Hva skjer i Europa?Ung i Europa

Gruppeutveksling med Young And Prepared i regi av Røde Kors

Gruppeutveksling med Young And Prepared i regi av Røde Kors

Nå var vi i gang igjen, i år som i fjor. Om det denne gangen også ble en suksess? Ja!

Vi hadde nå fått det til. Forarbeidet hadde vi lyktes med, og jeg hadde startet opp facebookside, blogg og Instagram for prosjektet vårt knyttet til ungdomsoppholdet under navnet Young And Prepared.

Aurora Emilie Sundvold, Young And Prepared.

Det var verdt all jobbingen med et foreløpig antall likerklikk på 16 856 på facebooksiden. Det gjorde at jeg følte mestring. Det var gøy, for jeg hadde fått til noe, og akkurat sånn er det å delta som frivillig. Det er gøy. Det er givende. Lærerikt, og man utvikler seg som person.

Vi har fått støtte fra EUs ungdomsprogram Erasmus+: Aktiv Ungdom for å gjennomføre prosjektet. Det betyr for oss veldig mye, men ikke bare for oss. For deltakerne, og de som er med oss betyr det også mye. Det å få lov til å bli inkludert og være med. Bli kjent med nye, og komme seg litt bort fra hverdagens mas og krav. Bare få tankene over på noe annet, en liten stund, hjelper. Det gjør at jeg vil fortsette å stå på og gi av meg selv. Helt frivillig og helt gratis.

Jeg prøver å inspirere deg til å gjøre det samme. Enten du driver en organisasjon eller er frivillig i en. Du kan gjøre noe og du kan være med på å utgjøre en forskjell, om ikke for alltid, så hvert fall for en liten stund. Hva med å starte opp et ungdomsprosjekt, eller et utvekslingsprogram som gruppeutveksling? Jeg har nemlig lært noe jeg nå skal lære deg. ”Har du lyst, har du lov.” Vi har Erasmus, og vi har Aktiv Ungdom. Trenger du økonomisk støtte? Ta kontakt med dem, skriv en søknad, og la det ta den tiden det tar, og du vil se i enden. Det vil være verdt det!

Vi kaller oss Young And Prepared, med forkortelsen YAP. Vi tar imot ungdommer mellom 13 og 17 år som vil reise på tur, bli kjent, være sosiale, utvikle seg, føle mestring, ha det gøy, lære og delta på ting. Det er for deg som vil lære på en annen måte. Om ikke over tid kan det bidra til at du får flere erfaringer i det å omgås andre. Du lærer deg selv å kjenne, du får utfordringer som gjør at du føler mestring, og du koser deg masse. Å være frivillig på en slik tur som gruppeutveksling er givende på en helt annen måte enn å være i en ordinær jobb. Det betyr noe. På en helt annen måte.

COOP har sponset oss med sekk, drikkeflaske og fotball. Aktiv Ungdom har vi fått brosjyrer fra som vi la ned i sekkene til deltakerne. Og jeg skal love deg det har blitt flittig brukt i løpet av oppholdet.

Vi har nemlig vært på Bøkevangen i Halden noe som ble en suksess i år som i fjor med 11 norske og 16 latviske deltakere. Vi har gjort noe riktig. Det føler hvert fall jeg. Aktivitetene har variert med alt fra læring i fisking, tur til Fredriksten Festning, til vannaktiviteter med svømming, hopping fra trampoline, kanopadling og kjøring i båt. Vi har vært i klatrepark og fått mer kunnskap om sikring, sittet på med RIB-båt, bowl, og undervisning i det å yte førstehjelp til andre med hjerte- og lungeredning og har hatt ambulansen på besøk her.

I vannet har vi øvd på redning ved besvimelse og hva man skal gjøre. Vi har lært oss bedre engelsk ved å ha det som fellesspråk for både de latviske og de norske som har deltatt. Vi har lært å omgås andre med andre bakgrunner enn en selv. Det betyr ikke at vi er så veldig ulike likevel selv om vi snakker ulikt og har ulike bakgrunner. Når alt kommer til alt, er vi egentlig ganske like. Vi er mennesker, vi har bare litt ulike utfordringer å stri med og litt ulike måter å se ting på.

Underveis på oppholdet fotograferte jeg og oppdaterte sosiale medier knyttet til prosjektet. Jeg hjalp til der det trengtes. Jeg får gjøre det jeg liker å gjøre og jeg liker å være med. Jeg liker å bidra, og det tror jeg de andre merker også. Jeg må bare noen ganger lære meg å ikke ta på meg for mye på en gang, men for et opplegg. Det må jeg virkelig si. Jeg hadde aldri trodd når jeg meldte meg inn i Røde Kors, at det var sånn her det kom til å bli. Det har blitt bedre, og jeg angrer ikke et sekund for at jeg ble med som frivillig.

Jeg er stolt av å være frivillig. Og det skal være lov til å si! Men det får meg også til å undre ”hva skulle vi gjort uten alle de frivillige?”.

Les mer om prosjektet vårt på: uau.blogg.no og følg oss på Facebook.

Prosjektet gjennomføres med støtte fra EU-programmet Erasmus+: Aktiv Ungdom. Dette materialet inneholder støttemottakers meninger og synspunkter. Verken det Nasjonale kontoret for Erasmus+: Aktiv Ungdom eller Den europeiske kommisjonen kan holdes ansvarlig for innholdet.

Share this post

About the author

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *