Øya Irland har vært splittet mellom protestanter (unionister) i nord og katolikker i sør i mange år. Nord-irer er historisk sett av britisk herkomst, mens sør-irene er av keltisk herkomst. I denne artikkelen ser jeg på de mest utbredte forskjellene mellom nord og sør i Irland, altså mellom Nord-Irland og Irland, samt de ulike sidene rundt brexit.
De mest essensielle ulikhetene
Øya Irland har en brutal fortid med mye vold og uro, spesielt fra midten til slutten av 1900- tallet under «the troubles». Dette dekket jeg i en tidligere artikkel, Konflikten mellom Irland og Nord-Irland. Men hva er egentlig de store forskjellene mellom Nord-Irland og Irland?
Sør-irer er av keltisk opphav. Dette er også noe av grunnen til at sørdelen av Irland (Irland) har to offisielle språk, nemlig engelsk og gaeilge. Gaeilge kalles også bare irsk. Gaeilge er et eldgammelt språk som også benyttes som andrespråk i både Skottland, Wales, Isle of Man og deler av Nord-Irland, ettersom disse provinsene også har keltisk opphav. Språket kan minne om alvespråket i Ringenes Herre. Nord-irer er en blanding av flere raser. I hovedsak er nord-irer i Nord-Irland arvinger av engelskmenn og skotter, som for flere hundre år siden ble sendt av det britiske imperiet for å få kontroll over provinsen. Nord-Irland er også bosatt av sør-irer, noe den har vært i flere hundre år. Dette er grunnen til den nåværende konflikten mellom nord og sør.
Hva er det egentlig som gjør at øya ikke vil gjenforenes?

Protestantene (deler av nord-irene) vil fortsette unionen med Storbritannia, mens katolikker (flesteparten av sør-irene og deler av nord-irene) ønsker at Nord-Irland skal gjenforenes med Irland og bli én nasjon. Ettersom jeg bor i Dublin, hovedstaden i Irland, har jeg flere ganger besøkt Nord-Irland for å få innsyn i forskjellene mellom nord og sør. Belfast, hovedstaden i Nord-Irland, er en tristere og gråere by enn Dublin. Byen lider av mer fattigdom og uro, sammenliknet med sin sørlige nabo. I Londonderry, den mest splittede byen i Nord-Irland, er det ofte demonstrasjoner. Mange av beboerne der ønsker ikke å bruke London i navnet Derry, og kaller byen kun Derry, fordi de ikke ønsker å assosieres med London. Dette kommer av at flere nord-irer føler at England ikke prioriterer eller bryr seg nok om dem. Det viser seg at stadig flere nord-irer støtter en irsk nasjon, og mener at levekårene vil bli bedre dersom øya hadde slått seg sammen. Mange tror at dette kommer til å skje innen noen år.
Brexit
De største sakene på øya i dag omhandler brexit-forhandlingene og de irske lokalvalgene. DUP (Democratic Unionist Party) er det eneste nord-irske partiet som ønsker brexit, til tross for at majoriteten av nord-irer flest ønsker å forbli i EU. Vi er nå inne i den siste tiden med brexit-forhandlinger. Det er en tid som kommer til å bli avgjørende for hvordan grenseovergangen mellom Nord-Irland og Irland kommer til å bli — om det kommer til å bli en hard eller myk grense. Hvis det blir en hard grense, så vil dette skille Storbritannia mer fra EU, og det kan skape store demonstrasjoner i Irland og Nord-Irland. I dag er nemlig grensen mellom Nord-Irland og Irland usynlig på grunn av EU-medlemskapet. Grensen mellom de to landene går gjennom byer, hager, motorveier og hus, og innbyggerne i hver del er vant med å ferdes fritt over grensen. Dersom Storbritannias yttergrense settes her, og den blir hard, vil det skape store utfordringer på øya — ikke minst for freden mellom protestanter og katolikker. Hvis det derimot blir en myk grenseovergang vil det kunne fortsette som før.
Hvor store er ulikhetene?

Sør og nord-irer kommer generelt godt overens. Dette kommer av at de begge har en svært lik historie og har mye til felles. Drikkekulturen er lik både i Irland og Nord-Irland. Begge utveksler kjente drikkevarer med hverandre. Store sør-irske merker som Guinness og Baileys er like populært i nord som i sør, og britiske merker er like populært i sør som i nord. Matkulturen er så og si helt lik i begge provinsene, og alt i alt er det hverdagslige svært likt. Begge regionene kjører på venstre side av veien, men en ulikhet man legger merke til hvis man kjører fra sør til nord er at på grensa ser man at fartsgrense-skiltene skifter fra «km/h» til «miles/h». Det kommer rett og slett av at i Nord-Irland kjører man i «miles per hour», mens i Irland kjører man i «km/h» som i resten av EU. Gælisk fotball og rugby er en stor ting på øya. Da jeg var i Belfast kunne jeg se mange slike arenaer, noe som tyder på at det er stort der. I Irland ser jeg barn og voksne spille dette like mye som vanlig fotball. Jeg har besøkt flere ulike puber i både sør og i nord, og det har alltid vært en rugby eller gælisk fotballkamp stående på i bakgrunnen med ihuga Guinness-drikkende entusiaster.
Alt i alt er nord-irer og sør-irer svært like i både væremåte, tankesett og kultur. De stammer opprinnelig fra ulike nasjonaliteter, men etter flere hundre år i sameksistens har den ulike opprinnelsen ikke så mye verdi lenger. Jeg tror at det en dag vil bli en gjenforening på øya, for det er nytteløst å være to nasjoner når de mest sannsynlig vil fungere svært godt som én.