HistorieHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reise

I møte med italiensk kultur

I møte med italiensk kultur

Norge og Italia – to land i Vest-Europa. Da burde det ikke være store forskjellen å være student i det ene eller det andre landet? Tro om igjen! Mye er annerledes i møte med italiensk kultur.

iEuropa i Palermo:

Pass på å bruke vettet i trafikken
Det første jeg måtte bli vant med i Italia var hvordan man må «flyte» med trafikken. I Norge er det veldig klart: Vi har fotgjengerovergang og lyskryss, og vi ser om det er klart til å gå over veien. Vi har også gangfelt som gjør det enkelt for oss å unngå biler når vi går langs veier. I Italia finnes det også fotgjengerovergang, lyskryss og gangfelt. Problemet er bare det at det ikke blir særlig brukt. Man går langs med bilene som kjører i veien, og gangfeltene er tomme. Krysser du veien der det er fotgjengerovergang kan du være sikker på at du må se deg godt om før du går over; her stopper ikke trafikken for deg. Ser du noen som går ut i veien – ikke følg blindt etter, dette er nok italienere som er vant til å «flyte» i trafikken. Ta deg god tid, se deg godt om – av og til må du stå mellom kjørefeltene litt før du kommer deg helt til andre siden.

Italia er også veldig kjent for de smale, sjarmerende gatene sine som er stappfulle av balkonger med klær som tørker. Vandrer du i disse gatene bør du ikke ha i ørepropper, og du bør være oppmerksom på dine omstendigheter. Her kommer det motorsyklister i full fart – er du ikke oppmerksom, kan det fort gå galt.

Monopol på tobakk, men ikke alkohol
Italia er kanskje mer likt Norge enn det vi tror. I Norge har vi et vinmonopol, og det er her vi må gå for å kjøpe det meste av alkoholholdig drikke. I Italia har de et slags monopol på tobakk! Skal du kjøpe tobakk i Italia, finner du det ikke på hvilke som helst bensinstasjoner, kiosker eller butikker, men på såkalte tabaccherie, som er markert med et T-skilt, som er kiosker med spesialtillatelse til å selge. Her får du også kjøpt flaks lodd og buss billetter.

Tabbacheria i Palermo. Foto: Sunniva Slyngstad

Også alkohollovgivningen og kulturen rundt alkohol, er forskjellig. I Norge venter vi som regel med alkoholen til helgen, og tar det gjerne helt ut da. I Italia, derimot, drikkes det litt hver dag – kanskje et glass vin til middagen eller et glass vin etter jobb. Du kan kjøpe alkohol overalt, og det drikkes gjerne på åpen gate. Man kan også kjøpe øl fra utesteder og ta dette med seg videre, noe som er ganske overaskende som nordmann.

Sosial atferd – et sjokk for nordmenn?
Som nordmenn har vi en intimsone som er helst på rundt én meter. Vi vinker til hverandre på avstand, sitter helst ikke med andre på bussen, og er det en veldig god venn, kan det skje at man gir personen en klem. Men i Italia må en være forberedt på opptil flere kyss på kinnene når man skal hilse på noen, selv også under pandemien. Det er bare å kvitte seg med den sosiale angsten og gi etter for å føle seg helt komfortabel blant de lokale. De står gjerne veldig nærme deg når de prater med deg eller står i kø eller venter på bussen.

Lingua Italiana
Hvis du har vært i Italia, vet du sikkert at du vil møte på flere utfordringer om du ikke kan italiensk. Spesielt den eldre generasjonen i Italia sliter med engelsk. Her er det viktig å lære seg de grunnleggende ordene. De har mange forskjellige måter å si de samme tingene på, spesielt når det kommer til å hilse. I Norge sier vi for det meste bare hei, mens i Italia kommer det både an på tidspunkt på dagen, og hvor formell du vil være. Her er en kjapp guide:

Formell hilsen, for eksempel lærere og eldre:

  • Buongiorno – God morgen
  • Buona sera – God kveld (ettermiddag)
  • Buona Notte – God natt (kveld)

Hverdagslig hilsen, for eksempel ansatte i butikker

  • Salve – Hei

Uformell hilsen, til venner

  • Ciao – Hei og hadet

Sene spisevaner
Hjemme i Norge spiser vi brød til frokost, brød til lunsj, varm middag klokka 17:00, samt kanskje kvelds på slutten av dagen. Her i Italia har de en helt annen matrutine enn det vi har i Norge. De spise gjerne søte bakverk med kaffe til frokost, så følger lunsj som gjerne er klokken 14 og middag blir ofte spist først klokken 21:00. Det vil si at de restaurantene som er mer «autentisk italienske» åpner ikke før klokken er 19:30. Mange er åpne tidligere på dagen for å servere lunsj, men er gjerne stengt mellom 14:30 og 19:30. Men en finner selvsagt restauranter som er åpne mellom 14:30 og 19:30, disse er bare ofte rettet til turister og er ofte dyrere og mindre autentisk.

 

 

Foto: Sunniva Slyngstad

Publisert: 20. april 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *