Hva skjer i Europa?Kultur og reiseUng i Europa

Vinn gratis interrail: Togbilletter du kan bruke i hele Europa

Vinn gratis interrail: Togbilletter du kan bruke i hele Europa

Fyller du 18 i år? Da kan du bli med i trekningen av en gratis interrailbillett for å reise med tog gjennom Europa i opptil en måned. EU deler nemlig ut flere hundre billetter til 18-åringer bosatt i Norge.

Mellom 7. og 21. april arrangerer EU en stor konkurranse hvor 18-åringer i hele Europa kan vinne gratis togbilletter. Billettene kan man bruke til å reise i opptil en måned, til så mange land man vil. I konkurransen, som heter «DiscoverEU», deler EU ut 35 000 gratis togbilletter til europeiske 18-åringer, inkludert ungdom i Norge. Konkurransen skal arrangeres to ganger hvert eneste år fra i år, og til høsten kommer 35 000 nye billetter. De som kan søke er de som fyller 18 år samme år, og du må ha fylt 18 år den dagen du starter reisen.

Hvorfor deles det ut gratis togbilletter?
I de siste årene har EU sett med bekymring på at nasjonalistiske politikere blir mer populære, at falske nyheter spres raskere og at unge mennesker er i ferd med å miste sin tillit til det europeiske samholdet. Men for noen år siden var det to tyske ungdommer som fikk en god idé etter å ha vært på interrail i Europa: hvorfor ikke gi unge europeere mulighet til å bli bedre kjent med hverandre på tvers av landegrenser, språk og kulturer?

Som medisin mot fremmedfrykt og polarisering bestemte EU seg for å gi ideen en sjanse. «DiscoverEU» så dagens lys i 2018, og over 100 000 18-åringer meldte seg på den aller første billettkonkurransen. 15 000 av dem endte opp med hver sin 30-dagers interrailbillett de kunne bruke nærmest ubegrenset på europeiske togskinner. For mange var dette første gang de reiste utenlands uten voksne, og mange fortalte at de fikk nye venner, ble sterkere i språk og ble tryggere på seg selv.

Reis selv eller sammen med venner
DiscoverEU ble med andre ord en stor suksess, og EU bestemte seg for å gjenta billettkonkurransen hvert år. Fra 2022 av ble ordningen en del av Erasmus+-programmet, som Norge er med i. Dermed får også 18-åringer i Norge en sjanse til å utforske kontinentet sitt på en miljøvennlig måte.

Konkurransen arrangeres én gang på våren og én gang på høsten. Årets første mulighet kommer allerede 7. april, og man kan bli med fram til 21. april. Du kan velge om du melder deg på konkurransen som enkeltperson eller sammen med opp til fire venner.

Det er Erasmus+ som fronter konkurransen i Norge gjennom nettsiden Aktiv ungdom. Finn mer informasjon og svar på dine spørsmål på deres sider!

 

Denne teksten er først publisert på aktivungdom.eu.

Publisert 22. mars 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *