Hva skjer i Europa?

Kulturelle fenomener fra Irland

Kulturelle fenomener fra Irland

Hva er den irske øya kjent for og hva stammer herfra? I denne artikkelen tar jeg et titt på de kulturelle og symbolske fenomenene fra øya. 

Drikke- og pubkulturen

Det sies at Irland er bygd på alkohol, musikk, dans og moro. Etter å ha vært her i over et år, skjønner jeg godt hva som menes med dette ordtaket. I Dublin kryr det av puber overalt. I New York sier man at det finnes en McDonalds på hvert gatehjørne, i Dublin finnes det minst en pub i hver gate. Koselige puber med tradisjonelle fargede trevegger er noe som kjennetegner Dublin, og her selges Guinness til en nokså god pris.

Guinness. Foto: Flickr/[puamelia]
Irer er veldig stolte av Guinness, og det irske nasjonalsymbolet er det samme som Guinness sitt symbol – nemlig harpen. Guinness er en av de mest populær ølmerkene i verden og tappes på en unik måte. Først og fremst må Guinness tappes i et Guinness-glass. Man heller fra tappekranen mens man holder glasset skjevt frem til ølen når bunnen av harpemerket på Guinness-glasset. Deretter lar man det stå i to minutter slik at det trekkes inn, før man tapper resten til ølen når toppen av harpen. Tappeprosessen tar omtrent tre minutter til sammen. Man kan få en grundig introduksjon til både tappeprosessen og Guinness’ historie på Guinness-museet i Dublin.

Annen kjent alkohol fra denne øya er Baileys, irsk kaffe (irish coffee) og whiskey. Baileys er en likør basert på den verdenskjente irske kremen som produseres av Diageo. Irish coffee er rett og slett en blanding av whiskey, kaffe og irsk krem. Whiskey har sin opprinnelse i Irland og Skottland, og begge landene diskuterer hvem som er oppfinneren. En bemerkelse er at i Irland skriver man whiskey med -ey, mens i Skottland skriver man whisky uten –e. Uavhengig av skrivemåte smaker den irske og skotske whiskyen nokså likt.

Popkultur

Det mest typiske med Irland ved siden av alkohol, er dans og musikk. Irland er kjent for den verdenskjente danseforestillingen Riverdance, et teatralsk show som kjennetegnes av irsk bakgrunnsmusikk og raske trinn. Dansen er kun 25 år gammel, og ble først introdusert på et teater i Dublin i 1995. Riverdance er en blanding av barokkmusikk og tradisjonell irsk musikk som kalles Timedance, som ble introdusert som pausenummer under Melodi Grand Prix i Irland i 1981. Etterhvert ble Timedance implementert i Riverdance. Irsk tradisjonell musikk ble først introdusert på 1900-tallet, og består gjerne av fele og trekkspill. I dag spilles irsk musikk over hele verden, og det spilles mye av på irske puber og i Riverdance-show.

Gælisk fotball er svært utbredt i Irland, og har spredd seg til flere land opp gjennom årene. Gælisk fotball minner på mange måter om rugby, og spillestilen er nokså lik med bare noen forskjeller i reglene. Det er mer vanlig å se irske barn og unge spille gælisk fotball enn det er å se dem spille vanlig fotball (selv om dette også er en stor sport på øya).

Symboler
Sixpence, shamrock og irsk øl. Foto: Canva/Pressmaster

Irland har jo selvfølgelig haugevis av andre mindre kulturelle trender, som for eksempel den populære irske hatten sixpence. Den er å se i gamle 1900-talls filmer som omhandler irske menn i USA. Irer er en av de nasjonalitetene i Europa hvor flest emigrerte til USA på 1900-tallet. I dagens USA er det flere millioner irer, noe som har hatt en stor kulturell innflytelse på landet.

Symboler som den grønne flosshatten, firkløveren og gnomen kommer også fra Irland. Firkløveren (shamrock) er sammen med harpen og gnomen selve symbolet på Irland. Gnomer (leprechaun) stammer fra irske eventyr og er et slags underjordisk huldrefolk, bare rundt 75 cm høye og iført grønne, gammeldagse klær og den grønne flosshatten.

Den vestlige markeringen av Halloween med fugleskremsel, gresskar og spøkelsesaktig stemning kommer opprinnelig fra Irland. USA tok over trenden og gjorde den mer spektakulær slik vi også kjenner den i dag, med utgangspunkt i irske immigranter i USA.

Som du skjønner har Irland mye å tilby av alkohol, dans, musikk og moro. Flere av de kulturelle fenomenene som vi kjenner til i Norge, som blant annet Halloween, Guinness, Whiskey og sixpence, kan vi takke irene for!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.