Hva skjer i Europa?

Katalansk Halloween: «La Castanyada»

Katalansk Halloween: «La Castanyada»

Hvis du er skeptisk til knask og knep og synes Halloween er både materialistisk og amerikanisert, da bør du prøve la Castanyada, den tradisjonelle Halloween-feiringen i Barcelona. En familiefeiring med småkaker, brente kastanjenøtter og søtvin.

Ifølge beregninger fra Virke Analyse, brukte vi nordmenn hele 285 millioner kroner* på godteri og kostymer i 2016. Det er rundt 64 millioner** mer enn vi brukte på TV-aksjonen tilsvarende år. Trass den store betalingsviljen, er det faktisk 122 971 nordmenn*** som har likt Facebook-siden «ut med ‘knask eller knep’, inn med julebukk», en gruppe som formodentlig gjerne bytter norsk Halloween-feiring med den katalanske tradisjonen.

Så hva går egentlig la Castanyada ut på?

Direkte oversatt betyr la Castanyada «kastanjefeiringen» og blir feiret 1. november, på Allehelgensdagen. I den katolske kirke er dette dagen hvor alle helgenene blir feiret og denne dagen er direkte tilknyttet Halloween, som for øvrig er kjent som Allehelgensaften. Til tross for at Halloween slik vi kjenner den i Norge også blir utførlig feiret i Barcelona, har byen klart å beholde den tradisjonelle feiringen. La Castanyada blir i tillegg feiret i resten av Nord-Spania og Portugal, her kjent som henholdsvis «Magosto» og «Magusto».

Til tross for at selve feiringen finner sted første november blir det satt opp gateboder gjennom hele oktober spredt over Barcelona. I disse gatebodene selges det kastanjenøtter i små poser, ofte laget av avispapir. Her er det en veldig hyggelig atmosfære dog litt mystisk. Vanligvis er boden ekspedert av en eldre dame kledd i kappe og skaut, som rører i en stor gryte hvor hun steker kastanjer og ristete søtpoteter, kjent som «moniatos». Dette frister utrolig mye på en kjølig høstkveld i Barcelona.

Feiring av la Castanyada innebærer imidlertid mer enn bare kastanjer og søtpoteter. På selve Allehelgensdagen, 1. november, begynner ofte feiringen med et besøk på gravlunden, hvor man minnes både helgener og andre familiemedlemmer. Deretter feires det med familielunsj, som avsluttes med brente kastanjer, ristete søtpoteter, småkaker kjent som «panellets» og tørkede frukter. Disse småkakene, «panellets», kommer i mange former og fasonger, men er stort sett laget av marsipan og dekket av pinjekjerner. Dette nytes i kombinasjon med søtvinen Muscatell, som enten kan drikkes i glass eller deles ved hjelp av den katalanske karaffelen «porrons». Dette er en underlig og svært unorsk oppfinnelse, som best kan beskrives som en slags vinkaraffel. Den er imidlertid rar, da den har en ekstremt lang tut som tillater at man kan drikke fra tuten uten at den blir berørt, slik at man kan dele vinen uten å trenge glass. Dette krever imidlertid litt øvelse dersom man ønsker at vinen skal havne på riktig sted og ikke utover alle klærne.

Til slutt, dersom du ønsker å feire la Castanyada, men er ikke riktig klar for å gi opp Halloween, så kan du alltids feire begge to slik mange gjør i Barcelona. God feiring!

 

* https://www.virke.no/bransjer/bransjeartikler/nordmenn-bruker-285-millioner-pa-halloween/

** https://www.nrk.no/tvaksjonen/arkiv/storre-giverglede-enn-i-fjor-1.13191106

*** https://www.facebook.com/Ut-med-Knask-eller-knep-inn-med-julebukk-180061412079019/

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *