Hva skjer i Europa?

Tidligere dansk innvandringsminister stilles for riksrett

Tidligere dansk innvandringsminister stilles for riksrett

Flertallet i Folketinget mener Inger Støjberg (V) må stilles for riksrett. Bakgrunnen er en ulovlig instruks utsendt i hennes periode som innvandringsminister.

Det danske Socialdemokratiet har nå stemt for at Inger Støjberg må stilles for riksrett, og det er dermed flertall i Folketinget. Også hennes eget parti Venstre har besluttet å støtte en riksrettssak mot Støjberg.

Jeg er skuffet over at det er min egen formann, Jakob Ellemann-Jensen, som inviterer resten av Folketinget til å reise en riksrettssak mot meg. Men sånn er det, sier Støjberg etter et gruppemøte med sitt eget parti. Hun har enda ikke avgjort om hun fortsetter som medlem av partiet etter dagens beslutning.

– Den største mistillitserklæringen man kan gi til en kollega i Folketinget, er å reise riksrettssak mot dem, legger hun til.

Ulovlig instruks

Bakgrunnen for riksrettssaken er pressemeldingen Støjberg sendte ut som innvandringsminister i 2016. Pressemeldingen skulle fungere som en instruks for å adskille asylsøkerpar som kom til Danmark. Parene skulle ikke få bo sammen hvis kvinnen var under 18 år. Dette førte til at 23 par i alt ble skilt. For noen av parene varte denne adskillelsen et par dager, for andre i flere måneder. De fleste parene var omtrent på samme alder, den største aldersforskjellen var på 16 år. Instruksen viste seg å være ulovlig. Støjberg holder fast ved at hun «ikke ville kunne se seg selv i øynene» dersom hun ikke hadde grepet inn overfor mindreårige asylpar.

Hun har forsvart seg med at instruksen kun var et uttrykk for en politisk holdning og at hun til departementet sitt ga uttrykk for at internasjonale konvensjoner selvfølgelig skulle overholdes. På sin egen Facebook-profil skriver Støjberg at hun får vondt i magen og blir trist. – Barnebruder er et forferdelig fenomen, og jeg vil – som jeg ville den gang – gjøre alt jeg kan, innenfor lovens rammer, for å beskytte jentene, heter det i innlegget.

En delrapport fra den danske Instrukskommisjonen konkluderte med at Støjberg ga instruksen tross advarsler fra embetsverket om at den var ulovlig. Rapporten, som ble sendt til Folketinget, beskrev hennes ordre som «villedende», «misvisende» og «klart ulovlig».

Inger Støjberg (V), Danmarks innvandringsminister.
Foto: News Øresund, www.newsoresund.org

Få tilfeller av riksrettssaker i Danmark

Riksrettssaker er meget sjeldent i Danmark. Siden grunnloven ble skrevet i 1849 har det kun vært fem riksrettssaker i landet. En slik rettsak skjer kun hvis et flertall i Folketinget stemmer for. Den siste tiden har riksrett blitt nevnt i forbindelse med Donald Trump og gruppen som stormet kongressen i Washington D.C., men dette er dog en annen type riksrettssak. I Danmark kan ministre eller tidligere ministre bli stilt for riksrettssak hvis han eller hun mistenkes for å lyve, forsømme sitt arbeid eller gjøre noe ulovlig i sitt embete. Dømmes en minister i en riksrettssak kan det få alvorlige konsekvenser, og i tilfeller føre til fengselsstraff.

-Den Socialdemokratiske folketingsgruppen har på bakgrunn av de klare juridiske vurderingene valgt å tilslutte seg at Folketinget innleder en riksrettssak, sier den danske statsministeren Mette Fredriksen i en presseuttalelse. Fredriksen understreker at det er en meget alvorlig beslutning å aktivere riksretten, og er det mest alvorlige politiske «våpenet» Folketinget kan ta i bruk overfor ministere i Danmark.

Omstridt politiker

Inger Støjberg har stått i front for en svært streng innvandringspolitikk og har ved flere anledninger skapt mediestorm gjennom kontroversielle utsagn.

I 2017 høstet hun sterk kritikk da det ble kjent at hun hadde Muhammed-karikaturer som skjermbakgrunn på sin iPad. Deretter la hun ut et skjermbilde av på sin Facebook-konto med teksten «vi skal være stolte over Muhammed-tegningene».

I sin tid som minister har Støjberg stått bak over 100 innstramninger i den danske asylpolitikken. Innstramningene har ført til at færre flyktninger og familiegjenforente fikk bli værende i Danmark. Flyktninger fikk kun midlertidig opphold, og kunne sendes ut når det ble regnet som trygt. Tidligere leder for innvandrings- og integreringsutvalget i Norge, Sylvi Listhaug, har på bakgrunn av dette tidligere reist til København for å lære av Danmark og Støjberg.

Blir Støjberg kjent skyldig, vil hun kunne bli bøtelagt eller dømt til betinget fengsel.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *