ForbrukerHva skjer i Europa?Ung i Europa

Øl, øl og mer øl? Den tyske drikkekulturen

Øl, øl og mer øl? Den tyske drikkekulturen

Om det er noe tyskere er kjent for, sett bort fra biler, er det øl. Enhver nordmann, inkludert meg, enten kjenner til eller har hørt om den tyske ølen. Det jeg likevel ikke hadde sett for meg var omfanget av øl. Jeg regnet med at tyskerne var mer like oss nordmenn ved at de hev innpå med alkoholen kun i helgene. Jeg så for meg tilsvarende norsk fyll med allsang og fulle mennesker i alle aldre, bare med billigere øl. Jeg trodde ikke de kom til å drikke hver dag – eller at alkohol skulle være gratis. 

Overraskende nok er Tyskland et av landene i Europa hvor det faktisk er fullt lovlig å markedsføre alkohol. Ikke bare kan man handle opptil 22% fra man er 16 år, men en får reklame om den nyeste cherry-ølen på nettet og på gaten. Plakater om hvor god den nye Riesling-vinen er, pryder gater fra Berlin til småbyer utenfor Bremen. Kanskje markedsføringen fungerer, alkoholen er i hvert fall nesten overalt. Om du så venter på toget, om du sitter i parken, om du står midt i en hovedgate i sentrum på ettermiddagen – enhver anledning gir rom for øl. Ikke minst passer øl seg klokken 11 om morgenen mens du sitter på toget til Berlin. For all det, hvorfor ikke?

At alkohol er en del av tyskernes hverdag er dermed noe en legger merke til nesten med en gang. På universitetet har vi ikke bare en studentbar, vi får også drikke så mye øl vi orker – helt gratis! Dette fordi ølmerket Beck’s «selvsagt» sponser campusen vår. Støtten er såpass stor at det går rykter om at Jacobs University vil kalle opp et bygg etter Becks øl. Om de kommer til å gjøre det eller ei, har nok mer med internasjonale hensyn å gjøre. For den vanlige tyskeren er ikke det å bo i «Beck’s college» et problem. 

«Hvorfor er det slik?», er et spørsmål jeg har spurt meg et titalls ganger allerede. Det overrasker meg at et folkeslag som er så opptatt av regler, er så frisinnede når det kommer til alkohol. For en nordmann er det absurd å tenke på at å drikke øl på toget er helt greit, mens en blir straffet med kjefting eller bøter hvis en går på rødt lys, villeder seg inn på sykkelstien, eller kommer ett minutt for sent til et møte. Logikken virker fraværende.

Likevel har jeg begynt å spørre meg selv om det er slik fordi de trenger en anledning til å slå seg løs, og det oftere enn vi nordmenn gjør? Eller er det slik at øl er en så viktig del av kulturen at det ikke blir sett på som et rusmiddel på samme måte som vin og rusbrus. Jeg har også spurt meg selv om de rett og slett trenger å slappe litt mer av. Det er tross alt tidvis slitsomt å følge alle reglene de setter, tysk eller ikke tysk. Jeg har ikke noen tydelige svar på hvorfor det er slik. Uansett grunn, forfølger ølen deg i hverdagen uansett om du liker det eller ikke. For tyskere virker det som om de lever av uttrykket «øl, øl og mere øl» fremfor «et glass vin i hverdagen».

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *