Hva skjer i Europa?

Mark Rutte går av som statsminister i Nederland

Mark Rutte går av som statsminister i Nederland

15. januar trakk den nederlandske regjeringen, ledet av Mark Rutte, seg offisielt fra sin posisjon. Beslutningen kom som en konsekvens av en nylig etterforsket skandale innen landets barnetrygd-utbetalinger. Regjeringen vil fortsatt lede det nasjonale handlingsutvalget for COVID-19 frem til det planlagte valget i mars.

Beslutningen om at Rutte-regjeringen skulle fratre ble tatt etter at det ble kjent at de nasjonale skattemyndighetene har feiltolket regelverket for utgifter til barnepass de siste seks årene. Skattemyndighetene har anklaget tusenvis av familier for juks og svindel i sine krav for utbetaling av barnetrygd. Dette har ført til at familiene har måttet tilbakebetale flere hundretusen kroner, noe som har ført flere av dem ut i økonomisk ruin. De anklagede fikk ingen mulighet til å motbevise skattemyndighetenes anklager, noe en rapport fra Parlamentet har kalt for «Utilsiktet urettferdighet», og som Mark Rutte beskrev som «skammelig». Nå venter halvparten av familiene på skadeerstatning for tort og svie på 300 000 kroner.

I tillegg til regjeringen, har flere andre sentrale politiske figurer fratredd sine posisjoner etter avsløringene, blant annet Jesse Klaver fra det grønne partiet (GroenLinks) og Lodewijk Asscher fra Arbeiderpartiet (Partij Van de Arbeid) – som er Mark Ruttes største opposisjonsparti. Asscher hevder å ha vært uvitende om skattemyndighetenes grunnløse anklagelser.

Flere av familiene i barnetrygdsaken har blitt anklaget på bakgrunn av banale ting som at digitale signaturer ikke samsvarte fysiske. I tillegg har en stor andel av familiene dobbelt statsborgerskap, noe som har ført til påstander om at disse er offer for systematisk rasisme. I følge en artikkel via nettavisen Trouw.nl skal den tidligere sjefen ved skattekontoret, Jaap Uijlenbroek, ha erkjent at «nasjonalitet ble i tjenesten sett på som en indikator for svindel.» Dette ville ikke være første gang nederlandske myndigheter blir anklaget for rasisme. I 2018 kritiserte FN det nederlandske velferdssystemet for rasisme etter at flere barn av afrikansk opprinnelse hadde blitt fjernet fra sine familier på manglende grunnlag.

I mars er det parlamentsvalg, og til tross for skandalen, leder Mark Ruttes liberale parti fortsatt på meningsmålingene. Det blir spennende å se om det fortsetter.

Foto: Mark Rutte, Flickr

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *