige, fordi de i større grad enn uten sørger for at det ikke er lommeboka som avgjør hvilken skole man kommer inn på, men heller hvor dyktig man er. Det er bra for både folks rettferdighetsfølelse, individene det gjelder, for samfunnet som helhet, som sørger for at folk får oppfylt sitt potensial.

Det er altså et mylder av muligheter når man skal ut i Europa og studere, og Erasmus Mundus kan være midt i blinken for deg som ønsker å delta i en unik kulturell smeltedigel. Med et høyt akademisk nivå og med semestre i opptil fire forskjellige land, passer disse programmene perfekt for personer som higer etter ny kunnskap om både fag og andre kulturer.

 

 

Foto: EU

Publisert 13. juni 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *