Onsdag 27. januar ventet flertallet av franskmenn nervøst på en uttalelse fra president Macron om korona-situasjonen. Den ble dessverre utsatt, og franskmenn spør seg selv fortvilet, blir det en tredje lockdown?
Frigjøring ble heller innstramming
Til tross for at 27. desember ble omtalt som en «frigjøringsdag» av Erna Solberg, er det nok få som kjente på en frigjøringsglede i januar. Selv om den nye vaksinen er på plass, startet 2021 med restriksjoner i flere land. Norge, sammen med deriblant Danmark, Tyskland og Nederland strammet kraftig inn etter nyttår. Smitten spredte seg også innad i Frankrike, og et portforbud mellom klokken 20.00 og 06.00 ble nylig innstrammet med to timer, fra klokken 18.00 til klokken 06.00. Tilsynelatende har målet så langt vært å forhindre en ny lockdown så godt det lar seg gjøre. Portforbud kombinert med strenging av alle sosiale møteplasser, så ut til å være løsningen for å få smitten ned uten for store ringvirkninger for utdanning og næringsliv. Det var før den nye mutasjonen begynte å spre seg.
Mutasjon vekker redsel i Oslo og i Paris
Lørdag 23. januar stengte Oslo ned og folk ble bedt om å holde seg hjemme. Her i Paris kjente nok mange på det samme da helseminister Olivier Véran på nasjonal TV påpekte at en tredje lockdown ville være nødvendig dersom spredningen av den engelske varianten av koronaviruset fortsetter. For øyeblikket representerer den nye varianten rundt 1,4 % av nye daglige covid-tilfeller i Frankrike, ifølge en studie som sammenligner positive PCR tester. Det nye, muterte versjonen av koronaviruset ble først oppdaget i Sør-England og sies å være mer smittsom. Det er også usikkert hva slags effekt vaksinen vil ha på det muterte viruset, og om vaksinen vil fungere optimalt.

Holder tilbake for ikke å skade økonomien
Til tross for spredningen av det muterte viruset virker det ikke som om Macron vil annonsere lockdown med det første. Uttalelsen om nye restriksjoner som skulle bli annonsert 27.januar har blitt utsatt på ubestemt tid. Årsaken skal være at presidenten vil ha nok tid til å ta analysere effekten av det nye 18-6 portforbudet. I tillegg er det antatt at en tredje lockdown vil føre til en stor belastning på den franske økonomien. Likevel er flertallet jeg snakker med i Paris overbevist om at det vil bli en ny nedstengning, tilsvarende den som ble innført i mars og i oktober. Frankrikes smittekurve viser at smitten falt drastisk i november etter lockdownen i oktober. Før det hadde det vært en lang periode med rekordsmitte i Frankrike. Det er derfor tydelig at lockdown har en god effekt på smittespredning.
Presidenten lover åpne universiteter
Med presidentvalg til høsten i bakhodet, har Macron lovet studenter at universitetene skal åpne for 20 % oppmøte. Han lover også billigere måltider og bedre studenthelsetjeneste, og forrige uke ble en ny ordning om middag til en euro ved alle studentkantiner innført. Studentene må derimot nok vente lenge på vaksinen. Frankrike har som mål om å vaksinere hele befolkningen, på over 70 millioner, innen slutten av august, og alle over 75 år innen utgangen av mars. Hastigheten på vaksinasjonen er likevel noen av de tregeste i Europa.
Foto 1: Arc de Triomphe (triumfbuen) Paris, Europakommisjonen.
Foto 2: Emmanuel Macron og Josep Borrell Fontelles, EUs utenrikssjef, Europakommisjonen.