Hva skjer i Europa?StudierUng i Europa

Tyskland – landet jeg ikke valgte, men som valgte meg

Tyskland – landet jeg ikke valgte, men som valgte meg

For å være ærlig var ikke Tyskland førstevalget mitt. Til tross for at jeg per dags dato snakker brukbart tysk, og dermed kan komme meg rundt uten å være avhengig av google translate, var det rene tilfeldigheter som førte til at jeg endte opp her.

Jeg begynte å lære tysk da jeg gikk på fransk ungdomsskole, og den gangen var hovedmotivasjonen for å lære tysk at det var et enklere språk å lære seg enn fransk. Jeg anså tysk som et språk med spiss uttale og komplisert grammatikk, og det eneste jeg visste om Tyskland var at andre verdenskrig var deres feil. Som du sikkert forstår, var min forståelse av Tyskland, dets folk og dets kultur, beskjedent. Veldig beskjedent. Etter tre år på Sciences Po i Frankrike, bestemte jeg likevel at det var til Tyskland jeg skulle på utveksling. Til tross for at jeg opprinnelig ville dit alle nordmenn vil, til Australia, er jeg utrolig takknemlig for at det ble Bremen. Etter tre uker i Tyskland, kjenner jeg på hvor fordomsfull jeg var.  

Ingrid er fornøyd med Bremen!

Hvorfor så mange nordmenn ikke er interessert i Tyskland er det nok flere grunner til, men jeg tror vi tar grundig feil i vår bedømming av landet. Greit nok, jeg unner alle å gjøre litt narr av tyske turister som er på tur i Norge med campingvogn. Om så ikke på grunn av campingvognen – i alle fall på grunn av de super-sporty turklærne de bruker for å gå én runde i marka. Ikke minst er campingturer i prinsippet harry. Stereotypien om at tyskere elsker orden, at de sjeldent smiler på gaten, at de elsker regler nærmest like mye som de elsker øl, har forsåvidt rot i virkeligheten. Dessuten vet tyskere selv at de henger langt etter i rekken av romantisk språk – noe de ofte for øvrig er enige i og gjør narr av selv. Likevel må vi ikke la dette være et hinder for å bli kjent med Tyskland – Europas største økonomi og trolig mest innflytelsesrike politikk.

Som land angår Tyskland Norge mer enn vi tror. Foruten å være et land med over 80 millioner innbyggere, er det Europas største økonomi og produksjonsland. Tyskland er også en av Norges aller viktigste samarbeidspartnere innen handel. Videre har tyskerne en fascinerende evne til å ta tak i problemer. På kun 20 år klarte de å slå sammen landet som i flere tiår var delt inn i helt forskjellige politiske system og økonomier. Politisk sett er jeg stadig fascinert av en arbeidsledighet som er en av de laveste i Europa – som enkelte økonomer hevder at er nærmest for lav. I tillegg er det imponerende hvordan de tok imot et enormt antall flyktninger fra Syria, kun forbigått av Italia. Nordmenn har med andre ord mye å lære av tyske politiske systemer.

Utenom politikk, er tyskere som folk gjennomgående blide, positive og hjelpsomme mennesker – de smiler faktisk hvis du smiler til dem først! Dessuten gjør de aldri narr av min dårlige tysk – som er mer enn jeg kan si om franskmenn. Selv om jeg unner alle en tur til Italia og Frankrike, vil jeg likevel oppfordre alle til å bli kjent med Tyskland. Det er for få nordmenn som kjenner til landet, og det er for få som ser hva dette landet har å by på og alle mulighetene som er her. I et stadig mer polariserende verdenssamfunn og et usikkert Europa – vil nok Tyskland bli viktigere i fremtiden. Da må vi legge fordommene våre bak oss, og innse at tysk er et språk som er verdt å lære og at Tyskland er et land verdt å besøke.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *