Hva skjer i Europa?

Covid og brexits innvirkning på den irske økonomien

Covid og brexits innvirkning på den irske økonomien

Det er klart at Covid har hatt en stor innvirkning på verdensøkonomien. Europa er i full lockdown fremdeles. Kafeer, butikker og restauranter er, og har vært, tidvis stengt de fleste steder i Europa siden pandemien brøt ut for litt over ett år siden. I tillegg har Irland vært rammet av en uklar brexit-avtale med Storbritannia, noe som endelig ser ut til å ha falt på plass. I denne artikkelen går jeg inn på hvilken innflytelse korona og brexit har hatt på den irske økonomien så langt.

Innenlandsk tap, men vekst i eksport

Irland er et av de landene i Europa som har hatt lengst og strengest lockdown. Flere sektorer i den innenlandske økonomien har blitt svært hardt rammet av arbeidsplasser som har gått tapt, spesielt i bransjer som hotellvirksomhet, underholdning, restaurant, kafé, turisme og kunst. I september i fjor var arbeidsledigheten på 14,7 prosent som er et enormt høyt tall hvis man sammenlikner med perioden før covid-19. Den økonomiske krisen har blitt enorm. Det er tydelig at Dublins gater har blitt fylt med enda flere hjemløse og desperate personer enn på flere tiår, og man må nok helt tilbake til perioden under “The Troubles” for å finne liknende tilstander igjen. Jeg hører flere historier om hjemløse i Dublin som går til angrep på folk som ikke gir dem penger, spesielt på asiatere som de anklager står bak pandemien. Mange i det asiatiske miljøet har begynt å ta med seg småpenger for sikkerhets skyld, og enkelte har kjøpt seg forsvarsvåpen. Det er svært tydelig at pandemien har hatt en enorm konsekvens både på befolkningen og på økonomien.

På den andre siden har det vært en oppgang i Irlands eksport av medisin, farmasi og IT. Så hvis man legger sammen den enorme kostnaden for arbeidsledigheten og den voksende eksporten i de nevnte industriene, så har BNP per innbygger gått ned med gjennomsnitt 1,8 prosent. Ifølge Irish Times så brukte landet 2 milliarder euro per måned på grunn av korona, et svært høyt tall. Samtidig holder befolkningen seg mye mer hjemme og bruker mindre i husstandsbrukskostnader som i følge ESRI gikk betraktelig ned i fjor (opptil 24 prosent).

Den irske økonomiske fremtiden med en brexit-avtale
Dublin i lockdown. Foto: Cityswift, Flickr

Selv om en brexit-avtale har falt på plass, så er det klart at brexit skjedde på et svært upassende tidspunkt. Ettersom Irland er det eneste landet i EU som deler grense med Storbritannia, og som samtidig har tette bånd med landet, har det at Storbritannia var såpass trege med å komme frem til en klar avtale med EU, gjort brexit problematisk for irene. Irland er et land som både ønsker å være medlem av EU og samtidig holde en tett relasjon til sine brødre i nord. Nå som nye skatte- og visumforpliktelser for britiske selskaper og borgere har begynt å tre i kraft, så er det klart at dette er en problematisk situasjon for Irland. Britiske selskaper har sakte men sikkert begynt å trekke seg ut av Irland på grunn av dette, noe som mest sannsynlig vil få en stor effekt på den irske økonomien etter hvert. Irlands største økonomiske inntekt er nemlig at landet er et “skatteparadis” for utenlandske selskaper, og det at disse selskapene “tvinges” til å forlate øya på grunn av både brexit og covid-19, vil definitivt ikke gjøre situasjonen noe bedre for landet.

Ifølge en nylig studie fra breakingnews.ie har korona hatt en mer kritisk effekt på den irske økonomien enn en hvilken som helst global finanskrise noensinne har hatt. Hovedgrunnen til det er rett og slett at Irland som andre land i Europa mest sannsynlig kommer til å slite i flere år fremover for å få ting på rett kjør igjen. Da pandemien brøt ut lanserte den irske regjeringen umiddelbart en stor finanspolitisk støttepakke til den irske økonomien. Samtidig har den Europeiske sentralbanken (ESB) lagt til rette for den nasjonale finanspolitiske utvidelsen i landet. På grunn av ESBs tilrettelagte pengepolitikk for alle EU-medlemmer har faktisk den irske lånekostnaden vært rekordlav, så dette har absolutt vært en stor styrke for et irsk EU- medlemskap.

2021 og fremtiden på øya

Lockdown vil mest sannsynlig forbli som den er frem til folk endelig får vaksinert seg. Det betyr at flere og flere butikker, restauranter, kafeer og lignende vil gå konkurs før landet åpner seg og går tilbake til normalen. Dette kombinert med brexit vil gjøre at Irland, som øvrige europeiske land, vil slite i en periode før økonomien stabiliserer seg.

Andre ting som bekymrer Irland er de ulike covid-19-mutasjonene som både oppstår og sprer seg. Ettersom Irland egentlig aldri har hatt noen ordentlig spredningsbølge ettersom spredningen har vært pågående hele tiden, er det tydelig at ulike varianter har oppstått slik som i Storbritannia. Landet begynte først i høst å innføre en så og si valgfri karantene for innreisende, mens de i februar i år innførte obligatorisk karantenehotell for innreisende uten bolig i landet. Dette vil igjen minske sannsynligheten for at landet kommer til å åpne seg fullstendig etter vaksinasjonen, og at landet i flere år fremover, frem til vi får neste oppgraderte vaksine, vil slite med økonomiske problemer.

Foto forside: Statuen Molly i Dublin, Cityswift/Flickr

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.