Hva skjer i Europa?Ung i Europa

Bie-busstopp i Utrecht

Bie-busstopp i Utrecht

Nederland har innført mange tiltak for å redusere klimautslipp og for å gjøre landet grønnere – noe som er en god idé dersom det ikke vil synke helt under vann. Et nylig tiltak, med oppstart i fjor, er busstopp med bier.  

Noe jeg har lært av nederlendinger er pragmatisme. Alt blir lagt opp så praktisk og effektivt som mulig, noe som kommer tydelig frem når man ser på landets infrastruktur. Som et av de mest tettbefolkede landene i verden, er det viktig å se muligheter der man kan. Busstopp med bier er ett av dem.  

Selv om mange kanskje skremmes ved tanken på å ha bier svermende rundt seg mens man venter på bussen, er Utrechts tiltak ganske smart. 316 busstopp i byen har nemlig fått «grønne tak»Det vil si, takene har fått et lag av gress og sedumplanter. Dette initiativet har mange positive sider, blant annet ser det friskt ut, det samler regnvann som ellers ville forsvunnet i byens kloakk, og det bidrar til nedkjøling i varmegrader ettersom grønne tak fanger opp varmeIkke minst, tiltrekker de seg bier! Dette skal forhåpentligvis forbedre luftkvaliteten og det biologiske mangfoldet i byen. Men det er ikke bare busstoppene som har tatt i bruk dette. Beboerne i Utrecht kan også søke om finansiell støtte til å opprette sine egne grønne tak. Dette kan fort spres dersom det viser seg å være effektivt.

Utrecht, 2019. Foto: Remko de Waal/ANP/AFP) / Netherlands OUT

Det er ikke bare grønne tak Nederland har innført for å stanse klimaendringene. Landet har også byttet ut et stort antall diesel-drevne busser med elektriske busser, hvor elektrisiteten til bussene kommer fra vindmøller. I tillegg har de investert i sykkelveier, hvorav noen er laget av resirkulert plastikk. 

På mange måter er Nederland et godt land å se til for enkle og effektive løsninger i byer for å redusere klimagassutslipp, forbedre luften og styrke det biologiske mangfoldet. Norge, for eksempel, kan fint prøve på noe lignende som grønne tak, eller investere i flere elektroniske busser (noe man allerede ser i Oslo). Nederland har de siste årene også vist en positiv trend i henhold til den gjennomsnittlige persons klimautslipp. Det er takket være slike, tilsynelatende enkle tiltak, samt et effektivt bruk av tilgjengelige ressurser og muligheter. 

I kampen for klima er det viktig at vi jobber for å utnytte ressurser vi allerede har, og at vi forsøker finne løsninger på lokalt så vel som internasjonalt nivå. Jeg tror mange land kunne lært noe av disse pragmatiske busstoppene 

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *