«Til våren er alle som bor i Tyskland enten vaksinert, friskmeldt etter en koronainfeksjon, eller døde.»
iEuropa i Köln:

Sitatet over er fra Tysklands helseminister Jens Spahn. Han holdt altså lite tilbake, da han for noen uker siden oppfordret den tredjedelen av Tyskland som fortsatt er uvaksinert til å brette opp ermene, bokstavelig talt, og ta vaksinen. Denne uttalelsen markerte starten på enda en ny vinter med en mulig lockdown hengende over hodet, og julestemning med et mørkt bakteppe.
Jeg forlot Norge en uke etter gjenåpning til fordel for et Tyskland preget av masker, 2G/3G-regler og opphetede demonstrasjoner mot vaksiner. 2G-regler, kort fortalt, betyr at, for å komme inn, må du ha hatt korona (Genesen) eller være vaksinert (Geimpft). 3G-regler er mindre restriktive, og lar uvaksinerte teste seg (Getestet).
Likevel har jeg, som tidligere var en ivrig hobbyepidemiolog, begynt å glemme å daglig sjekke smittetall, vaksinedekning, mulige framtidige behandlinger og sykehusinnleggelser. Jeg var jo fullvaksinert, og Tyskland hadde lovet at fullvaksinerte skulle slippe noen lockdown i vinter.
Torsdag for tre uker siden våknet jeg, i likhet med resten av den unge befolkningen i delstaten Nordrhein-Westfalen, til åpningen av karneval. Der skal man helst ha styrtet både to og tre øl, iført et gjennomført (eventuelt halvveis gjennomført) kostyme, før klokka 11:11, når det er gatefest.
Da jeg gikk hjem klokka 22:30, lå det ølflasker, spritflasker og kebabpapir overalt, og gata var tydelig preget av at 11 000 mennesker hadde tatt del i folkefesten.
Dessverre, sammen med bakrusen etter karneval og åpningen av julemarkedene, kom også begynnelsen på en fjerde bølge. Skylden kan delvis legges på millioner av mennesker som nekter å vaksinere seg, og en politisk mellomfase der ingen egentlig har ansvar.
På intensivavdelingene er 87 prosent av de under 60 år uvaksinerte. Spørsmålet alle stiller seg er hvordan man skal nå de uvaksinerte, og muligheten for at vaksinene blir obligatorisk i februar er stor. Christian Drosden, Tysklands svar på Espen Nakstad, kommer med tre klare anbefalinger nå som vi går mot vinter: lockdown, booster-vaksiner og å få overbevist de uvaksinerte. Dette er lettere sagt enn gjort.
Tyskland i en politisk mellomfase
Naboland etter naboland stenger ned, mens Tyskland har avventet. Jeg har igjen måttet finne tilbake til min indre hobbyepidemiolog og sjekke framtidsutsiktene til mitt frie storbyliv.
Landet har vært i en politisk mellomfase siden september, der hverken Olaf Scholz eller Angela Merkel i realiteten har bestemt noe. Scholz, fra Sosialdemokratene (SPD) blir først kansler rundt 8. desember, og kommer til å danne regjering med De grønne og Fridemokratene (FDP) – sistnevnte er et parti som foretrekker å fokusere på hvilke tiltak de ikke vil ha, framfor å se hvilke tiltak som er nødvendige.
SPD og De grønne har vært avhengige av FDP for å danne regjering, og dermed kviet seg for å stenge ned samfunnet til tross for økende innleggelser. I stedet ble det sist torsdag klart at bare de uvaksinerte skal i lockdown.
De vaksinerte kan dra på skole, jobb, julemarked, bar, restaurant og nattklubb, mens de uvaksinerte må holde seg hjemme.
Noe som kanskje skaper ekstra dårlig stemning i noen husstander, er begrensningen på antall besøkende til kun to, om ett familiemedlem/romkamerat har valgt å ikke ta vaksinen. Samtidig er det ikke noen grense om alle er vaksinerte.
Overbevise de uvaksinerte
Tyskland har en vaksinedekning på 69 prosent. Det er langt ifra nok til å beskytte befolkningen gjennom vinteren, og landet har en historie med å være skeptiske til vaksiner.
To leger i Lüchow i delstaten Niedersachsen hjalp heller ikke saken med sine prekener om at vaksinen var den «største eksperimenteringa på mennesker i medisinens historie». Likevel viser en undersøkelse fra Universitetet i Erfurt at de som er mest ekstremt imot vaksinen, kun utgjør to til fem prosent av befolkningen – altså er det viktigere å nå ut til de andre.

En fellesnevner for de uvaksinerte er at de har en tendens til å stemme det høyreradikale partiet, Alternativ für Deutschland (AfD). Disse velgerne utgjør rundt femti prosent av de som ikke har tatt vaksinen.
Det er også et tydelig skille mellom gamle Vest-Tyskland og Øst-Tyskland. I Øst-Tyskland finnes det et stort miljø som er imot det meste av statlig innblanding, og mens barna deres flykter til byene, blir de igjen og mater ekkokammeret sitt på Facebook.
Likevel må de snart bli vaksinert for å kunne dra på det lokale Brauhaus for å drikke øl og spise bratwurst. For en ekte tysker burde vel det insentiv nok. Uansett tror jeg at det ligger an til ganske mange anspente julemiddager i desember. I hvert fall nå som den tyske stat vurderer å gjøre vaksinen obligatorisk for alle.
Sette tredjedoser
Beregningene til helseminister Jens Spahn på at de skulle sette 11 millioner tredjedoser før slutten av oktober, var også mildt sagt mislykkede.
Nå er vi gått inn inn i desember med kun 3 millioner doser satt til tross for flere advarsler om synkende immunitet fem til seks måneder etter dose to.
På grunn av synkende etterspørsel i sommer ble mange av vaksinesentrene avviklet, og nå klarer de ikke å møte etterspørselen i delstater som er mest rammet av fjerde bølge.
Hvordan de skal nå ut til de eldre, er også et stort spørsmål, ettersom de fleste i Tysklands eldre befolkning ikke akkurat bruker fritiden sin på internett, men heller 20 minutter på å telle cent i kassen på butikken, lese papiraviser på kafé og klage over at mange butikker nå benytter seg av kortbetaling under pandemien. Her gjelder det å få sendt ut fysiske brev så fort som mulig.
Forhåpentligvis strømmer tyskerne nå til vaksinesentrene for å ta både dose én, to og tre, sånn at sykehusinnleggelsene faller. Jeg skal likevel drikke hver glühwein som om det blir min siste (i år), og krysse fingrene for at vi til slutt ender opp med en vaksinasjonstetthet som Portugal og Spania. Forhåpentligvis uten å tvinge noen.
Foto: Synne Østerlie
Publisert 7. desember 2021