Hva skjer i Europa?PolitikkUng i Europa

#Metoo har ankommet Danmark

#Metoo har ankommet Danmark

I et av verdens mest likestilte land har #metoo-debatten nå blusset opp igjen etter programleder Sofie Lindes oppgjør med trakassering i mediebransjen. Hvorfor har #metoo kommet til Danmark først nå?

I Sverige og Norge har #metoo-debatten rast de siste tre årene og ført til politiske debatter og krav om endring. I Danmark derimot har ikke bevegelsen fått samme fotfeste, og ble i danske medier omtalt som noe som lignet en «heksejakt». Etter at den kjente programlederen Sofie Linde tok et oppgjør med trakassering på en humorgalla på dansk TV2 tidligere denne måneden, har debatten om kjønn, lønnsforskjeller og #metoo blusset opp igjen i Danmark.

Opplevde seksuell trakassering 18 år gammel

Linde fortalte ærlig om sine opplevelser med trakassering under en tale på Zulu humorgalla, og forteller om møter med mektige menn som har oppført seg svært upassende. Den danske programlederen valgte ut en historie (blant mange), der hun som 18-åring skulle på julefrokost i Danmarks Radio. Plutselig kom en stor TV-personlighet opp til henne:

 – Han tar fatt i armen min og sier; hvis du ikke blir med ut og suger min pikk så skal jeg ødelegge karrieren din, sier Linde.

Talen til Linde har inspirert andre kvinner til å si ifra. Nå har debatten også truffet politikken – 322 kvinner står fram med historier om seksuell sjikane, maktmisbruk og sexisme i de politiske partiene. Det viser seg at i Danmarks nasjonalforsamling på Christiansborg foregår det også upassende, seksualiserende oppførsel mot kvinner.

Danmarks første kvinnelige statsminister Helle Thorning-Scmidt er en av de som uttaler seg og skriver i et innlegg på Instagram at hun har «pent mye erfaring med sexsjikanesaker».

Nåværende statsminister Mette Fredriksen uttalte seg tidligere i uken om en «råtten kultur» i dansk politikk. Hun hyrer nå advokater som skal undersøke sexismen i hennes eget parti Socialdemokratiet (S).

Sofie Linde. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Forskjell på de skandinaviske landene

Disse sakene som blusser opp i Danmark nå, kom ikke ut i offentligheten for tre år siden slik det gjorde i Sverige og Norge. Likevel ligger Danmark foran Norge på flere felt innenfor likestillingen. For kun få uker siden kunne de fire partiene Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet offentliggjøre at Danmark har fått en ny og samtykkebasert voldtektslovgivning. Samtykkeloven blir sett på som en stor seier for likestillingen i Danmark og et viktig skritt for kvinners rettigheter og rettsikkerhet. Debatten om samtykkeloven har også vært med på å sette dagsordenen for de mye omtalte historiene som har kommet på banen de siste ukene.

Så hvorfor har det egentlig ikke vært noe ordentlig #metoo-oppgjør i Danmark, et land som topper listene som et av verdens mest likestilte land?

For å svare på dette, kan vi sammenligne med Sverige. Diskusjonen rundt #metoo i 2017 fikk raskt fotfeste i Sverige, og ble i danske medier omtalt som en ellevill «heksejakt». Flere svenske politikere ble hengt ut som trakasserende mot kvinner, og danskene så på dette som svenskenes alltid så politiske korrekthet. Svenske feministbevegelser fikk mye oppmerksomhet, og svenske aviser dekket #metoo-bevegelsen fire ganger mer enn danske da det sto på som mest. Disse sakene dukket i Sverige opp på nyhets- og politikkdelen av avisene, men i Danmark havnet de på kultursidene og førte ikke til de politiske endringene vi så i Sverige.

I Studio 2 peker «Norsken, svensken og dansken»-programleder Hilde Sandvik på at mannlige, danske skribenter fikk stor plass til sine innlegg og meninger om bevegelsen, og debatten omhandlet først og fremst om man var for eller mot #metoo. Det var legitimt å uttale at det ble for mye oppmerksomhet knyttet til bevegelsen i den danske offentligheten. Dette står i kontrast til Sverige der konsekvensene av mediedekningen var konkrete politiske debatter der majoriteten av befolkningen hadde en klar enighet om at #metoo-bevegelsen belyste et stort problem i samfunnet.

Sandvik peker også på en mer seksualisert kultur i Danmark, der den offentlige humor og (mannssjåvinistiske) sjargong er mer fokusert rundt sex og kropp enn i de andre skandinaviske landene. Danmark blir sett på som ett Nordens Nederland – danskene var passende nok det første landet i verden til å legalisere pornografi. Den liberale tenkningen i Danmark står sterkt og alle angrep på denne liberaliteten blir slått hardt ned på, sier Sandvik. Derfor treffer Sofie Lindes tale ekstra den danske befolkningen, fordi historiene hennes fortelles på et ufiltrert dansk vis.

Det virker nå som at kvinnene i Danmark som har kjent på seksuell trakassering og uønsket oppmerksomhet endelig blir sett og hørt. Sofie Lindes tale bidrar til at danskene setter fokus på sexisme og grenser, det samme bidrar debatten om den nye samtykkeloven til. Danske kvinner får et endelig oppgjør med «hyggesexismen» og selv om det er lang vei å gå har for alvor #metoo-bevegelsen kommet til Danmark.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *