Hva skjer i Europa?InnsiktKultur og reisePolitikkUng i Europa

Norsk forvirring versus tysk orden

Norsk forvirring versus tysk orden

Sjenkestopp? Maskepåbud? Besøksbegrensning? Fritidskarantene? Mens det hersker forvirring i Norge, har tyskerne orden på koronarestriksjonene.

iEuropa i Köln:

I Norge florerer det av regler og forvirring rundt pandemien, og hvordan det norske folk skal forholde seg til hverandre i den nye smittebølgen. Det er mange som uttaler seg på samme tid. Skal man høre på Støre? På Nakstad? Eller hva med immunologer og vaksineforskere som ytrer sin mening i media og ofte sier andre ting enn politikerne?

Og hvordan var det igjen – er dette regler eller anbefalinger? Du kan drikke alkohol, men bare til 23. Man kan gå ut, men uten å danse. Hva med arbeidsplassen? Kan du klemme de som er vaksinerte? Kan de uvaksinerte sitte ved lunsjbordet? Du kan dra på jobb, men må i «fritidskarantene». Hvor lenge? Og hva betyr egentlig dette?

Etter å ha besøkt gamlelandet nylig, innså jeg hvor uklare disse reglene kan fremstå, og hvordan det er frustrerende at det fortsatt innføres nye begrep for å forklare restriksjonene, som «fritidskarantene». Kan man ha besøk? Kan man klemme besøket? Hva med om man møter de på et offentlig sted?

Før jul hadde VG en god, forklarende video om hvordan man kunn feire en koronavennlig jul, med tanke på besøk. Seigmenn og julesjokolade var hovedrolleinnhaverne.

I Tyskland derimot klarer en seg uten seigmenn og kontinuerlige oppklarende videoer og podkaster med tittelen «Vi forklarer de nye koronareglene». Her er nemlig ting rimelig godt innarbeidet.

Anbefalingene varierer naturligvis, men maskepåbud utenfor huset er for eksempel noe de har holdt på så å si hele pandemien. Likevel har nok det viktigste hjelpemiddelet vært innføring av koronapass. Det har gjort en tøff hverdag enklere, og man kan til enhver tid fremvise både vaksinasjonsstatus og testresultat ved hjelp av QR-kode i appen Corona-Warn.

Testingen går også svært effektivt for seg, ettersom de i all hovedsak bruker hurtigtester. Dermed har du testresultatet ditt i appen i løpet av 15 til 30 minutter og kan forsikre bevis om at du ikke er smittsom til alle som måtte ønske det. Ingen PCR-karantene i én til tre dager mens man venter på et (potensielt utdatert) resultat.

Klare regler ved inngang til butikker i Tyskland. Foto: Ida Henjesand

Geimpft, genesen, getestet. Dette er de tre hellige G-ene i Tyskland som gjør koronarestriksjonene så enkle å forholde seg til. Geimpft betyr vaksinert, og enn så lenge er alle med to doser fullvaksinerte.

EU innførte nylig oppdaterte regler for fullvaksinert status, som fra 1. februar innebærer at kun to doser, som er mindre enn ni måneder gamle, eventuelt tre doser, gir status som fullvaksinert. Genesen har vi ikke ett enkelt ord for på norsk, men det kan oversettes til engelsk med recovered – altså nylig gjennomgått koronasykdom. Getestet betyr testet, og det innebærer en hurtigtest som er under 24 timer gammel, eller en PCR-test som er under 48 timer gammel.

Med dette grunnlaget har Tyskland klart å lage et relativt intuitivt system på hvem som kan være hvor til enhver tid, og hva som må fremvises. 3G-regler betyr at de som er fullvaksinerte, de som nylig har gjennomgått koronasykdom, eller de som har en fersk test kan komme inn. Med 2G-regler faller getestet bort, og det er kun fullvaksinerte og recovered som kan komme inn.

I tillegg til dette er det et pluss-system. Det vil si at reguleringene kan hete 3G+ eller 2G+. I disse tilfellene må alle – vaksinerte eller ikke – vise negativt testresultat fra en hurtigtest som er under 24 timer gammel.

3G- og 2G-restriksjoner innføres på alle offentlige steder. Universitet, arbeidsplass, offentlig transport og butikker har en versjon av disse reglene. Skilt eller plakater ved inngangspartiet oppklarer dermed umiddelbart for folk, om dette er et sted man kan besøke eller ikke.

I tillegg til dette er det naturligvis også anbefalinger på hvor mange en kan ha på besøk i hjemmet, som også endres over tid, men reglene på livet i det offentlige rom er altså klinkende klare. Nå vil ikke jeg si at Norge håndterer pandemien dårligere enn Tyskland – vi har tross alt flere fullvaksinerte blant den voksne befolkningen enn det tyskerne har fått til. Likevel, når det kommer til bevegelighet utenfor private hjem, så har jeg aldri lurt på hva reglene betyr eller hvilke restriksjoner som gjelder. I Tyskland har altså ingen seigmenn måttet gå til spille.

 

 

Foto: Chambre des Députés/Flickr

Publisert 25. januar 2022

 

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *