Hva skjer i Europa?

Tsjekkiske eksplosjoner og russiske interesser

Tsjekkiske eksplosjoner og russiske interesser

De siste ukene har det vært stor blest om Russland og russiske interesser i det tsjekkiske nyhetsbildet, lite med en positiv vinkling. Det snakkes om interessekonflikter og spionasje, og debatten har fått flere diplomatiske konsekvenser i løpet av en kort periode. Russland fremstår i medier som «den store fiende», og for å forstå hva som nå skjer i Tsjekkia, må man rette søkelyset tilbake til 2014.

I 2014 forekom det to varehuseksplosjoner i Tsjekkia, som resulterte i to dødsfall. Eksplosjonene skjedde med et par måneders mellomrom, men det sies at de skal ha noe med hverandre å gjøre, og at ingen av ulykkene skjedde ved en tilfeldighet. Myndighetene har nå derimot fattet mistanke om at russiske etterretningstjenester var involvert i eksplosjonene, og har av denne grunn til utvist 18 russiske diplomater i løpet av de siste ukene. Diplomatene som arbeidet på den russiske ambassaden ble alle gitt 48 timer på å forlate Tsjekkia.

I tillegg har tsjekkisk politi gått ut med en melding om at de leter etter to menn, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov – aliasene som ble brukt av to russiske militære etterretningsoffiserer som britiske påtalemyndigheter siktet for drapsforsøk på den russiske spionen Sergei Skripal. Skripal og hans datter Yulia ble forgiftet med et nervemiddel i den engelske byen Salisbury i mars 2018. Det spekuleres derfor i om hendelsene i Tsjekkia og Salisbury henger sammen. Dette vil trolig skade den Tsjekkia-russiske relasjonen, og landets utenriksminister Hamacek har uttalt seg om at «vi er i en lignende situasjon som Storbritannia i forsøket om forgiftning i Salisbury» – dette til tross for at Russland selv nekter noen form for innblanding i de to hendelsene.

Tsjekkia har oppfordret sine EU- og NATO-partnere til også å utvise russiske diplomater, i solidaritet, og beskylder Moskva for å organisere et «enestående terrorangrep» på tsjekkisk territorium. Russland gjengjelder derimot denne oppfordringen selv, og ba tsjekkiske diplomater om å reise ut av Russland med noen timers varsel. Forslag om importforbud på tsjekkisk øl til Russland har også blitt foreslått, noe som har skapt oppslag i flere mediehus. Den tsjekkiske øleksporten er stor og en slik handelsrestriksjon vil kunne ramme en viktig økonomisk sektor (som allerede opplever store fall grunnet corona-pandemien). Land som til nå har vist sin støtte til Tsjekkia under den pågående konflikten, herunder Slovakia, Litauen, Estland og Latvia, har også opplevd å få sine ambassadører beordret ut av Moskva.

José Manuel Barroso og Miloš Zeman. Foto: Europakommisjonen

Ytterligere problemer har oppstått den siste uken av den tsjekkiske presidenten Miloš Zeman, en mann som ofte har uttrykt pro-russiske synspunkt og holdninger. Han har argumentert for kjøp av russiske Sputnik-vaksiner og har ønsket å invitere Russlands Rosatom til å delta i anbud om å bygge atomkraftverk i Tsjekkia. Nå er han i vinden igjen, etter å ha foreslått i et nasjonalt intervju at eksplosjonene i 2014 kan ha forekommet ved en tilfeldighet, uten russisk innblanding. Zeman har dermed blitt beskyldt for å undergrave troverdigheten til sitt lands sikkerhetstjenester.

Mellom 10 000-20 000 tsjekkere (media er usikre på nøyaktig antall) møtte opp i protest mot president Zeman i sentrum av Praha torsdag 29. april, og ba om at han skulle forlate sitt embete på grunn av hans pro-russiske holdninger. Det blir argumentert for at slike oppfatninger ikke har plass i en EU-nasjon. Lignende demonstrasjoner fant også sted andre plasser i landet, noe som viser til en sterk og pressende frustrasjon over presidentens uttalelser. Demonstrantene bar tsjekkiske flagg og EU-flagg, samt bannere som lød «Sammen er vi en del av Vesten», «Zeman: forræder» og «Vi er verken Russland eller varer». Det blir spennende å se hvordan slike protesterer vil utarte videre, og om det vil ha konsekvenser for tsjekkisk kjøp av Sputnik-vaksiner.

Forsidefoto: Flickr

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *