Hva skjer i Europa?ØkonomiPolitikk

Fortsatt klart nei til euro i Tsjekkia

Fortsatt klart nei til euro i Tsjekkia

Førstkommende fredag, den 8. oktober, er det duket for parlamentsvalg i Tsjekkia. En tung pandemi, med dyptgående, økonomiske ringvirkninger har katalysert en debatt om europeisk samarbeid, og det er blitt spådd at euroen og et bredere EU-medlemskap vil bli et spørsmål av stor interesse og betydning i valget. Men, hvordan ligger det egentlig an med euroen, dager før det store valget?

iEuropa i Praha:

Trenger Tsjekkia egentlig euroen? Meningene rundt akkurat dette er så klart delt. Man kan kanskje argumentere for at landet faktisk klarer seg bra uten en felles myntenhet med sine respektive EU-naboer, men som Bulgaria, Danmark, Kroatia, Ungarn, Polen, Romania og Sverige, har landet per dags dato teknisk sett forpliktet seg til å bruke euroen på et tidspunkt i fremtiden. Med andre ord, på papiret er Tsjekkia alt bundet. Når dette tidspunktet blir, er derimot nokså uvisst.

Tsjekkia har til nå har vært en stor motstander av euroen, og slik ser det også ut til å bli fremover – adopsjonen utsettes og endring uteblir. For, til tross for dyp økonomiske integrasjon av vestlige markeder som har befestet sin posisjon sentralt i kontinentets verdikjeder og politiske system, har nettopp det pressende spørsmålet om euroadopsjon istedenfor legemliggjort Tsjekkias og befolkningens grunnleggende lengsel etter nasjonale suverenitet. Det som gjenstår er derimot kanskje et spørsmål om selvstyre, mer enn en pengepolitisk debatt.

Verdt å nevne er også at hos alle de nevnte landene som har forpliktet seg til euroadopsjon, har skepsisen til euroen gått ned siden pandemien startet. Flere er positive og ser verdien av medlemskap i eurosonen, bortsett fra i ett land – Tsjekkia. Det er kun i Tsjekkia at skepsisen mot euroen står like sterkt, uten tegn til bedring siden 2020. Hele 69 prosent av folket har uttrykt misnøye med en eventuell ny myntenhet. Vi ser altså på et land der holdningene til en felles myntenhet beveger seg stikk i strid med holdningene i de tilsvarende landene.

8. oktober er det parlamentsvalg i Tsjekkia. Eira Harvik-Wright skriver fra Praha. Foto: Pedro Szekely/Flickr

I dag, med kun dager til valget, er bare to av landets politiske partier positive til en euroadopsjon: STAN og Piratene. De to respektive partiene er begge liberale, der førstnevnte vektlegger subsidiering og distrikts-Tsjekkia og sistnevnte lokaldemokrati, sivile rettigheter og økende informasjonsflyt. Resten av partiene, med store deler av befolkningen i ryggen, stiller seg heller sterkt skeptiske til euroen. Leser man i partiprogrammene til de skeptiske partiene, er det også nettopp egen suverenitet og økonomiske verktøy for selvstyre som nevnes i sammenheng med skepsisen mot euroen.

Man kan argumentere for hvordan Tsjekkia, både politisk og sivilt, viser en sterk nasjonal stolthet – der flertallet av tsjekkere er tilhengere av en førende uavhengig pengepolitikk. Som følge av dette er det fristende å spå at det samlet sett ser ut til at landets kjære koruna forblir Tsjekkias pengeenhet, også etter kommende parlamentsvalg.

 

Foto: Eira Cornelia Harvik-Wright

Publisert 7. oktober 2021

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *