La oss si at du har to land. Det første landet er ganske lite, 41 000 km2 i areal, som vil si at det tar deg rundt 3,5 time å kjøre på tvers av hele landet. Det er som å kjøre fra Stavanger til Kristiansand. Landet er så lite at de til stadighet har fylt igjen hav og laget diker for å lage mer til land til seg selv. Likevel bor det 16 millioner mennesker der.
Så har du det andre landet, som er over 9 ganger større i areal (385 000 km2), hvor det tar to dager å kjøre hele landet på langs, og hvor det bare bor 5,3 millioner mennesker. Klimaet er like ufyselig i begge landene. Hvilket av landene gjør det best i landbruk tror du?
Til tross for å være et bittelite land, så er Nederland det landet som selger nest mest landbruksvarer i hele verden. Norge kommer ikke engang med på listen. Bare USA, et land som er 240(!) ganger større i areal, eksporterer mer.
Men det var aldri en selvfølge at det skulle bli sånn, på 70-tallet kunne jordbruket fort ha forsvunnet i Nederland. Nederlandske elektronikk-giganter som Philips vokste fort, og det var mer populært for ungdommen å jobbe der enn på familiegården. Jordbruk var imidlertid viktig for nasjonalfølelsen, og de bøndene som fantes var fast bestemte på å bli. Politikerne var satt i en vanskelig situasjon.
Mange andre land fulgte den “norske” løsningen, gi subsidier til de som vil holde på. Men i Nederland gjorde man noe annet – man fokuserte på å gjøre bøndene mer effektive. Dette ble gjort gjennom å spytte massevis av penger inn i jordbruks-universiteter, særlig det verdenskjente Wageningen Universitet. I tillegg til penger har universitetene en veldig tett kontakt med industrien, noe som gjør at de produserer den teknologien industrien trenger.
Idag er nederlandsk jordbruk som tatt ut av en sci-fi film. Når National Geographic besøkte en nederlandsk bonde i 2017 sa de at det så ut som han hadde styringspanelet til Enterprise fra Star Trek. Bonden satt nemlig å så ut over åkeren, og fulgte med på en førerløs traktor i tillegg til en drone som målte vann, næring og vekst i avlingene.
De kaller det “presisjonsjordbruk”. De bruker nesten ikke sprøytemidler, disse blir bare brukt på enkelte planter som dronen plukker ut som syke. Antibiotikabruk har gått ned 60% siden 2009. Lasere holder fugler borte fra jordene. En gjennomsnittlig bonde i USA bruker 126 liter vann på å dyrke en kilo tomater, i Nederland er snittet 8 liter. Det er ganske heftig.
Teknologi er en ting, men hvor finner de egentlig plassen? Jordbruk trenger jo tross alt plass, uansett hvor effektiv man er.
Vel, hver morgen tar jeg tog i 12 minutter fra Haag, hvor jeg bor, til Leiden, hvor universitetet mitt ligger. Med en gang man kommer ut av sentrumskjernen ser man jorder i alle retninger. Det mest spesielle er likevel hvor nøye de utnytter plassen. Langs togskinnene ligger et gammelt kontorbygg, og bak bygningen er det drøyt 2 x 10 meter med ubrukt plass. Det har tydeligvis en bonde kjøpt, for der er det plantet gress, og der går hestene. Ikke en centimeter med jord er ubrukt.
Tenk om vi kunne hatt et like effektivt jordbruk i Norge! Da hadde det plutselig ikke vært så farlig at vi har så mye fjell og dal. Og tenk så kule jordene våre hadde sett ut. Kanskje vi kunne sluppet unna streik og smørkrise også?
Tomater er kanskje ikke den nye oljen, men hvis bittelille Nederland kan ta over landbruksverden, er det kanskje verdt å tenke på likevel.