Opposisjonen vant lokalvalg i Budapest

0 kommentarer
 
 

Da jeg for et par måneder siden kom tilbake til Budapest for et nytt studieår, fikk jeg fort med meg at det var valgkamp på gang i byen. Men konseptet lokalvalg fanget ikke umiddelbart interessen min. Fidesz, statsminister Viktor Orbáns parti, har hatt en såpass sterk posisjon på både nasjonalt og lokalt nivå gjennom det siste tiåret, at dette valget mest sannsynlig ikke kom til å føre til et maktskifte. Denne tanken har jeg holdt fast ved til tross for at et overveldende flertall av ungarerne jeg har blitt kjent med, er svært kritiske til den sittende regjeringen. Budapest har vært preget av flere demonstrasjoner de siste par årene grunnet befolkningens misnøye til regjeringen, men likevel var jeg overbevist om at det ikke var noe poeng i å følge med i valgkampene. Så kom valgresultatet.

Kampanjeplakat for kandidaten til distriktet Terézváros i Budapest.

Plutselig hadde opposisjonspartienes borgemesterkandidat, Gergely Karácsony, vunnet i Budapest. Dette er interessant med tanke på at det innebærer et maktskifte i den ungarske hovedstaden for første gang på ni år, men et minst like interessant element er hva opposisjonen faktisk består av. Opposisjonssamarbeidet inkluderer i dette tilfellet høyreekstreme Jobbik, liberale Momentum, sosialistiske MZSP, og grønne Párbeszéd, der sistnevnte er Karácsonys parti. Det fargerike samarbeidet kan forklares ved at dette var opposisjonens eneste mulighet til å konkurrere mot Fidesz. Det ideologiske spennet mellom partiene vitner om hvor sterk viljen har vært til å jobbe for et maktskifte. Den nye borgermesteren har bygget store deler av kampanjen sin rundt at han er Europa-orientert og klimafokusert, som står i tydelig kontrast til ideene Fidesz er kjent for å fremme.

Fidesz var raskt ute med en forklaring på sin dårlige prestasjon i Budapest med påstander om at et betydelig antall ikke-ungarske EU-borgere stemte ved valget, som følgelig skal ha påvirket valgresultatet i retning av en mer EU-vennlig borgermester. Disse påstandene har riktignok vist seg å ikke holde vann, ettersom det er altfor få ikke-ungarske EU-borgere med stemmerett i Budapest til å ha en slik påvirkningskraft.

Men hva har egentlig valget av en borgemester fra opposisjonen å si for det større politiske bildet i Ungarn? Som nevnt er dette første gang på ni år at et annet parti enn Fidesz har vunnet valget i hovedstaden, som er hjemmet til omtrent en femtedel av Ungarns totalt ti millioner innbyggere. Hvis man i tillegg tar med i beregningen at opposisjonen vant i flere andre storbyer, som blant annet Eger og Pécs, tilsvarer byene som har gitt opposisjonen flertall rundt en tredel av landets innbyggere. Valgresultatene vitner altså om den største nedgangen i støtte for Fidesz på landsbasis siden partiet kom i regjering i 2010.

Om lokalvalget vil ha påvirkningskraft på posisjonen til Fidesz i parlamentet, er ikke åpenbart på nåværende tidspunkt. Selv om opposisjonen vant i de fleste store byene, har Fidesz fremdeles soleklar majoritet i de mindre byene og bygdene, da de endte opp med å få over 50% av de totale stemmene på landsbasis. Det er også et spørsmål om et opposisjonsamarbeid, slik det har vært strukturert for lokalvalget, er i stand til å konkurrere med Fidesz ved et parlamentsvalg med liknende suksess. Kollektiv støtte til en borgemesterkandidat og det å danne en koalisjonsregjering, er to ganske forskjellige ting. Neste parlamentsvalg finner sted i 2022, som betyr at de nyvalgte lokalstyrenes prestasjon de neste tre årene kan bli avgjørende.

Siden jeg begynte å studere i Budapest har jeg lest og hørt mye om det truede demokratiet i Ungarn. Temaet har dukket opp i sammenheng med livet på universitetet, så vel som sosiale sammenhenger. Det generelle inntrykket jeg har sittet igjen med har vært såpass negativt, at jeg ikke hadde troen på at utfallet av valget kunne bli noe annet enn status quo. Selv om resultatene fra lokalvalget ikke er garantert å ha massive ringvirkninger, har valget i seg selv vist meg noe viktig: meningene til lokalbefolkningen i Budapest reflekteres fremdeles i valgresultatene.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *