ForbrukerHva skjer i Europa?Kultur og reiseUng i Europa

Fortapt i Nederlands pragmatiske helsevesen

Fortapt i Nederlands pragmatiske helsevesen

En guide til hvordan du overlever på paracetamol og bønn.

Etter å ha bodd i Nederland i ett og et halvt år, er det største mysteriet for meg landets helsevesen. I et såpass utviklet, moderne og pragmatisk land skulle man tro at helsesystemet også var effektivt. Men det er det altså ikke – i hvert fall ikke for de som er utlendinger.

En skeptisk lege som ikke tror på at du er alvorlig syk. Foto: Pixabay

I begynnelsen av mitt tredje semester forrige høst fikk jeg nyrestein. Smerten som nyrestein fører med seg, er av en helt annen dimensjon enn noe annet jeg har opplevd. Jeg løp inn til skolens helsesøster, kastet opp og falt ned på gulvet mens jeg skrek av intense smerter. Jeg ba igjen og igjen om å få smertestillende eller å få lov til å dra til sykehuset. Etter cirka femten minutters stirring med et forvirret uttrykk gav hun meg til sist en pille. Hva slags pille var det? Paracetamol. Hjalp den? Nei.

Til min overraskelse er Nederlands helsevesen faktisk rangert som det tredje beste i verden og det nest beste i Europa, og det skal sies at jeg sjelden ser syke innfødte nederlendere. Noe må de altså gjøre riktig. Likevel har jeg forstått at det er en generell oppfatning blant besøkende her om at det mye irriterende med måten leger og sykepleiere håndterer situasjoner på.

Jeg har derfor satt sammen en liten guide med tips og triks til hvordan man overlever i det nederlandske helsesystemet.

1 – Forstå konteksten

For nordmenn flest er det helt naturlig med et legebesøk for å unngå spredning eller forverring av en sykdom. I Nederland går du kun til legen når er du er ett hundre prosent sikker på at du er skikkelig syk. Sykdom er intet mer enn en uheldig tilstand som gjør hverdagen litt kjipere, og man tar seg ikke bryet med å oppsøke en lege før man ikke klarer å gå ut av sengen.

2 – «Try before you buy» – vent i to uker

Dersom du ikke deler nederlendernes høye sykdomsterskel og ønsker å oppsøke lege før heller enn siden, er det ganske sikkert hva responsen kommer til å være: «vent i to uker, og se hvordan det utvikler seg». De kommer trolig ikke til å skrive ut resept på medisiner før de vet sikkert at det er helt nødvendig. I dette tilfellet kan en løsning være å simpelthen prøve å kontakte legen hjemme og høre hva slags medisiner du kan få tak i reseptfritt som kan lindre hva enn du lider av.

3 – Vær direkte

Den aller beste måten å oppnå det du ønsker når du besøker en nederlandsk lege er å snakke språket deres: vær brutalt direkte. Jo mer presis du er, jo lettere er det for dem å forstå hva du mener. Dersom du er overbevist om at en spesifikk behandling er nødvendig, ikke nøl med å påpeke det med selvsikkerhet.

4 – Antibiotikaresistens er ingen spøk

Antibiotikaresistens er en stor trussel mot moderne medisinsk behandling, og i Nederland er man fullt klar over dette. Det tas derfor sjelden i bruk med mindre det er siste løsning. Ikke møt opp på legekontoret i håp om å få antibiotika med mindre du kommer til å dø uten.

5 – Paracetamol er din bestevenn

Det blir antagelig produsert i store mengder her, for paracetamol blir brukt mot nesten alle plager. Brukket en fot? Hodepine? Menssmerter? Mageproblemer? Nyrestein? En vridd eggstokk? Paracetamol er løsningen! – i hvert fall i følge alle leger jeg har møtt så langt. Det er derfor bare å bli vant til ordet, for det kommer til å dukke opp ofte dersom du blir syk.

Alt i alt er det mye positivt med å bo i Nederland. Å være syk er bare ikke én av dem! Dersom du er uheldig og blir det likevel: Spar turen til legen, kjøp en pakke Paracet – og be.

PS: Legene er kvalifiserte. De har bare et litt annet syn på livet!

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *