Korona og fremmedfrykt i Ungarn

0 kommentarer
 
 

Den ungarske regjeringen bruker koronapandemien til å legitimere høyrepopulisme.

I denne serien forteller nordmenn i Europa om hvordan koronaviruset påvirker landet de bor i. Foto: Pixabay

Situasjonen har den siste uken i Ungarn, som i resten av Europa, vært ekstremt uforutsigbar. Da regjeringen 12. mars erklærte unntakstilstand, innebar det i første omgang at universiteter og skoler ble stengt og forsamlinger over et visst antall mennesker forbudt, før det fire dager senere ble innført flere restriksjoner. Disse innebærer at landegrensene er stengt for innreise (unntatt ungarske statsborgere), kulturinstitusjoner er stengt, «ikke-essensielle» utsalgssteder, restauranter og barer må stenge klokken 3 og personer over 70 år er rådet til å holde seg innendørs. Med andre ord ligner tiltakene på mange måter de som har blitt innført i Norge. Det har per nå ikke blitt gitt råd fra norske myndigheter som indikerer at fastboende burde forlate landet, men mange norske studenter bosatt i Ungarn har likevel valgt å reise hjem. Jeg har valgt å bli værende i min studieby Budapest, men har full forståelse for at andre har følt på et behov for å reise hjem. Den store uforutsigbarheten kombinert med spredning av fake news og sensasjonsrapportering fra medienes side har gjort at mange har følt seg utrygge.

 

Livet fortsetter

Selv om dette selvfølgelig er en absurd situasjon, og jeg uten tvil har hatt mine øyeblikk av panikk den siste uken, er min personlige opplevelse av situasjonen at livet på mange måter har fortsatt som normalt. Jeg har fortsatt mulighet til å finne alt jeg trenger på den lille matbutikken rett ved leiligheten min, jeg holder som ellers kontakt med familie og venner hjemme, og har i tillegg et trygt nettverk i Budapest bestående av både andre internasjonale studenter og ungarere som jeg vet at jeg kan spørre om hjelp hvis det trengs.

De aller fleste oppgavene jeg må gjøre i forbindelse med studiet mitt kan uten problemer gjøres over nett, og de oppgavene som i utgangspunktet ikke fungerer i det formatet har blitt omstrukturert slik at jeg fremdeles kan komme i mål med det som må gjøres dette semesteret. Antallet bekreftede koronasmittede i Ungarn er også (foreløpig) relativt lavt, i skrivende stund rundt 50 tilfeller, noe som også bidrar til å holde stressnivået nede.

 

Fremmedfrykten vokser

Viktor Orbán. Foto: European People’s Party/Flickr

Jeg føler meg altså personlig trygg. Likevel er det ett aspekt av den nåværende situasjonen i Ungarn som virkelig bekymrer meg.

Som kjent har et kjerneelement i den sittende regjeringens retorikk i lang tid vært fremmedfrykt. Derfor tok det ikke lang tid fra koronaviruset meldte sin ankomst i landet til statsminister Viktor Orbán uttalte at det er «en åpenbar sammenheng mellom koronaviruset og ulovlig innvandring» – ungarske statsborgere som nylig har vært på skiferie i nabolandet Østerrike har altså ingenting med saken å gjøre. Omtale av spredningen av viruset og hvilke smittede individer media setter søkelys på har gjennomgående vært konstruert for å legitimere fremmedfrykt, og særlig iranske studenter har vært i hardt vær både med tanke på medieomtale og faktiske tiltak fra politiet. Det som i første omgang var rapportering om at en håndfull iranske studenter hadde blitt satt i sykehuskarantene med politi plassert utenfor dørene deres døgnet rundt, utviklet seg til rapporter om at studentene «ikke var samarbeidsvillige» og hadde forsøkt å bryte karantenen. Det er selvfølgelig veldig viktig at de personene som er satt i karantene ikke bryter den, men hvis man tar i betraktning forholdene til disse studentene (bl.a. dårlig organisering av sykehusrommene hvor personer med og uten symptomer ble plassert i samme rom) er det fullt forståelig at dette har ført til frustrasjon, som lett kan oppfattes som å «ikke være samarbeidsvillig». Dette ble uansett slått hardt og sensasjonelt ned på av både politiet og media, og i skrivende stund har totalt 15 iranske studenter blitt utvist fra landet som følge av problemene på sykehuset.

 

Mitt håp

Dette er skremmende og uforutsigbare tider for oss alle, og jeg har full forståelse for at ungarske myndigheter vil gjøre alt de kan for å forhindre at karantene brytes. Likevel er det svært problematisk at fremstillingen av spredningen av viruset generelt og problemene med de iranske studentene gjennomgående har siktet mot å konstruere utlendinger som upålitelige og uberegnelige.

Det har vært mye snakk om at vi må ta vare på hverandre i og etter denne tiden. Mitt håp er derfor at denne medmenneskeligheten vi alle snakker om veier minst like tungt som fremmedfrykten som i skrivende stund blir forsøkt styrket i Ungarn.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *