Hva skjer i Europa?

Den danske minkskandalen

Den danske minkskandalen

Danske myndigheters beslutning om å avlive mink i frykt for spredningen av et mutert koronavirus, har ført til store diskusjoner i Danmark. Matvareminister Mogens Jensen trekker seg etter at det ble avslørt at myndighetene ikke hadde lovhjemmel til en slik avgjørelse.

– Det er helt nødvendig for meg å ha tillit fra Folketingets partier for å utøve mitt verv. Det er min vurdering at jeg ikke lenger har den nødvendige backingen blant Folketingets partier, sier Mogens Jensen, som representerer Socialdemokratiet, til DR.

Debatten om minksaken har de siste ukene herjet i danske medier, hvor den danske matministeren har blitt kraftig kritisert for sin håndtering av korona-smitten blant mink. 4. november beordret statsminister Mette Fredriksen og matvareminister Mogens Jensen, gjennom en virtuell pressekonferanse, at alle danske mink skulle avlives. Koronaviruset hadde mutert blant mink og spredd seg videre til mennesker, gjennom en mutasjon med betegnelsen cluster-5. Beslutningen ble tatt av frykt for at et mutert koronavirus skulle hemme effekten av en framtidig vaksine mot covid-19.

Problemet var bare at den danske regjeringen ikke hadde lovhjemmel for å beordre avliving av friske dyr.

Mogens Jensen, tidligere matvareminister i Danmark. Foto: Flickr

Den danske regjeringen sendte dermed noen dager senere ut et nytt brev, der formuleringen om å beordre massedrap av mink var endret til at de ber om det. Det var nemlig først 5. november, dagen etter den første ordren ble gitt, at Jensens departement begynte å arbeide med et utkast til et nytt lovforslag. 8. november erkjenner matvareministeren at regjeringen manglet lovhjemmel, men at de ikke kunne vente på en ny lovgivning før de tok beslutningen. Han står dog fast ved at han ikke var klar over at dette var ulovlig på pressekonferansen 4. november. Etter stort press fra både den danske opposisjonen og danske minkavlere, har Jensen trukket seg fra sin ministerpost. Det er nå spekulasjoner i danske medier om det egentlig var flere ministere som visste at det ville være ulovlig å avlive alle mink i Danmark.

Beordringen har ført til stor frustrasjon og misnøye hos minkavlerne. Spesielt i regionen Nordjylland, der borgerne ble underlagt nye og strammere restriksjoner som følge av smitten utbredt fra minkfarmene. Flere er godt fornøyd med Jensens avgang, men at det fortsatt ikke endrer noe for deres situasjon. De danske minkavlerne har mistet sitt levebrød, og hele bransjen er nå i ferd med å forsvinne. Politikernes feiltrinn stjeler oppmerksomheten vekk fra det egentlige motivet om å stoppe smitten og sette folkehelsen først. Folketingets partier er nå i gang med å diskutere kompensasjon for de berørte i bransjen.

Skandalen har ført til debatt om både regjeringens makt og troverdighet, men ikke minst om pelsdyrnæringen. Danmark står for så mye som 60 prosent av verdens pelsmarked, men har høstet mye kritikk, blant annet fra dyrevernsorganisasjoner. Mange spår nå en dyster framtid for den danske pelsdyrnæringen, som først og fremst eksporterer til Asia. Det er tidligere beregnet at avliving av samtlige minkbestander kan koste opp mot 5 milliarder danske kroner. Om den danske pelsdyrnæringen i det hele tatt kan bygges opp igjen etter dette gjenstår å se.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *