Den irske øya er kjent for sine spektakulære naturfenomener. Gigantiske klipper, eldgamle steinformasjoner og enorme fjellmasser stigende opp fra vannet er noen av de mest fremragende. I denne artikkelen har jeg valgt ut mine favorittsteder.
Da jeg flyttet til Irland ble jeg overrasket over hvor mye fantastisk landskap det er her. Det er i tillegg fascinerende hvor stor inspirasjon denne øyas natur og kultur har hatt på populærkulturen. Under skal jeg fortelle litt om hvilke steder jeg mener man må besøke både i Irland og i Nord-Irland.
Klipper
Den irske øya er kjent for sine mangfoldige klipper som grenser mot Atlanterhavet i nord og vest, Irskesjøen i øst og Det keltiske havet i sør. Når man står på disse klippene føles det som hele øya ble bygd av arkitekter for at vannet ikke skulle overstige landmassen. Det kan være sammenhengende klipper som strekker seg flere mil (slik som Trollveggen i Norge) eller enslige klipper som stikker ut av vannet med kun noen meters bredde. Begge typer finnes langs kysten over hele landet.

Ett av de mest kjente naturlandskapene man bør besøke er Moher-klippene. Det er en gruppe med klipper som ligger i byen Doolin vest i Irland. De reiser seg 120 til 240 meter over havet over en strekning på nesten en mil og er den mest besøkte turistattraksjonen i Irland utenfor Dublin. Når man står på toppen av disse klippene og ser utover Atlanterhavet, innser man hvor små vi mennesker egentlig er og hvor enorm naturen er. Det er svært fascinerende å tenke på hvilke naturkrefter som har bidratt til å utforme disse klippene slik de ser ut i dag. Jeg skrev i en tidligere artikkel at Irland preges av kraftig regn og stormer. Disse værforholdene kan til tider være av det kraftige slaget for en norsk oslogutt, men når man tenker på hvor vakker naturen har formet seg som resultat av disse værforholdene, begynner man å se på det i et mer positivt lys.
Manor-klippene er en blanding av en klippe- og fjellformasjon på sørsiden av Dublin. Dette er ett av mine favorittsteder i Dublin-metropolen og et perfekt sted å dra for en søndagstur. Den vanligste reiseruten er å starte i Bray og ende opp i Greystones ved å gå langs klippeformasjonen. Det tar omtrent 2-3 timer å gå hele ruten, og landskapet man ser er helt fantastisk, spesielt på en klar soldag. Det er en svært familievennlig rute. For å komme seg hit fra Dublin må man ta tog (dart) i retning Greystones / Bray og gå av på Bray stasjon.
Giant’s Causeway

Giant’s Causeway er den mest besøkte turistattraksjonen i Nord-Irland og har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1986. Lokale regner det som et av naturens underverker. Den er lokalisert i Antrim ved den nordlige kysten. Giant’s Causeway er en steinformasjon bygget opp av mer enn 40 000 steiner. Det er ennå et stort mysterium når disse steinformasjonen ble dannet, men mange geologer, historikere og naturforskere mener at det skjedde for flere millioner år siden.
Jeg besøkte Giants Causeway i november i fjor. Stedet, som mange andre kystområder, preges av konstant vind fra Atlanterhavskysten. Synet som møter en når en ankommer er utrolig. En haug med velorganiserte steiner som ligner på en arkitekts arbeid er noe svært unikt. Når man når tuppen av steinformasjonen ser det ut som at steinene bygger tronen i Game of Thrones. Herfra kan man gå inn en port-lignende fjellinngang som leder innover passasjen, og litt innover kommer man til en trapp som leder mot toppen av en klippe. Når man ankommer toppen kan man se utover hele Giants Causeway. Synet herfra er ubeskrivelig, ettersom alt plutselig sees i miniatyrform.
Irland i populærkulturen

Hovedinnspillingene av Game of Thrones skjedde i Nord-Irland, Island og Kroatia. Nord-Irland ble valgt av flere grunner: Republikken har unike skoglandskap som passer perfekt til å skape den mystiske stemningen som serien er kjent for. Jeg besøkte ”The Dark Hedges”, et skogområde som ligger omtrent to timers avstand med bil fra Belfast mot nord. Jeg er selv en stor fan av serien, så det å komme til dette stedet var som en drøm. Det første jeg oppdaget var den lange veien med de høye trærne dominert av tykke stammer med duskete topper som famler halvveis over ende, akkurat som i serien. Det var som å komme inn i en eventyrverden. Det tar ikke lang tid å gå fra start til slutt, kun 20-30 minutter, og er så absolutt verdt å besøke hvis man liker Game of Thrones.
Skelligøyene er en svært avsidesliggende steinete øygruppe bestående av to bratte klippeholmer. Store Skellig er den eneste av de to man kan gå i land på, mens den andre er fantastisk å se på avstand. Øygruppen ble valgt som filmlokasjon for den siste Star Wars-trilogien, og ikke uten grunn. Også dette stedet er på UNESCOs verdensarvliste. Øya har flere unike naturelementer som man ikke finner noen andre steder i verden. Å komme seg til øya er ingen enkel oppgave, ettersom man bare kan komme seg dit med båt et par dager i uken. Samtidig kanselleres båtreisene titt og ofte på grunn av uvær. Man bør også bestille i god tid i forveien, ettersom plassene raskt fylles opp.
Konklusjon
Det er umulig å skrive om alle naturområdene som Irland har å by på i en kort artikkel. De som er skrevet om her er mine egne anbefalinger, som jeg mener er de mest unike og interessante på øya. En ting er sikkert: Irlands natur er noe som må oppleves.