Hva skjer i Europa?Politikk

Invasjonen av Ukraina og den nye tyske sikkerhetspolitikken

Invasjonen av Ukraina og den nye tyske sikkerhetspolitikken

Det er vanskelig å ikke bli rørt. I skrivende stund hører jeg kirkeklokkene ringe mens hele nabolaget mitt, sammen med resten av Tysklands storbyer, mindre byer, landsbyer og gårder har slått av alle lys. De markerer at de ikke bryr seg om å miste tilgangen til russisk olje og gass, etter Russlands invasjon av Ukraina.

iEuropa i Köln:

«Heller kald uten gass, enn varm uten verdier». Demonstrasjon i Köln. Foto: Synne Østerlie

Invasjonen av Ukraina kom nok som et sjokk på de fleste av oss. Eksperter, journalister og politikere i hopetall har ytret sin mening, og i motsetning til de fleste andre tema er de fleste enige: Dette markerer et skifte i europeisk politikk, og Europa må stå samlet. Demonstrasjonene mot Russlands invasjon av Ukraina har ikke vært få her i Tyskland. 500 000 mennesker samlet seg i Berlin, og 250 000 mennesker i Köln, i tillegg til flere mindre samlinger i andre byer rundt om i landet. Budskapet er klart: Tyskland kan ikke være nøytral og diplomatisk denne gangen.

I tiårene etter andre verdenskrig, har tyskerne naturlig nok vært veldig forsiktige med å sende våpen eller styrker til aktive konflikter rundt om i verden. Om man hadde spurt eksperter i tysk sikkerhetspolitikk for et par uker siden om hva nøkkelordene i tysk utenriks- og sikkerhetspolitikk var, hadde det vært å ha tette bånd til resten av vesten, medlemskap i EU og NATO, sterke transatlantiske forbindelser og ekstrem forsiktighet. Sistnevnte spesielt i forsvarspolitiske saker.

Det som frem til nå har vært den tyske utenrikspolitikken, og også deres forhold til Russland, har vært sterkt formet av landets mørke historie. 2 millioner russiske liv ble tatt i første verdenskrig og over 20 millioner sovjetiske liv i andre, deriblant ukrainere. Det er nok mye av grunnen til Tysklands tidligere myke linje overfor russerne (i tillegg til avhengigheten av russisk energitilførsel, der russerne står for mer enn halvparten av gassimporten og over 40 prosent av oljeimporten).

I 2014 spilte Tyskland en nøkkelrolle i Minsk-avtalene mellom Russland og Ukraina, og ønsket var nok stort til å få til noe liknende denne gangen. Tyskland skulle ha en rolle som «mediator» og med det la andre stater, slik som Frankrike eller Storbritannia, stå for den skarpere militære rollen.

Det ingen tvil om hvem tyskerne mener har skylden alene. Foto: Synne Østerlie

Tyskerne er nå et fredelig folk. Studier har vist at majoriteten i befolkningen har vært imot alle tyske utsendelser de siste tiårene, som for eksempel Nato-operasjoner i Afghanistan og Mali. Dette har formet den tyske politikken. Tyskerne handler gjerne med hele verden, inkludert våpen, men når det kommer til konflikter har de holdt seg nærmest pasifistiske. Dette forandret seg da den nye forbundskansleren Olaf Scholz i sin kraftfulle tale forrige søndag, etter den russiske invasjonen, markerte et skifte i tysk sikkerhetspolitikk.

Scholz kalte Vladimir Putins krig kaldblodig og omtalte den som et vannskille for Europa. Dette fulgte han opp med en plan om å lage et fond på 100 milliarder euro, som skal brukes til oppskalering av Tysklands militære styrker. I tillegg har de avlyst Nord Stream 2, som var en gassledning som skulle frakte gass fra Russland til Tyskland, og de sender også våpen til Ukraina. Han påpeker at med angrepet i Ukraina ønsker ikke Putin bare å fjerne et land fra verdenskartet, han ønsker også å ødelegge den europeiske sikkerhetsstrukturen. Scholz var klar på at det er Tyskland og Vestens plikt å støtte Ukraina mot Putins styrker.

At befolkningen står bak avgjørelsen er ganske tydelig når man ser på folketallene som har møtt opp i demonstrasjonene. Hva langtidseffekten av Tysklands endrede sikkerhetspolitiske linje blir, er vanskelig å si, men en ting er sikkert: Avgjørelsen til landets nye kansler har fullstendig endret Tysklands globale rolle.

 

 

Foto: Synne Østerlie

Publisert 4. mars 2022

 

Share this post

About the author

1 comment

  1. Bra artikkel! Det stemmer, denne uventede avgjørelsen har fullstendig endret Tysklands globale rolle og vi får se hva langtidseffektene blir.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *