Hva skjer i Europa?Kultur og reiseUng i Europa

Cava – det beste alternativet?

Cava – det beste alternativet?

Billigere enn den sleipe fetteren i øst og med kvaliteten til den arrogante storebroren i nord, er cava en fantastisk sprudlende vin. Det er høy kvalitet til god pris og et produkt som er laget med kjærlighet i den lille landsbyen Sant Sadurni d’Anoia.

I likhet med storebroren champagne, er cava laget på den tradisjonelle metoden, med andre fermenteringrunde på flaske. Ikke overraskende er dette en nokså tidkrevende prosess og mye arbeid er lagt ned før boblene kan nytes. Hvor champagne har et snobbete rykte, er cava en mer jordnær lillebror. Selv har jeg vært i den lille landsbyen Sant Sadurni d’Anoia, også kjent som cava-hovedstaten. Landsbyen ligger like ved Barcelona og produserer omtrent 90% av all cava drukket i verden.

I Sant Sadurni begynte produksjonen av sprudlende vin i 1872. Dette var en tid med stor fremgang, hvor salget gikk veldig bra. Mye takket være at champagneproduksjonen var plaget av vinlusen filoxera. Dette var en mulighet som ble utnyttet til å selge det nye produktet cava, helt frem til vinlusen fant veien over Pyreneene. Da pesten kom til Sant Sadurni ble landsbyen hardt rammet. Nesten alle i landsbyen var involvert i enten vin- eller cavaproduksjon og mange så seg nødt til å flykte til Barcelona eller Amerika i håp om å starte et nytt liv.

Løsningen ble å pode inn de europeiske druesortene på amerikanske vinstokker, siden disse var resistente mot vinlusen. Så hva gjør man i cava-hovedstaten for å minnes denne pesten? Jo, man lager selvsagt en folkefest til minne for vinlusen filoxera, med masse fyrverkeri og kinaputter.

Denne feiringen representerer også cava som produkt. Folk kler seg i gult, er glade og fornøyde og det er masse aktiviteter i gatene. Festen kulminerer med en oppstilling i landsbyen, hvor historien til filoxera er gjenskapt. Da vinlusen til slutt blir beseiret i forestillingen, danser hele landsbyen i glede under et regn av cava.

I gjenvinnelsen av Sant Sadurni etter pesten ble de tre cavadruene Macabeo, Parellada og Xarello plantet over hele området. Disse er i dag symbolet på cava og karakteriserer dens unike smak. Vi vil nok aldri få vite hva som hadde skjedd med cava dersom det ikke hadde vært for filoxera. Det som er sikkert er at krisen som vinlusen introduserte ble starten på cava som vi kjenner den i dag.

Til slutt, både arrogante champagne og jordnære cava er nokså ulike den sleipe fetteren prosecco. Denne sprudlende vinen har andre fermentering på tank og koster dermed betydelig mindre å produsere. Haken ved dette er at denne prosessen går utover kvaliteten. Prosecco har vanligvis en lettere og mindre kompleks smak. I tillegg har den mye bobler. Her i Spania sier man at man kan høre at det er prosecco i glasset på lang vei. Det sies at i motsetning til cavaens klassiske symfoni, så høres prosecco mer ut som et metallband. Det legges da ofte til at det overhodet ikke er noe i veien med det, kun smak og behag.

Dermed, for en som er både er prisbevisst og glad i kvalitet, er cava kanskje den beste sprudlende vinen?

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *