Hva skjer i Europa?Politikk

Med demonstranter på dørstokken

Med demonstranter på dørstokken

Det er både sjokkerende og eksotisk å bevitne de voldsomme demonstrasjonene i Brussel mot nye koronatiltak. Med stigende smittekurve og tiltakende tiltaksgrad er det ikke godt å si hvor dette ender.

iEuropa i Brussel:

«Røyken ligger tett i Rue Joseph II. Så tett at det er nærmest umulig å se annet enn det pansrede politikjøretøyet som kommer kjørende inn. Kjøretøyet ser mer militært ut enn noe annet, der det måker bort restene av en brennende barrikade.

Personen som filmer scenen løper oppover gaten sammen med andre demonstranter for å unngå nok et kjøretøy som følger i hælene på det andre. Det er enda større og fra taket sender det en kraftig stråle vann mot demonstrantene. På siden av det andre kjøretøyet følger rad på rad med opprørspoliti iført skjold, hjelmer og batonger.

Kameramannen løper ut mot Avenue des Arts mens en demonstrant fremfor ham treffes av en murstein på avveie. I det han snur seg tilbake mot opprørspolitiet som forfølger ham får kamera med seg navnet bygget han nettopp har snodd seg rundt hjørnet til. «EFTA House» står det med store, blanke bokstaver.»

Demonstrasjonsbølge
Aggressive og til tider voldelige demonstrasjoner er ikke noe nytt på fastlands-Europa. Ikke i Brussel heller. Gjennom norske øyne, og i hvert fall for meg, er det fremdeles skremmende å bevitne dem når det bokstavelig foregår på dørstokken til arbeidsplassen din.

Scenen beskrevet over er fra helgens demonstrasjon mot strengere koronatiltak i Brussel. Så mange som 35 000 belgiere skal ha deltatt i demonstrasjonen, hvor 44 også skal ha blitt arrestert.

Det er imidlertid ikke bare i Brussel demonstrasjoner mot koronatiltak nå blusser opp. I Rotterdam eksploderte tilsvarende protester i det som siden har blitt beskrevet som «en orgie av vold». Så ille ble det at at politiet til slutt tok avgjørelsen om å skyte mot demonstrantene.

Også Østerrike, Spania, Sveits, Kroatia og Italia opplevde i helgen hissige demonstrasjoner.

Ikke lenger frie
Demonstrasjonene er ikke nødvendigvis grunnløse – i hvert fall ikke alle. Selv om de nye smitteverntiltakene i Belgia er forholdsvis milde – mer hjemmekontor og strengere bruk av vaksinepass – så er bildet et annet i for eksempel Østerrike. Her ble først uvaksinerte satt i full lockdown, før hele landet noen dager senere fulgte etter.

Det er ikke gitt at man ikke vil se de samme tiltakene innføres i Belgia. Med tanke på helgens demonstrasjon mot de relativt milde tiltakene, er det ikke godt å si hva reaksjonen vil være på en eventuell total nedstengning av samfunnet.

For en nordmann som er vant til koronademonstranter som en liten gjeng særinger samlet foran Stortinget, er det hele unektelig eksotisk, men likevel sjokkerende.

 

Foto: Aaron Karasek/Flickr

Publisert 23. november 2021

 

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.