HistorieHva skjer i Europa?InnsiktKultur og reise

Cosa Nostra – Sicilias mafia

Cosa Nostra – Sicilias mafia

I over 100 år styrte de samfunnet på den italienske øya, men er mafiaen på Sicilia helt borte? Les om historien til Cosa Nostra – en av de største mafiaorganisasjonene gjennom tidene.

iEuropa i Palermo:

Den italienske øya Sicilia har en rik historie som på mange områder skiller seg fra resten av Italia, i alt fra matveien til historien. Jeg befinner meg nå i Palermo, som er den største byen på øya Sicilia. Byen er ikke bare kjent for fin arkitektur, god mat og vin, den er også spesielt kjent for mafiaen som har herjet her siden 1800-tallet.

På 1800-tallet var det føydalherrer som styrte store deler av Sicilia. For å ha kontroll på bønder og landområdene, hadde føydalherrene gabellotti som administrerte jordbruk og landområder ved hjelp av vold og maktmisbruk. Makten og volden som ble brukt av gabellotti under dette regimet av landområder, ble på mange måter mer ekstrem jo lengre de fikk holde på. På starten av 1800-tallet ble begrepet «mafia» tatt i bruk om dem, for å beskrive dem som «gale og svært voldelige folk».

Etter å ha fått identiteten «mafia», begynner de på midten av 1800-tallet å bruke navnet Cosa Nostra («Vårt hus»). De utvikler seg etter hvert til å bli en av de største mafiagruppene som har eksistert noen gang. Nøyaktig antall medlemmer til enhver tid er vanskelig å anta, men ifølge BBC skal Cosa Nostra, og tre andre store italienske mafiagrupper ha hatt omtrent 25 000 medlemmer og hele 250 000 tilknytninger på verdensbasis.

Allerede på 1890-tallet begynner Cosa Nostra å skape problemer i USA, både med vold og smugling. De begynner å få kontakter rundt omkring i verden og utvider narkotikahandelen, og på 1970- og 80-tallet overtar de majoriteten av narkotikahandelen i verden.

De får etter hvert også stor interesse i å skape profitt i sin egen hjemby, Palermo. Her river de mange gamle bygninger for å kunne bygge flere tusen boligkomplekser med mange små leiligheter. Dette forløpet blir kalt «Sack of Palermo». De hadde stor innflytelse på eiendomsmarkedet, og gjorde det tydelig at de hjalp folk som bosatte seg i de nye boligkompleksene deres. Mye av avfallet fra dette arbeidet ble dumpet på strendene i Palermo, noe som hindret folk å bruke dem. Noen av strendene er fortsatt forurenset i dag.

I 1983 blir en mann ved navn Tommaso Buscetta arrestert. Han er medlem av Cosa Nostra, men bestemmer seg for å samarbeide med etterforskerne for å få kortere straff. Som følge av all informasjonen Buscetta deler, blir hele 470 medlemmer av Cosa Nostra arrestert i 1986, for de mange forbrytelsene mafiaen har stått for gjennom tidene. Denne forfølgelsesprosessen var noe som gav håp til befolkningen i Sicilia og til dommere rundt om i Palermo som lenge hadde prøvd å få orden.

Giovanni Falcone og Paoplo Borsellino avbildet på bygning i Palermo. Foto: Sunniva Slyngstad

Giovanni Falcone var dommer på Sicilia, og er den viktigste frontfiguren i kampen mot Cosa Nostra. Han begynte aktivt å etterforske Cosa Nostra etter at de hadde gjennomført flere attentat mot flere dommere på Sicilia. Etter flere år som dommer, med flere gjennombrudd mot mafiaen, fikk han rollen som Kriminaldirektør ved departementet, og flyttet til Roma. Han hadde planer om hvordan man kunne begrense, ikke bare Cosa Nostra, men også all mafia i Italia. Han var et håp mot mafiaen i Italia, og spesielt for folket i Palermo.

23. mai 1992 er dagen den sicilianske historien endres for alltid. Cosa Nostra har plassert 300 kilo med eksplosiver under motorveien mellom flyplassen Punta Raisi og Palermo by. Bomben endte opp med å drepe Falcone, hans kone og tre politieskorter. For andre i nærområdet ble eksplosjonen opplevd som jordskjelv, og biler og gater ble revet vekk.

19. juli 1992 skjedde det samme med Paoplo Borsellino, Falcones kollega, som også kjempet mot tragediene mafiaen påførte byen Palermo. Han ble myrdet med en bombe som var plassert i bilen hans, utenfor morens hus i Palermo.

Siden Falcone og Borsellinos død har mer en 4000 mafiaassosierte personer blitt arrestert, noe som også inkluderer de høyere medlemmene av Cosa Nostra. I dag er de mest respekterte lederne i mafiaen enten døde eller i fengsel. I fengslene på Palermo blir fortsatt mye styrt av mafiaen, og både tystere og andre folk som har kjempet mot mafiaen, kan fortsatt bli drept om de skulle bli fengslet der hvor mafiaen fortsatt har innflytelse.

Mafiaen eksisterer fortsatt i Palermo i dag, og de driver primært med smugling og hvitvasking. Men det som en gang var et stort nettverk med mordere og internasjonale doplangere, er i dag kun mindre kriminelle gjenger, som man finner igjen over hele verden.

 

 

Foto: Sunniva Slyngstad

Publisert 28. mars 2022

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *