Opptøyene i Nord-Irland

0 kommentarer
 
 

Siden slutten av mars har volden gjenoppstått i Nord- Irland, og sies å være den verste på flere år. Eksperter mener man må helt tilbake til tiden rundt The Troubles for å finne noe liknende. Omtrent 90 politibetjenter har blitt skadet siden opprøret startet, og voldskamper pågår fortsatt. Hva er hovedårsaken til denne uroen? 

Bakgrunnen for problemene – og konfliktens oppstandelse

Store deler av Nord-Irland er i dag splittet mellom lojalister (de som ønsker en union med Storbritannia) og katolikker (de som ønsker en union med Irland). Gruppene opererer i hver sine områder i Nord-Irland. Det er inngjerdede områder som holder de to gruppene fra hverandre, og som kontrolleres av vakter. Det største inngjerdede området finnes i Belfast (den store fredsmuren) og oppstod etter The Good Friday agreement, som offisielt endte den over 30 år lange konflikten på øya kalt The Troubles.

Da Storbritannia valgte å trekke seg ut av EU, var Nord-Irland skeptiske til hvordan de skulle bli behandlet. Falske løfter fra Storbritannias statsminister Boris Johnson om at Nord-Irland skulle inkluderes på samme måte som resten av Storbritannia var kun ord. Nord-Irland var og er den eneste britiske provinsen som grenser til EU. Majoriteten i Nord-Irland var derfor imot brexit.

29. mars brøt det ut en uro som er blitt betegnet som Nord-Irlands verste periode siden The Troubles. Ungdommer helt nede i 12-årsalderen i lojalistområder begynte å kaste brannbomber og lage sporadiske opprør i flere distrikter i Belfast og Derry/Londonderry. Lojalister er de som støtter en union med Storbritannia og som rett og slett ikke ønsker å gjenforenes med sin sørlige irske nabo (Irland). Selv om volden ikke direkte er knyttet til en spesifikk gruppe, så er det en klar link mellom voldshandlingene, kriminelle gjenger og lojale paramilitære grupperinger, spesielt Ulster Defence Association og Ulster Volunteer Force.

Fredsmuren i Belfast. Foto: Flickr

Covid-19 er én av grunnene til at volden startet. Det sies at enkelte politikere fra Sinn Fein brøt korona-reguleringene og slapp unna uten noen som helst form for straff. Sinn Fein er det største partiet i Nord-Irland og ønsker en gjenforening med Irland. Lojalistene er sterke motstandere av Sinn Fein, og mente at det var svært urettferdig at medlemmer fra Sinn Fein kunne slippe unna bøter kun fordi de er politikere. En annen grunn til opptøyene er brexit og Storbritannias behandling av Nord-Irland, noe jeg kommer tilbake til litt senere i artikkelen.

Både Dublin, London og Belfast har alle fordømt opptøyene på det sterkeste. For første gang på mer enn seks år brukte politiet vannkanoner mot opprørerne som for det meste består av de nevnte ungdomsgjengene.

Fredag og lørdag for et par uker siden var den roligste dagen siden opptøyene begynte, og dette skyldes sannsynligvis hertugen av Edinburgh, Prins Philips, minnemarkering. Men selv om hertugen døde, pågikk det fremdeles voldshandlinger i Belfast og Coleraine. Opprørene har foregått for det meste i lojalistområder i de store byene Belfast og Derry.

Brexits rolle

I lang tid har det vært store spekulasjoner om hva som kommer til å skje med både Nord-Irland og Irland med tanke på brexit. Nylig ble endelig brexit-avtalen undertegnet, og dette har ført med seg massiv kritikk mot Boris Johnsons politikk. Nord-Irland-protokollen ble innført, en protokoll som i hovedsak sier at det ikke skal være noen hindringer for Nord-Irland å handle med resten av Storbritannia. Protokollen har ikke blitt overholdt. Det har oppstått store forstyrrelser i vareleveranser mellom Nord-Irland og Storbritannia, som har skapt spenninger i forholdet mellom Nord-Irland og Storbritannia. Storbritannia har nemlig kontrollert grensene sine for varer som blir eksportert ut av øya og inn til Nord-Irland. Lojalistene i Nord-Irland mener at dette ekskluderer Nord-Irland fra resten av Storbritannia.

Den nylig «skapte grensen» mellom Storbritannia og Nord-Irland er blant årsakene til at flere lojalister har startet opprør. På vegger i Nord-Irland har de tagget at de ikke ønsker noen irsk sjøgrense mellom dem og resten av Storbritannia.

Fremtiden – hva vil skje ?

Det er vanskelig å si hva som kommer til å skje fremover. Før opptøyene brøt ut var det nokså fredelig mellom lojalistene og katolikkene. Etter dette virker det ikke som at det kommer til å bli en løsning på konflikten på lang tid. Majoriteten av befolkningen i Nord-Irland ønsker en union med sin sørlige nabo Irland, noe jeg har skrevet om i to tidligere artikler: Konflikten mellom Irland og Nord-Irland og Den «splittede» øya i Vest-Europa. Samtidig som majoriteten ønsker en gjenforening med Irland, er det en tydelig splittelse mellom dem og de som ønsker å forbli en del av Storbritannia. Dersom katolikkene prøver å gjenforene øya med sin sørlige nabo, så kommer lojalistene mest sannsynlig til å starte full krig. Spørsmålet da er om det ville være best å splitte Nord-Irland i to, der den ene delen forblir i Storbritannia mens den andre siden gjenforenes med Irland og forblir i EU.

Foto 1: Opprør i Belfast, Flickr.

Foto 2: Politiet stanser opprøret i Belfast, Flickr.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *