Hva skjer i Europa?

Når to kulturer møtes

Når to kulturer møtes

Da jeg flyttet til Tsjekkia, nærmere bestemt Praha, for seks måneder siden var det spesielt en ting som overrasket meg. Det var ikke væremåten til de lokale eller myndighetenes sviktende koronahåndtering, men den fascinerende samlingen av to vidt ulike kulturer. I Praha er det nemlig to folkeslag og kulturer som lever side om side, og som utfordrer den klassiske oppfatningen av sentraleuropeisk hverdagskultur.

I Praha har det vietnamesiske miljøet fått sterkt fotfeste i løpet av årene, og er nå en helt naturlig og integrert del av bybildet. Dette er til min store glede, ettersom jeg tidligere studerte og bodde i Vietnam. Savnet etter det sørøst-asiatiske kontinentet kan med andre ord overraskende godt bli lindret midt i Europa, i et land som er så tilsynelatende annerledes.

I Tsjekkia representerer vietnamesere den tredje største tilflyttede folkegruppen, etter slovakere og ukrainere. Det er regnet med at opptil 90 000 vietnamesere er bosatt i Tsjekkia i dag. Et dykk ned i historien til både Tsjekkia og Vietnam gir møtet mellom disse to vidt forskjellige kulturene fort mer mening. For, i motsetning til vietnamesiske innvandrere i Vest-Europa og Nord-Amerika, er de vietnamesiske innvandrerne i Tsjekkia vanligvis etterkommere av kommunistiske «kadre» – en gruppe mennesker trent til å gjennomføre partistatens mål og til å formidle og håndheve den offisielle og førende landspedagogikken. Vietnamesiske innvandrere ble videre invitert som gjestearbeidere av den daværende tsjekkoslovakiske regjeringen, og migrasjon ble til gjengjeld oppmuntret av de vietnamesiske myndighetene, med den hensikt at innvandrerne ville returnere med nye og etterlengtede ferdigheter. Flere vietnamesere bestemte seg derimot for å bli værende i Tsjekkia etter kommunismens kollaps, og fikk både barn og barnebarn der. Det er med andre ord ideologiske og historiske grunner til at dagens Praha er blitt et europeisk mekka for både kulturelle og kulinariske opplevelser fra Sørøst-Asia.

«Little Hanoi». Foto: Flickr

En kort kjøretur utenfor sentrum av Praha finner man et lite område som blant de lokale kalles «Little Hanoi», oppkalt etter Vietnams hovedstad som fra i fjor kun ligger et direktefly unna. Den nye flyruten har i medier blitt omtalt som en mulighet til å utvikle et bilateralt økonomisk samarbeid mellom de to landene, samt styrke reise- og handelsaktiviteter. «Little Hanoi» er derimot et godt plaster på såret nå som utenlandsreiser er satt på vent. Det består av et marked ulikt noe annet jeg har sett i Europa. Å gå gjennom inngangsporten tar deg øyeblikkelig ut av Praha og inn i en hektisk asiatisk verden av nye lukter og smaker. Utvalget av autentiske vietnamesiske retter er stort og man finner en bolle «Pho» på hvert gatehjørne. Det samme gjelder de lokale matbutikkene, der et overveiende flertall er eid og drevet av vietnamesiske familier som selger alt fra tsjekkiske hverdagsvarer til vietnamesiske råvarer. Hit legger den lokale tsjekker som oftest handleturen sin.

Den tsjekkiske og vietnamesiske kulturen og befolkningen lever i tilsynelatende symbiose, til stor glede for meg og andre lokale. Jeg er enda forbløffet over sammenvevingen av to så ulike kulturer, men samtidig fascinert over denne tilpasningsdyktige byen der alt føles å ha en naturlig plass. Selv med tidvis adskilte områder og befolkninger, er det en spennende sammenslutning som beriker bybildet. Fremmedfrykt og forskjeller viskes stadig mer og mer ut blant den yngre befolkningen. Det er spennende å oppleve, og det viser at de tidligere kommunistiske handelsavtalene fortsatt har fotfeste i Sentral-Europa.

Foto 1: Praha, Ed Webster/Flickr

Foto 2: «Little Hanoi», Flickr

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *