Hva skjer i Europa?InnsiktKultur og reiseUng i Europa

Den grønne byen, Praha

Den grønne byen, Praha

Praha skal bli hjem for rekordmange nye trær og har beitedyr vandrende fritt i byens grøntområder. Allerede er byen på listen over Europas grønneste byer.

iEuropa i Praha:

Jeg elsker hvor grønn Praha er. Dette har jeg satt betydelig pris på siden dagen jeg flyttet hit. Det er store prangende trær i hver gate, det er en park på nesten hvert hjørne, og det er flotte fargerike blomsterbed rundt omkring. Ser du på et kart over byen legger du også fort merke til utallige små og store grøntområder, og hver park er unik på sin egen måte. Innimellom føles det litt som om Praha kretser rundt disse atskillige parkene, som alle er flittig brukt av store og små – et samlingspunkt for byens mangfoldige befolkning. Spesielt nå som vinteren nærmer seg med stormskritt er det hele litt magisk. Grønt går mot gult og hele byens fargepalett endres. Det er like vakkert her nå som når solen steker og gresset gror høyt.

Da jeg gikk en tur i høstløvet her forleden dag begynte jeg å undre på hvorfor ikke flere byer er så grønne, så prangende. Jeg søkte derfor litt rundt og til min overraskelse er det en grunn til at nettopp Praha er en så grønn by. Byen har satt seg et grønt mål, nemlig å plante en million trær i løpet av åtte år. Dette er et sentralt trinn i kampen for et grønnere og mer miljøvennlig bybilde, både for nå og for fremtiden. Til dags dato er allerede over 370 000 trær plantet i hovedstaden, og flere hundre tusen av de er satt langs byens mange gater – innimellom hus, leiligheter og biler. Og heldig er jeg, som har mektige og fine trær med gule blader rett utenfor inngangsdøren min.

Flotte høstfarger i Praha, Europas hjerte. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Grønnsatsing er kanskje spesielt relevant nå med klimatoppmøte COP26 i Glasgow som bakteppe. For denne uken er, lite overraskende, klima- og miljøpolitikk hovedfokuset også i Tsjekkisk politikk. Det som trolig blir en av avtroppende statsminister Babiš’ siste internasjonale oppdrag, står for store overskrifter i avisene.

Praha har vegetasjon tett på folk hus. Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Babiš har derimot selv stilt seg fordømmende til deler EU sin «Green Deal», men det får bli et tema for en annen gang.

Tilbake til den grønne byen, Praha. Alle, innbyggere eller ikke, kan gå inn på nettsiden zastromujprahu.cz for fortløpende oppdateringer om det grønne prosjektet i Tsjekkias hovedstad. Her publiseres det jevnlig om nye plantede trær, samt om byens planer for planting de kommende månedene.

Innbyggere kan i tillegg melde seg som frivillige deltakere på ulike planteaktiviteter og plantearrangement. Alt med mål om å få flere til å hjelpe til, lære og gjøre sitt for en grønn by. Andre byer har utvilsomt noe å lære av dette.

Ifølge byens rådhus har byen hatt et offentlig grøntareal økning nær 300 hektar de siste 20 årene. Rådhuset informerer om at grøntarealet angivelig skal utgjøre hele 56 % av Praha, noe som resulterer i en score godt innenfor øvre sjiktet av grønne europeiske byer på HUGSI-indeksen. Jeg må jo si at jeg blir litt stolt av byen min, selv om jeg også skulle ønske at flere norske byer toppet den samme listen.

For å nå de grønne målene Praha har, har bymyndighetene iverksatt en rekke metoder, som for eksempel en overgang til ikke-kjemiske midler for å opprettholde sine grønne områder. Noen metoder er likevel litt mer kreative enn andre. For en gang iblant kan du nemlig få øye på en beitende flokk av sauer og geiter i flokker på opptil 70 dyr. Ryktene har det også at man kan se kyr, men det har jeg ennå til gode å se selv. Med andre ord, en historisk metode som nå er brakt tilbake.

Jeg anbefaler alle å legge neste reise til høstkledde Praha, nå som vi endelig kan reise igjen. Byen er virkelig fantastisk fin for tiden (og såklart resten av året). Dessverre er det litt for sent på året til at du kan se de mange beitende sausene og geitene, men det er nok av andre ting å finne på. Spaser en tur gjennom de mange parkene med en kopp varm vin, trask ned langs elven eller la tankene vandre på søndagstur i byens mange høstfargede gater.

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert 9. november 2021

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *