Hva skjer i Europa?InnsiktKultur og reiseStudierUng i Europa

Det tsjekkiske gullet

Det tsjekkiske gullet

Tidligere iEuropa-skribent, Johannes Gulbrandsen, påstod i fjor at «Det er vanskelig å kommunisere med ord hvor bra belgierne er på øl». Det jeg derimot vil påstå er enda litt bedre, er det tsjekkiske gullet: tsjekkisk pils

iEuropa i Praha:

Jeg skal ikke påstå at belgisk øl ikke er godt, og jeg, som enda en ølelsker, kan verdsette et godt glass med sterk, mørk og søt belgisk øl. Jeg forstår gleden. Belgia har produsert tusenvis av ulike typer, og det er utvilsomt en stor del av hverdagskulturen til den gjeve belgier. Færre snakker derimot nok om øl fra Tsjekkia – landet som på sin side har brukt en lang årrekke på å produsere verdens beste pils.

Tsjekkia kan kanskje ikke by på de tusenvis av ulike øltyper eller godt fortalte historier om trappistmunker. De kan istedenfor by på pils som er bedre enn hvor som helst ellers i verden. En veldig bastant påstand? Da anbefaler jeg deg å prøve pilsen før du sier meg imot. Store tunge glass med lyst øl og mye skum. Disse store glassene rommer nemlig det ekte tsjekkiske gullet – tsjekkisk øl. Jeg forstår denne gleden enda mer.

Her nede, midt på kontinentet, mener jeg oppriktig at befolkningen har perfeksjonert pils. Glem ikke at Pilsner Urquell, opprinnelig brygget av Josef Groll, er verdens aller første gylne «pils». Urquell forandret bryggetradisjoner for alltid og er i dag verdens mest vanlige øltype – en historie likeverdig trappisthistoriene? Jeg tror det.

La oss heller ikke glemme at Tsjekkia er det landet i hele verden som konsumerer mest øl per capita. Landet har behold denne pallplasseringen hvert år siden 1993. Øldrikking er med andre ord selve essensen av tsjekkisk kultur og en religion for landets 10 millioner innbyggere. Da er det kanskje ikke rart at en øl koster mindre enn en flaske med vann. Kanskje heller ikke rart at Praha nylig fikk tittelen som byen i verden med flest puber per person. Vi snakker om nasjonal stolthet. Ikke dårlig spør du meg. For min egen del var øl på tsjekkisk, «pivo», genuint det første ordet jeg lærte da jeg flyttet hit.

Skilt viser tydelig hvilke ølmerker som serveres. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

De fleste puber serverer bare to, kanskje tre, av de mest kjente merkene om gangen, der utvalget er basert på merkelojalitet. Typisk kan man få Pilser Urquell, men det er også vanlig å finne Staropramen, Budvar, Kozel, Gambrinus, Krušovice og Bernard. Innimellom noen husbryggede varianter også. Hvis du er usikker på hva som er på tapp før du går inn på en pub, se etter skilt utenfor på veggene. De er vanskelige å overse. Alle tsjekkere har sin favoritt, og jeg oppfordrer deg til å finne din.

Bli ei heller overrasket av det tykke laget med skum på ølen din, det er meningen. Skummet er smak, og her til lands ber en erfaren øldrikker om Hladinka, Šnyt og Mlíko – tre måter å servere øl på. Sistnevnte er et glass med kun skum. Rart i starten, men elsket til dessert. Skum er kombinert med ulike «grader» av øl, og du kan derfor lese for eksempel grad 10 eller grad 12 på menyene. Dette viser ikke til alkoholprosenten som mange tror, men noterer heller ofte smak og farge.

Mens pils utvilsomt er landets foretrukne leskedrikk, vokser også mengden mikrobryggerier. Personlig er tsjekkisk rød surøl min store favoritt, og jeg vet at jeg genuint aldri vil finne en øl jeg setter mer pris på. Perfekt til alle anledninger, spesielt ved elvekanten her i Praha. Min sommer skal tilbringes med rød øl i hånden, forhåpentligvis rundt om på landets mange ølfestivaler. Øl skal også nytes i byens mange «beer-gardens» og i de livlige parkene.

Men kanskje du ikke er et ølmenneske slik som meg? Liker du ikke den såkalte bitre smaken, eller den oppblåste følelsen du kan sitte igjen med? Da oppfordrer jeg deg å prøve et glass med nytappet tsjekkisk gull. Hvis ikke denne ølen får deg til å endre mening, så tror jeg håpet er ute. Eventuelt et glass øl rett fra «tank» – her drikkes det til alle døgnets tider. Øl til frokost eller til lunsj på cafe? Ja det er ikke uvanlig å se. Det er virkelig verdt en smak, for denne ølen smaker ikke som en lunken Tuborg.

Jeg vil dermed konkludere med å si at det ganske enkelt ikke finnes så mye som ligner tsjekkisk øl. Det er denne ølen som må oppleves. For det er, i mine øyne, vanskelig å kommunisere hvor god den tsjekkiske ølen er. En godt bevart hemmelighet i møte med den langt mer kjente belgiske øltradisjonen. Her midt på kontinentet er øl en levemåte. Så før du kommer til Tsjekkia for å nyte litt gull, lær deg å si «Na Zdravi» og klinke store ølglass ned i bordet.

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert: 31. mai 2022

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *