Hva skjer i Europa?PolitikkUng i Europa

Stengte julemarkeder og en ny runde med korona i Tsjekkia

Stengte julemarkeder og en ny runde med korona i Tsjekkia

Her nede på kontinentet har livet vært nokså fritt i en lengre periode. Vi har endelig kunnet gå på restauranter igjen, klubbene har vært åpne og vi har fått møte opp til fysiske forelesninger på universitetet. Det så egentlig ganske lyst ut i en periode. «Livet er normalt igjen» tok jeg meg selv i å tenke flere ganger. Men jeg var vel trolig litt for optimistisk.

iEuropa i Praha:

Nå, to år inn (eller var det mer? Mindre? Hvem vet?) i koronapandemien leser vi nærmest daglig overskrifter i avisene her i Tsjekkia om nye smitterekorder. Og det samme kan man dessverre lese i nabolandene også. Med andre ord ser ut som om det kan bli en dyster vinter i Tsjekkia og Sentral-Europa i år også.

Det snakkes igjen om nye varianter og nye mutasjoner, om fulle sykehus og om nye lockdowns. I Østerrike har innbyggerne sett seg nødt til å forholde seg til en fjerde nasjonal lockdown den siste perioden, og beskjed om et fremtidig nasjonalt vaksinepåbud. Slovakia har nå lovet pengeutbetalinger på 500 euro til alle pensjonister som fullvaksinerer seg, og i Polen kan man lese om gjeninnføring av reiserestriksjoner. I Tyskland kan man også se flere overskrifter om nye restriksjoner – alle med tanke på å få flere til å vaksinere seg.

Det er kanskje ikke overraskende heller, når vaksineringsgraden her i Sentral-Europa har vært langt lavere enn hjemme i Norge. Motstanden er større, demonstrasjonene flere og misnøyen mer tydelig. I Slovakia er vaksineringen nede på 55 prosent, for eksempel. Sannsynligvis er det derfor EU-kommisjonen, med president von der Leyen i spissen, nå har ytret seg om mulig vaksineplikt for europeiske borgere, med straff for dem som velger å unngå sprøytestikket.

Stengte julemarkeder i Praha. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Her i Tsjekkia har myndighetene gjeninnført stenging av alle restauranter og barer innen klokken 22 hver kveld, og alle julemarkeder er avlyst. Sistnevnte, kun en knapp uke etter åpning, som har vært til stor fortvilelse for innbyggerne i landet. På flere torg finner du nå få folk, nedstengte boder og juletrær uten påtente julelys. I et mer desperat håp om fortsettelse har det i Praha kommet en online løsning der de ulike bodene kan selge julevarene sine på nett istedenfor, og i storbyen Brno har noen julemarkedet funnet smutthull i loven for å forbli åpne. Det er iallfall tydelig at restriksjoner på juleaktiviteter, i år også, har skapt ekstra stor misnøye blant befolkningen.

Som ved forsommeren i år, ser man også nå store grupper med demonstranter i Sentral-Europa. De roper mot ny lockdown, mot flere restriksjoner og mot den luskende vaksineringsplikten. Her til lands var det blant annet en demonstrasjon på rundt 3000 mennesker forrige uke, hovedsakelig fra forskjellige anti-lockdown- og anti-vaksinegrupper. Ulike foredragsholdere møtte også opp, derunder leger, advokater og representanter for politiske bevegelser som hevder at covid-krisen har blitt et redskap for totalitære regjeringstiltak. Lignende hendelser har òg vært å se i Østerrike, som muligens blir første land å innføre vaksineringsplikt på nyåret.

Situasjonen kan sies å ha blitt problematisert enda mer her, da Tsjekkias eldre og allerede syke president selv nylig fikk påvist covid-19. Nyheten kom bare timer etter at han ble rullet ut av sykehuset for en annen, urelatert sykdom. Landets nye statsminister har derfor denne uken blitt tildelt jobben av en nokså syk president i rullestol, godt plassert inne i et glassbur. I tillegg kom en ny overskrift om at landets helseminister også har blitt smittet med covid-19 (vel å merke landets femte helseminister siden pandemien brøt ut). Dessverre er det ikke så spesielt, da landet har sett godt over 20 000 daglig smittede forrige uke.

At det har gått så lang tid, og at vi på ny ser enda en smittebølge, er noe nedslående. Tallene her i Sentral-Europa er dystre og sykehusene er igjen snart fulle. Det er kanskje derfor enda viktigere, nå inn mot juletider, at vi tar vare på hverandre og følger de gjeldende reglene og anbefalingene etter beste evne.

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert 3. desember 2021

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.