Hva skjer i Europa?

Irland i lockdown

Irland i lockdown

Irland har blitt satt i en seks ukers lockdown, som betyr en svært begrenset hverdag for befolkningen. Dette er en rapport fra et av de strengeste landene i verden når det kommer til korona-restriksjoner.

Lockdown

Da korona-epidemien ankom Europa i februar i år, var det få som visste hva det ville bety. Europa tok ikke situasjonen seriøst nok, men mot slutten av måneden ble det alvor da flere land fikk en økning i smittetilfeller. I mars gikk Irland inn i en to måneders lockdown som begrenset all bevegelse innad i landet. Man fikk kun bevege seg to kilometer fra hjemmet sitt, og all offentlig transport ble begrenset. For å ta offentlig transport måtte man ha gyldig dokumentasjon fra enten studie- eller arbeidsplassen sin. Å møte folk innendørs var strengt forbudt, og korona-vakter passet på at disse reglene ble overholdt. Alle puber og restauranter var stengt for sitting innendørs, og det var kun take away som var lov.

I midten av oktober, gikk Irland inn i sin andre lockdown siden epidemien startet. Denne lockdownen vil vare i seks uker, frem til 1. desember. Begrensninger for bevegelse er blitt utvidet til fem kilometer, noe som i grunn ikke utgjør noe forskjell når man bor i utkanten av sentrum som jeg. I tillegg er ansiktsmaske i butikker og på offentlig transport påbudt. All offentlig samling med familie og venner er forbudt, og folk anbefales å holde seg innendørs. Alle puber og restauranter er stengt for servering, til og med take away-serveringsstedene er stengt, og det er kun hjemlevering som er lov i disse dager.

Folketom gate i Dublin. Foto: Flickr

Man merker at verden har forandret seg kraftig. I tillegg tar ting lenger tid. Jeg har bestilt ulike ting fra nettet, og fått familien min til å sende ulike ting fra Norge. Alt dette tok over en måned å få — selv i Europa. Min kone og jeg er hjemme hele tiden og bedriver tiden vår med jobb og Netflix. Vi prøver å fikse familie-visum til henne, ettersom hun er fra et land utenfor Europa,  slik at hun kan få opphold i Irland. Denne prosessen er imidlertid forsinket siden alle offentlige kontorer er stengt. Irland er det første landet i Europa som har gått i lockdown. Ifølge Irish Post er Irland det syvende strengeste landet i verden når det kommer til korona-restriksjoner etterfulgt av Eritrea, Venezuela, Peru, Chile, Honduras og Argentina.

Hvor forsiktig skal man være?

Spørsmålet om hvor forsiktig man skal være er vanskelig å svare på. Jeg tenker at så lenge man følger myndighetenes anbefalinger skal det gå bra. Selv tar vi svært mange forhåndsregler, og jeg vil si at vi er over gjennomsnittet forsiktige. Hjemme hos oss er det svært rent og vi rengjør gulv med antibakterielt middel titt og ofte. Vi drar til butikken en gang i uka, vasker hvert eneste produkt med antibakterielt middel, vasker hender minst 20 ganger om dagen, skiller ute- og inneklær og bruker ansiktsmaske hver gang vi er inne på offentlige steder eller oppsøker større folkemengder. Man kan kanskje tenke at det er i det ekstreme laget, men vi tenker at det er bedre å ta slike forholdsregler for å stoppe smittespredningen.

Rasismen fortsetter

En ting er å leve i landet med korona, men andre problemer som rasisme vokser i større og større grad. Siden min kone er fra Sør-Korea så kjenner hun på bekymringen for å bevege seg ute. Hun tør ikke engang å dra på butikken alene i frykt for å møte sinte og hatefulle personer. Jeg og kona mi har hørt historier om steinkasting, spytting og voldelige aggresjoner rettet mot asiatere, og tidligere i høst var det en asiater som ble dyttet ned i en kanal midt i Dublin sentrum, og en annen som ble bitt av tenåringer i en park. Dette er tragisk, og jeg blir sint inni meg når jeg hører om dette.

Når vil en vaksine komme?

I disse dager florerer det rykter om når korona-vaksinen endelig vil komme. Optimistene sier tidlig neste år, mens flere eksperter sier at det kan ta flere år. For egen motivasjon liker jeg å høre på optimistene. Uansett så håper jeg at en godkjent vaksine blir klar så fort som mulig, for folks fysiske, såvel som mentale helse.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *