Hva skjer i Europa?Kultur og reiseStudierUng i Europa

I hjertet av Champagne

I hjertet av Champagne

Som student ved Sciences Po i Reims handler livet om mer enn bare politikk, samfunnsøkonomi og rettsvitenskap, selv om det kan føles slik i eksamensperioden. Å være student i utlandet handler også om å utforske mat, kultur og særpreg ved stedet man har flyttet til. Personlig har jeg flyttet til den rolige, mellomstore byen Reims. Så hvilke særpreg kan man finne her? En enorm katedral, mye gammel historie og ikke minst: verdens beste og mest kjente musserende vin, champagne.

Reims er hovedstaten i distriktet Champagne-Ardenne. I dette området produseres alt av verdens champagne. Rundt 300 millioner flasker av den eksklusive drikken blir produsert og solgt hvert år! Alt sammen i Champagne-Ardenne. Franskmenn har nemlig patentert champagne-merkevaren, så musserende vin produsert andre steder, selv innen Frankrike, kan ikke regnes som champagne.

Nettopp denne eksklusiviteten kjennetegner produktet. Champagne blir gjerne servert i bryllup, til nyttårsaften og i store selskaper. Jeg var spent på hvilken rolle champagne hadde i Reims og svaret er at drikken er en stor del av byens stolthet og sjel. Når jeg går til Universitetet passerer jeg ett av byens mange champagne-hus, når jeg handler mat på supermarkedet er det første som møter meg en lang hylle fylt utelukkende med champagne, den musserende vinen serveres i forbindelse med nesten alle arrangementer og det kan virke som om hvert eneste utsalg i Reims tilbyr drikken.

Første gang jeg spiste kebab i byen gikk jeg inn i en ganske typisk, liten kebabsjappe og fikk servert en relativt god tyrkisk kebab. Han jeg bestilte av spurte om jeg ønsket noe å drikke til maten, jeg spurte hva han hadde å tilby. Han svarte: «Vi har brus, iste, øl og te … og champagne selvfølgelig». Selv byens kebabsjapper selger de utsøkte boblene! Jeg takket høflig nei til tilbudet (ikke kan jeg forstå at noen, særlig ikke franskmenn, kan ønske å kombinere kebab og champagne), men jeg spurte han om hvorfor han tilbød det. Han svarte at han ønsket å fremme byens merkevare og samtidig vise at selv champagne kan være lavterskel.

Dette står i kontrast til det bildet mange utenfor Frankrike har av champagne. Det behøver ikke å være en snobbete drikk forbeholdt eliten. Champagne kan drikkes av alle og desto viktigere – det kan nytes av alle. Lange tradisjoner og godt jordsmonn har gitt champagne den enestående smaken som har fylt studentlivet i Reims med mange gode smaksopplevelser og opplevelser generelt. Hvis man reiser til Reims er et besøk til et champagne-hus definitivt verdt turen. Man får da en omvisning ned i champagne-kjellerne som er under hele byen. Denne lagringsplassen ble bygd av romerne for rundt 2000 år siden og under verdenskrigene ble de brukt som tilfluktsrom. I dag rommer de hovedsakelig de lukrative boblene, men man kan fortsatt føle historien i veggene.

Historie og tradisjon betyr mye for innbyggerne i Reims og dette gjenspeiler seg i byens eksklusive drikk, som likevel ikke er mer eksklusiv enn at den selges i byens kebabsjapper og kan nytes av fattige studenter.

Share this post

About the author

3 comments

    1. Hei! Veldig hyggelig at du liker artikkelen min. Jeg kan kontaktes på mail (henrik.arctander@sciencespo.fr) eller Messenger.

    2. Hei! Jeg er usikker på om den forrige responsen jeg skrev ble publisert. Jeg skrev i alle fall takk for kommentaren din. Du kan kontakte meg via enten Facebook eller e-mail (henrik.arctander@sciencespo.fr). Ha en god kveld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *