Ungarn som selverklært erkeengel

 
 

Etter seks måneder som praktikant på den norske ambassaden i Budapest, har jeg mer enn noen gang før blitt klar over hvor stor grad fortiden preger nåtidens Ungarn.    

Ungarns geografiske posisjon midt i Europa, har resultert i involvering i stort sett alt som har omhandlet kontinentet. De har fått innflytelse fra øst og vest, vært okkupert, forent, delt og utsatt fra alle kanter, men det er store deler av Ungarns rolle under andre verdenskrig ungarske myndigheter vil at skal gå i glemmeboken.

Midt i Budapest, ved enden av Frihetsplassen (Szabadság Tér), står det en øyenfallende statue av en ørn i angripende posisjon over erkeengelen Gabriel. Ørnen med årstallet «1944» risset inn på ringen rundt benet skal åpenbart forestille nazi-Tyskland, mens engelen som holder Ungarns rikseple i høyre hånd forestiller Ungarn.

Skulpturen ble reist i regi av Viktor Orbáns regjering i 2014, og har siden da skapt kraftige reaksjoner blant befolkningen og forbipasserende. Statuen fremstiller Ungarn som en uskyldig aktør i deporteringen og undertrykkelsen av jøder og andre grupper under andre verdenskrig, noe som i virkeligheten ikke er tilfellet. Antisemittiske holdninger var dypt markert i det ungarske folk allerede før andre verdenskrigs utbrudd, og Ungarn var det første europeiske landet som fikk en antijødisk lov i det 20. århundre. Med statsoverhodet Miklós Horthy (1920-1944) i spissen fikk motstanden mot jødenes rettigheter mulighet til å utvikle seg ytterligere de 20 årene som fulgte.

Ved andre verdenskrigs utbrudd ble Ungarn alliert med Tyskland, og nazistenes ungarske søsterparti «Pilkorset» ble satt i regjering. Jødene ble plassert i ghettoer i Budapest og da tyskerne banket på døren til Ungarn var det lite motstand for deportasjonene. Dessuten hadde det allerede blitt gjort såkalte byråkratiske forberedelser for jødene, der det ble forsikret av regjeringen at regninger var betalt før en eventuell deportering. Ghettoen i Budapest blir ansett som Europas siste ghetto, ettersom jødene som bodde der først ble deportert i 1944, altså relativt sent. Over 437 000 ungarske jøder ble deportert til Auschwitz-Birkenau det året.

Til tross for dette, mener Orbáns regjering at Ungarn var et offer for hendelsene under denne tidsepoken. Men massedrap, jødeforfølgelse og deportasjoner fant sted også lenge før Tysklands invasjon i 1944. Ved begynnelsen av krigen arresterte og deporterte ungarske myndigheter såkalte «statsløse» jøder, altså de som hadde flyktet fra nabolandene, og vedtok strenge raselover for de som var igjen i Ungarn.

Innbyggerne i Budapest har hengt opp protestbrev, bilder og eiendeler på gjerdet foran monumentet for å hedre de faktiske ofrene. Ved den første demonstrasjonen i forbindelse med statuens bygging i 2014, ble demonstrantene fjernet med makt av politiet. Etter hvert ble det bygget en fontene som tok opp hele plassen foran statuen slik at det ikke skulle fortsette.

Dagens politikk i Ungarn er åpenbart preget av fortiden, samtidig som de prøver å fraskrive seg alt ansvar for hva som har skjedd. Ungarn kommer ikke til å forsones med fortiden før de innser hvilken rolle de hadde under krigen som endte for over 70 år siden.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *